ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

New York Times:Το σκάνδαλο των υποκλοπών κλονίζει την ελληνική κυβέρνηση- Σοβαρό πλήγμα για την εικόνα του πρωθυπουργού

Στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του Ν.Ανδρουλάκη και του Θ.Κουκάκη αναφέρονται με δημοσίευμά τους οι New York Times.

Το δημοσίευμα συνιστά νέο σοβαρό πλήγμα για την εικόνα της χώρας και κυρίως για το προφίλ του πρωθυπουργού που κατά το παρελθόν είχε εισπράξει θετικά σχόλια από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

A Greek Scandal Reverberates as Eavesdropping Expands in Europe

Revelations that the cellphone of a top opposition politician was tapped have shaken the government and stoked concerns over just how widespread such surveillance is.“, είναι ο τίτλος και ο υπότιτλος του δημοσιεύματος.

“Η Ελλάδα σήμερα είναι γεμάτη συζητήσεις για εκβιασμό, Γουότεργκεϊτ και ένα μυστικό αστυνομικό κράτος που χρησιμοποιεί ένα διάχυτο, νόμιμη παρακολούθηση του προγράμματος με περισσότερες από 15.000 παραγγελίες μόνο πέρυσι για έναρξη, επέκταση ή διακοπή των υποκλοπών σε αυτή τη χώρα των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων.”, αναφερουν οι N.Y Times δίνοντας το πολιτικό στίγμα της σημερινής Ελλάδας, σε πείσμα, βεβαίως, της υποβάθμισης της πολύκροτης υπόθεσης των παρακολουθήσεων από ελληνικά ΜΜΕ.

Το σκάνδαλο έχει απήχηση των παλιών σκοτεινών ημερών της στρατιωτικής χούντας της Ελλάδας, αλλά είναι επίσης πολύ σύμφωνο με την τρέχουσα ευρωπαϊκή στιγμή, αναφέρουν ενδεικτικά οι Ν.Υ Τimes.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα :

Σε μια τεταμένη και άκρως εμπιστευτική συνάντηση στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων, ο διοικητής της ΕΥΠ απέφυγε ευγενικά τις ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ζητούσαν να μάθουν αν είχε παρακολουθήσει αντίπαλος πολιτικός και οικονομικός δημοσιογράφος που ερευνά ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα κοντά στον πρωθυπουργό.

Αλλά οι έρευνες ως επί το πλείστον δεν κατέληξαν πουθενά.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, πολιτικός σύμμαχος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη αποθάρρυνε τις επακόλουθες ερωτήσεις, περιόρισε τον χρόνο στο ελάχιστο και εξασφάλισε ότι η συνεδρίαση της 29ης Ιουλίου, το περιεχόμενο της οποίας εξακολουθεί να προστατεύεται…

Αλλά λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα, οι κατηγορίες για κυβερνητική κατασκοπεία εξελίχθηκαν σε ένα εκτεταμένο σκάνδαλο που τώρα κλονίζει την κορυφή της ελληνικής κυβέρνησης, εγείροντας φόβους για εκτεταμένη επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη, και πιθανώς να βάλει άλλη μια ρωγμή
Το ενιαίο μέτωπο της Ευρώπης ενάντια στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα σήμερα είναι γεμάτη συζητήσεις για εκβιασμό, Γουότεργκεϊτ και ένα μυστικό αστυνομικό κράτος που χρησιμοποιεί ένα διάχυτο, νόμιμη παρακολούθηση του προγράμματος με περισσότερες από 15.000 παραγγελίες μόνο πέρυσι για έναρξη, επέκταση ή διακοπή των υποκλοπών σε αυτή τη χώρα των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Το κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής spyware που χρησιμοποιείται για να διεισδύσει σε κινητά τηλέφωνα, έχει γίνει μέρος του ελληνικού λεξιλογίου.
Ο κ. Μητσοτάκης, ένας συντηρητικός που ανέλαβε τον προσωπικό έλεγχο του χαρτοφυλακίου πληροφοριών το 2019 και του οποίου ο πατέρας αποδυναμώθηκε από τις κατηγορίες για πολιτική κατασκοπεία όταν ο ίδιος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός πριν από περίπου 30 χρόνια, βρίσκεται σε κατάσταση ελέγχου ζημιών.

