ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατάσκοπος της Ρωσίας ζούσε ερωτικές περιπέτειες με στελέχη του ΝΑΤΟ στη Νάπολη

Μια ομάδα ερευνητών ισχυρίζεται ότι αποκάλυψε μια κατάσκοπο της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, η οποία επί μια δεκαετία εμφανιζόταν ως σχεδιάστρια κοσμημάτων στη Λατινική Αμερική και έκανε πάρτι με το προσωπικό του ΝΑΤΟ που εδρεύει στη Νάπολη.

Οι ερευνητές λένε ότι η γυναίκα είχε το όνομα Maria Adela Kuhfeldt Rivera και έλεγε στους ανθρώπους που συναντούσε ότι ήταν παιδί Γερμανού πατέρα και Περουβιανής μητέρας, γεννημένη στην πόλη Callao του Περού.

Στην πραγματικότητα, ήταν αξιωματικός καριέρας της GRU από τη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα του Bellingcat σε συνεργασία με διάφορα μέσα ενημέρωσης, όπως η La Repubblica στην Ιταλία και το Der Spiegel στη Γερμανία, την οποία μοιράστηκε με τον Guardian πριν από τη δημοσίευση.

 

Η "Ριβέρα" ήταν αυτό που η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών αποκαλεί «παράνομη», μια πράκτορας, δηλαδή, βαθιάς κάλυψης που εκπαιδεύεται να παριστάνει τον ξένο. Συνήθως οι μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας χρησιμοποιούν για αυτούς τους ρόλους μετανάστες από τις αρχές της σοβιετικής περιόδου. Μερικές φορές, μάλιστα, ζουν με τις ψεύτικες ταυτότητές τους για δεκαετίες.

Προσποιούμενος την "Ριβέρα", η πράκτορας κινείτο μεταξύ Ρώμης, Μάλτας και Παρισιού, και τελικά εγκαταστάθηκε στη Νάπολη, έδρα της Συμμαχικής Κοινής Διοίκησης Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, γύρω στο 2013. Δημιούργησε μια μπουτίκ κοσμημάτων με την ονομασία Serein και είχε ενεργή κοινωνική ζωή.

 

Οι γνωστοί της είπαν ότι αναλαμβάνοντας το ρόλο της γραμματέως στο παράρτημα της διεθνούς Λέσχης Lions στη Νάπολη, κατάφερε να γίνει φίλη με πολλά μέλη του προσωπικού του ΝΑΤΟ και άλλους συνεργάτες. Ένας υπάλληλος του NΑΤΟ, μάλιστα, δήλωσε στους ερευνητές ότι είχε μια σύντομη ρομαντική σχέση με τη "Rivera".

 

Παραδοσιακά, αυτές οι περιπτώσεις ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν από τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας, αλλά σε έναν κόσμο βιομετρικών δεδομένων, λογισμικού αναγνώρισης προσώπου και δυνατοτήτων έρευνας ανοικτού κώδικα, έχει γίνει πιο δύσκολο για τη Ρωσία να κρατήσει του κρύβει κάτω από το ραντάρ.

Ο Christo Grozev, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής ερευνητής της Bellingcat, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι βρήκε για πρώτη φορά τα ίχνη ενός πιθανού παράνομου της GRU όταν εξέταζε μια βάση δεδομένων που διέρρευσε για τις διελεύσεις συνόρων που καταγράφηκαν από τους συνοριοφύλακες της Λευκορωσίας και παρασχέθηκαν από μια ομάδα χάκερ που αντιτίθεται στο καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

 

Ο Grozev έψαξε για αριθμούς ρωσικών διαβατηρίων σε σειρές που είναι γνωστό ότι έχουν χρησιμοποιηθεί από πράκτορες της GRU και βρήκε πολυάριθμα αποτελέσματα. Οι περισσότεροι είχαν ρωσικά ονόματα, αλλά ένα ξεχώρισε: Maria Adela Kuhfeldt Rivera.

 

 

Εξετάζοντας πιο προσεκτικά την "Rivera", ο Grozev διαπίστωσε ότι ταξίδευε με πολλά ρωσικά διαβατήρια με σειριακούς αριθμούς σε μια σειρά που χρησιμοποιούνταν από άλλους γνωστούς πράκτορες της GRU, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματικού που είχε παραπεμφθεί σε δίκη για την υποτιθέμενη δηλητηρίαση με novichok του Βούλγαρου εμπόρου όπλων Emilian Gebrev και ενός άλλου αξιωματικού της GRU που φέρεται να εμπλέκεται στην επίθεση εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι το 2018.

 

Ανακάλυψε επίσης ότι στις 15 Σεπτεμβρίου 2018, η "Rivera" αγόρασε εισιτήριο από τη Νάπολη για τη Μόσχα. Την προηγούμενη ημέρα, το Bellingcat και ο ρωσικός ερευνητικός εταίρος του, το Insider, δημοσίευσαν ένα άρθρο σχετικά με τους δύο δηλητηριαστές του Σάλσμπερι, οι οποίοι ταξίδευαν με τις ταυτότητες Ruslan Boshirov και Alexander Petrov, σημειώνοντας παρατυπίες στα στοιχεία των διαβατηρίων τους που υποδηλώνουν ότι είχαν διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Φαίνεται ότι η "Rivera" πήρε εντολή να αποσυρθεί καθώς τα αφεντικά της φοβήθηκαν ότι και άλλοι πράκτορες με παρόμοιους αριθμούς διαβατηρίων θα μπορούσαν να εκτεθούν. Δεν φαίνεται να έχει φύγει ξανά από τη Ρωσία.

