ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ΥΠΕΞ της ΕE συμφώνησαν να αναστείλουν τη συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου με τη Ρωσία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να αναστείλουν πλήρως μια συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου με τη Ρωσία, καθιστώντας πιο δύσκολη και πιο ακριβή την είσοδο Ρώσων πολιτών στην ΕΕ, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

"Συμφωνήσαμε για... την πλήρη αναστολή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας για τη διευκόλυνση των θεωρήσεων εισόδου", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου κατά το τέλος της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα.

"Θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νέων θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται από τις χώρες μέλη της ΕΕ. Θα είναι πιο δύσκολο, θα παίρνει περισσότερο χρόνο."

Διπλωμάτες δήλωσαν πως οι υπουργοί της ΕΕ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν αμέσως για μια καθολική απαγόρευση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους καθώς οι χώρες μέλη είχαν διχαστεί στο θέμα αυτό.

Ο Μπορέλ είπε πως έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των συνοριακών διελεύσεων από τη Ρωσία προς τις γειτονικές χώρες από τα μέσα Ιουλίου.

"Έχει γίνει ένας κίνδυνος για την ασφάλεια αυτών των γειτονικών χωρών", πρόσθεσε. "Επιπλέον, είδαμε πολλούς Ρώσους να ταξιδεύουν με άνεση και να ψωνίζουν σαν να μην μαίνεται πόλεμος στην Ουκρανία."

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ρώσοι πολίτες εισήλθαν στην ΕΕ μέσω των χερσαίων συνόρων αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι περισσότεροι μέσω Φινλανδίας και Εσθονίας, δήλωσε η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, Frontex.

Σε μια παραχώρηση προς τις ανατολικές χώρες μέλη της ΕΕ που είχαν ζητήσει πιο αυστηρά μέτρα, ο Μπορέλ είπε πως οι γειτονικές προς τη Ρωσία χώρες "μπορούν να λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να περιορίσουν την είσοδο στην ΕΕ".

Διευκρίνισε ωστόσο πως αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συνάδουν με τους κανόνες του χώρου Σένγκεν και υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι Ρώσοι μέλη της κοινωνίας των πολιτών να μπορούν να συνεχίσουν να έρχονται στην ΕΕ.

 
 
 
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Έκλεισε ο ένας από τους δύο αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της ΖαπορίζιαΚόσμος

Ο ένας από τους δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια που παρέμενε σε λειτουργία έκλεισε λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική διαχειρίστρια ...

Αργεντινή: Δύο θανάσιμα κρούσματα πνευμονίας «άγνωστης προέλευσης»Κόσμος

Δύο άνθρωποι πέθαναν αυτή την εβδομάδα στην Τουκουμάν (βορειοδυτική Αργεντινή) εξαιτίας οξείας πνευμονίας «άγνωστης προέλευσης», γεγονός που έχει θορυβήσει το ιατρικό σώμα, ανακοίν...

Πάπας για Μ. Γκορμπατσόφ: Ηγέτης δεσμευμένος στην «αδελφοσύνη των λαών»Κόσμος

Ο πάπας Φραγκίσκος εξήρε τις προσπάθειες του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για την προώθηση της ειρήνης και της κατανόησης μεταξύ των λαών. Μετά τον θάν...

Έρευνα: Δεν έχουν όλες οι ομάδες αίματος τον ίδιο κίνδυνο για εγκεφαλικό πριν τα 60Κόσμος

Ο τύπος (ομάδα) αίματος ενός ανθρώπου συνδέεται με μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο πρόωρου εγκεφαλικού πριν την ηλικία των 60 ετών, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. ...

Νέα επίθεση Ερντογάν: Η Ελλάδα που μας παρενοχλεί στο Αιγαίο, είναι πιόνι και μαριονέτα του ΝΑΤΟΚόσμος

Δεν έχει τέλος το τουρκικό παραλήρημα, με τον πρόεδρο Ερντογάν να συνεχίζει ακάθεκτος την κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.   Αυτή τη φορά, βέβαια, στο στόχαστρο του Τούρκου προ...