Απέλυσε τον πιστό του αρχηγό κατασκόπων (ΕΥΠ) Παναγιώτη Κοντολέων, αποδέχτηκε την παραίτηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη — που είναι και ανιψιός του — και έδωσε μια εθνική τηλεοπτική ομιλία αυτή την εβδομάδα γεμάτη αρνήσεις και προτάσεις για μεταρρύθμιση της υπηρεσίας κατασκοπείας, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης ενός στρώματος δικαστικού ελέγχου σε αυτό που πολλοί επικριτές αποκαλούν εσωτερική σφραγίδα πριν από την έγκριση υποκλοπής.

«Δεν το ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ», είπε ο κ. Μητσοτάκης για την κατασκοπεία του πολιτικού του αντιπάλου καθώς η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας βρίσκεται υπό την επίβλεψή του.

Το σκάνδαλο έχει απήχηση των παλιών σκοτεινών ημερών της στρατιωτικής χούντας της Ελλάδας, αλλά είναι επίσης πολύ σύμφωνο με την τρέχουσα ευρωπαϊκή στιγμή.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez, έχει γίνει στόχος του ισχυρού spyware Pegasus, έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και κορυφαίοι της ΕΕ αξιωματούχοι.
Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο Παναγιώτης Κοντολέων, αρχηγός κατασκοπείας της Ελλάδας, απολύθηκε.

Οι έρευνες για το λογισμικό υποκλοπής υποκλοπής θα πρέπει τώρα «να περιλαμβάνουν έλεγχο των τηλεφώνων όλων των πολιτικών και αξιωματούχων ανώτατου επιπέδου», είπε η Sophie in ’t Veld, η πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το spyware, έγραψε στο Twitter την Τρίτη. «Για να έχετε μια πλήρη εικόνα του κατασκοπευτική δραστηριότητα από τις κυβερνήσεις».

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας ανησυχιών. Οι σύμμαχοι του κ. Μητσοτάκη, ένθερμου υπερασπιστή της Ουκρανίας, έχουν υποστηρίξει ότι το σκάνδαλο δεν αποτελεί απλώς απειλή για την ελληνική σταθερότητα, αλλά για την κοινή υπόθεση κατά της Ρωσίας.

«Αν ήμουν ο κ. Πούτιν, θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν οι κυβερνήσεις που ήταν τόσο αντίθετες στη Ρωσία θα έπεφταν», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός της κυβέρνησης και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη. Ενώ τόνισε ότι δεν κατηγορεί τη Ρωσία για το χακάρισμα, πρόσθεσε ότι η Ρωσία είχε ασκήσει επιρροή στην Ελλάδα στο παρελθόν, «Λοιπόν, αν το έκαναν στο παρελθόν. Γιατί να μην το κάνεις τώρα;»

Η Τουρκία, επίσης, είπε, «θα μπορούσε» να βρίσκεται πίσω από όλα αυτά.

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του μίλησε επίσης κρυπτογραφικά για το ενδεχόμενο «σκιώδεις δυνάμεις εκτός Ελλάδας» να εργάζονται «για την αποσταθεροποίηση της Χώρας.”

Οι αντίπαλοι λένε ότι οι υπαινιγμοί της κυβέρνησης ισοδυναμούν με ένα απελπισμένο προπέτασμα καπνού για να αποφευχθεί το προφανές ζήτημα – που πιάστηκε να κατασκοπεύει τους πολίτες και τους πολιτικούς αντιπάλους της.

«Ήταν προφανές ότι η κυβέρνηση έλεγε ψέματα», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πρώην υπουργός Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύριζα, ο οποίος συμμετείχε στην εμπιστευτική συνεδρίαση της 29ης Ιουλίου, την ουσία της οποίας είπε ότι δεν μπορούσε να αποκαλύψει. Στο κόμμα της αντιπολίτευσης αξιωματούχοι έχουν ερμηνεύσει τις μη αρνήσεις του αρχηγού πληροφοριών για κατασκοπεία δημοσιογράφων ως επιβεβαιώσεις ότι το είχαν κάνει. Και έχουν αξιοποιήσει τις αποκαλύψεις της «νόμιμης» κατασκοπείας για να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις κατηγορηματικές αρνήσεις της κυβέρνησης ότι βρίσκεται πίσω από τις αμυχές του Predator.