 

Δύο μήνες μετά την ξαφνική αναχώρησή της από τη Νάπολη, δημοσίευσε μια ανάρτηση στο Facebook στα ιταλικά, προφανώς ως τρόπο εξήγησης της εξαφάνισης και της σιωπής της. «Είναι η αλήθεια που πρέπει επιτέλους να αποκαλύψω ... Τα μαλλιά μεγαλώνουν τώρα μετά τη χημειοθεραπεία, πολύ κοντά αλλά είναι εκεί. Μου λείπουν τα πάντα, αλλά προσπαθώ να αναπνεύσω», έγραψε.

 

 

Το περίεργο στην υπόθεση της «Ριβέρα»


Ορισμένοι μετανάστες της GRU ταξιδεύουν στο εξωτερικό μόνο για γρήγορες, βραχυπρόθεσμες αποστολές και αλλάζουν τακτικά ταυτότητα, ενώ άλλοι, όπως η "Ριβέρα", περνούν χρόνια κατοικώντας την ίδια ταυτότητα κάλυψης.

 

Τον Ιούνιο, οι Κάτω Χώρες απέλασαν έναν άνδρα που έφτασε με βραζιλιάνικο διαβατήριο στο όνομα Viktor Muller Ferreira, κατηγορώντας τον ότι ήταν ένας Ρώσος παράνομος με το όνομα Sergey Vladimirovich Cherkasov. Προφανώς είχε περάσει μια δεκαετία προετοιμάζοντας την ταυτότητά του, συμπεριλαμβανομένων περιόδων σπουδών στην Ιρλανδία και τις ΗΠΑ, και ήταν ύποπτος ότι προσπαθούσε να διεισδύσει στο διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης.

 

Το ασυνήθιστο με την "Ριβέρα" είναι ότι ταξίδεψε με ρωσικό διαβατήριο, όταν συνήθως οι παράνομοι συγκαλύπτουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία ή τη Σοβιετική Ένωση. Φαίνεται ότι μια προηγούμενη προσπάθεια να περάσει η "Ριβέρα" ως περουβιανή πολίτης απέτυχε: ένα επίσημο περουβιανό έγγραφο από το 2006 σημειώνει ότι η αίτησή της για υπηκοότητα απορρίφθηκε ως δόλια.

 

Προφανώς, χωρίς να επηρεαστεί από την αποτυχία, η GRU επανέφερε στη συνέχεια την ταυτότητα "Kuhfeldt Rivera" με ρωσικό διαβατήριο. Αυτή ήταν μια περίεργη απόφαση, αλλά είναι πιθανό ότι είχε ήδη κάνει πολύτιμες επαφές με αυτή την ταυτότητα και δεν ήθελε να τις χάσει.

 

Πολλοί άνθρωποι που είχαν συναντήσει την "Kuhfeldt Rivera" είπαν ότι τους είπε ότι η Περουβιανή μητέρα της την είχε πάρει στη Σοβιετική Ένωση το 1980 και την είχε αφήσει εκεί. Προφανώς είχε δοκιμάσει διάφορες διαδρομές για να αποκτήσει δυτικοευρωπαϊκό διαβατήριο όλα αυτά τα χρόνια. Το Bellingcat δήλωσε ότι είχε εντοπίσει την πραγματική Ρωσίδα. 

 

Πηγή: ethnos.gr 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Ζαπορίζια: Σοκαριστικές φωτογραφίες – Τρύπες στο εργοστάσιο, πιο κοντά από ποτέ νέο πυρηνικό ατύχημαΚόσμος

Δεν έχουν τέλος οι αλληλοκατηγορίες Ρωσίας και Ουκρανίας για ό, τι συμβαίνει στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Μόσχα και Κίεβο καταγγέλλουν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις της αντίπα...

Βραζιλία - Προεδρικές εκλογές: Αμετάβλητο στις 12 μονάδες το προβάδισμα του Λούλα έναντι του ΜπολσονάρουΚόσμος

Αμετάβλητο στις δώδεκα εκατοστιαίες μονάδες παρέμεινε το προβάδισμα που πιστώνεται ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010) έναντι τ...

Επεισόδιο με Τούρκους στρατιώτες στην Κύπρο – Απείλησαν με οπλισμένα όπλα κτηνοτρόφο (vid)Κόσμος

Νέο επεισόδιο με τούρκους στρατιώτες καταγράφηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Δένεια της Κύπρου, το οποίο χαρακτηρίζεται σοβαρό από το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατία...

Ιράκ: Χάος στη Βαγδάτη, μετά την αποχώρηση από την πολιτική του πανίσχυρου ιερωμένου αλ ΣαντΚόσμος

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Βαγδάτη, αφού η απόφαση του πανίσχυρου σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ να αποχωρήσει από την πολιτική προκάλεσε χάος και αιματηρές συγκρούσεις ...

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η αντεπίθεση των Ουκρανών στη Χερσώνα απέτυχεΚόσμος

Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε απόψε ότι «απέκρουσε» την «απόπειρα επίθεσης» των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές της Χερσώνας και του Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, υποστηρίζοντας ...