Η έκταση της κρατικής επιτήρησης θα μπορούσε να μην είχε βγει ποτέ στο φως αν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ηγέτης του τρίτου μεγαλύτερου στην Ελλάδα πολιτικού κόμματος, το κεντροαριστερό Πασόκ-Κινάλ, δεν αναβάθμιζε το νέο κινητό του, iPhone.

Τον Ιούνιο, ένας βοηθός του πρότεινε να δώσει το παλιό του τηλέφωνο στο νέο εργαστήριο ανίχνευσης spyware στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου είναι και μέλος. Οι τεχνικοί βρήκαν ότι ήταν στόχος κυβερνοεπίθεσης στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, με το κακόβουλο λογισμικό Predator, το οποίο κατασκευάζεται από την Cytrox, μια εταιρεία τεχνολογίας που δραστηριοποιείται από την Ελλάδα, και εάν εγκατασταθεί μέσω απάτης phishing, μπορεί να αναλάβει ένα ολόκληρο κινητό.

«Μπορεί να παρακολουθήσει, μπορεί να ηχογραφήσει», είπε ο Δημήτριος Μάντζος, εκπρόσωπος του κόμματος ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είπε ότι ο ένοχος έπρεπε «να είναι εγχώριος» γιατί τα ελληνικά δακτυλικά αποτυπώματα ήταν παντού. «Είναι πολύ ελληνικό για να το καταλάβουμε, αλλά είναι όλο ελληνικό».

Ο αρχηγός του κόμματος δεν ήταν ο μόνος στόχος.

Ο Θανάσης Κουκάκης, ένας ερευνητής ρεπόρτερ που είχε δημοσιεύσει αποκαλύψεις το 2019 για τις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας, παρατήρησε προβλήματα με τον νέο iPhone τον Ιούνιο του 2020. Ρώτησε μια πηγή αν ήταν πιθανό να ήταν υπό παρακολούθηση.
Η πηγή του είπε ότι ήταν. Είπε ότι του έδειξαν μεταγραφές των συνομιλιών του, συμπεριλαμβανομένης μιας καθώς περίμενε την κόρη του μέσα μπροστά από το σχολείο της, με σημειώσεις που περιγράφουν μπερδεμένες φράσεις.
Διαμαρτυρήθηκε στην αρχή επικοινωνίας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής της χώρας. Πριν προλάβει να λάβει απάντηση, η κυβέρνηση τροποποίησε το νόμο τον Μάρτιο του 2021, που της επιτρέπει να αποκρύπτει πληροφορίες από άτομα που ερευνώνται για ζητήματα εθνικής ασφάλειας και ιδιωτικότητας.

Αργότερα, έρευνα της Reporters United, η οποία περιελάμβανε έγγραφα της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών και τις εντολές του εισαγγελέα, έδειξε ότι η κρατική επιτήρηση έληξε την ίδια μέρα που υπέβαλε την καταγγελία του.

Επίσης, προέκυψε ότι το τηλέφωνο του κ. Κουκάκη ήταν μολυσμένο με Predator, το οποίο ανακάλυψε μόλις τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, μετά το Citizen Lab, οι κορυφαίοι ειδικοί στον κόσμο στο spyware δοκίμασαν τη συσκευή του. Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι έχει σχέση με αυτό.

Μόλις την Τετάρτη, τελικά έλαβε κλήση από εισαγγελέα από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας για να κλείσει ένα ραντεβού για το παράπονό του.
«Η αποκάλυψη της υπόθεσης του Ανδρουλάκη είναι ευλογία για μένα», είπε ο κ. Κουκάκης, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τα πάντα για την παρακολούθηση στο τρέχον σκάνδαλο.

Ο κ. Ανδρουλάκης, επίσης, υπέβαλε νομικές καταγγελίες και ζήτησε από την Βουλή να εξετάσει την παραβίαση του απορρήτου του.

Στην περίπτωσή του, η υπηρεσία παρακολούθησης μπόρεσε να επιβεβαιώσει με τον πάροχο τηλεφωνικών υπηρεσιών του κ. Ανδρουλάκη στις αρχές Αυγούστου ότι ή η υπηρεσία πληροφοριών είχε υποκλέψει το τηλέφωνό του.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, είπε ότι στη συνέχεια προσπάθησε να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ του κ. Ανδρουλάκη και του νέου αρχηγού της ΕΥΠ, για να μπορέσει να εξηγήσει σε αυτόν και μόνο του, όπως επιτρεπόταν από το νόμο, γιατί ήταν υπό επιτήρηση.

Αντίθετα, ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι θέλει το θέμα να χειριστεί το δικαστικό σώμα και να μεταδοθεί στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής.

Η όλη υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, με τις βουλευτικές εκλογές να πλησιάζουν το επόμενο καλοκαίρι.

Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι οποιαδήποτε απόδειξη ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε για την παρακολούθηση θα ήταν «πολύ κακή. Αλλά αυτός δεν ήξερε.” Έριξε το φταίξιμο σε αυτό που αποκάλεσε πολιτικό χειρισμό του απολυμένου διοικητή, αλλά προειδοποίησε επίσης ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε μια αντιπολίτευση πιο ευνοϊκή για τη Ρωσία.

Όμως ο κ. Ανδρουλάκης, όπως πολλοί Έλληνες, είναι πεπεισμένος ότι ο εχθρός είναι μέσα.
«Ποτέ δεν περίμενα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με έθετε υπό παρακολούθηση», είπε, «χρησιμοποιώντας τις πιο σκοτεινές πρακτικές.

Διαβάστε επίσης

Μεξικό: Αιματηρό όργιο βίας από τα καρτέλ ναρκωτικών – 11 νεκροί σε επεισόδια στα σύνορα με τις ΗΠΑΚόσμος

Χάος και  βία  δίχως τέλος στο Μεξικό όπου 11 άνθρωποι - ανάμεσά τους ένας ραδιοφωνικός παρουσιαστής - σκοτώθηκαν προχθές Πέμπτη στη Σιουδάδ Χουάρες, πάνω στα σύνορα της χώρας με τ...

Σαλμάν Ρούσντι: Τα βιβλία του, ο Ιρανικός φετφάς και η μυστική επικήρυξή του για 3,3 εκ. δολάριαΚόσμος

  Στις 10.45 το πρωί της Παρασκευής 12 Αυγούστου στη σειρά διαλέξεων του Chautauqua Institution, ενός  μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού θερινού κέντρου για ενήλικες και νέους στο νοτ...

Βίντεο και περιγραφές: Η στιγμή της επίθεσης του 24χρονου στον Σαλμάν Ρουσντί- Τον μαχαίρωσαν ενώ μιλούσε σε εκδήλωση για την καλλιτεχνική ελευθερίαΚόσμος

Σε χειρουργική επέμβαση υποβάλλεται ο διάσημος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε νωρίτερα σήμερα την ώρα που ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδή...

Χειρουργείται ο Σαλμάν Ρουσντί - Δέχτηκε 10-15 μαχαιριές - Συνελήφθη ο δράστης Κόσμος

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως από την  δολοφονική επίθεση  κατά του συγγραφέα  Σαλμάν Ρουσντί , τον οποίο μαχαίρωσε άνδρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Πο...

Τραμπ: "Απάτη το θέμα με τα πυρηνικά – Εμπλέκονται άθλιοι άνθρωποι" – Η απάντηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ σε δημοσίευμα της "Washington Post"Κόσμος

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως “το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη”, απαντώντας σε δημοσίευμα της ε...

Νέα Υόρκη: Επίθεση στον Σαλμάν Ρουσντί, τον συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων»Κόσμος

    Επίθεση από άνδρα δέχτηκε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί φετφά από φανατικούς ισλαμιστές γιατί το έργο του θεωρεί ότι βλασφημεί την ισλαμική θρησ...

Σε κατάσταση ξηρασίας κηρύχθηκαν τμήματα της Αγγλίας - Στέρεψε η πηγή του ΤάμεσηΚόσμος

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι τμήματα της νότιας, της κεντρικής και της ανατολικής Αγγλίας έχουν τεθεί επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας έπειτα από μια παρατεταμένη περίο...

Eurostat: Οι εμπορικές πτήσεις στην ΕΕ μειώθηκαν τον Ιούλιο, με εξαίρεση την Ελλάδα που αυξήθηκανΚόσμος

Σύμφωνα με την   Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat) ,  και την σχετική μηνιαία έκθεση που δημοσιεύει, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εξαίρεση την Ελλάδα, έχει καταγραφεί σημαντική μείω...