ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι κυρώσεις γέμισαν τις τσέπες του Πούτιν – Τριπλασιάστηκε στα 167 δισ. το πλεόνασμα της Ρωσίας

Μπορεί οι χώρες της Δύσης να αντέδρασαν στις πολεμικές επιχειρήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται αυτές έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα μιας και τα ρωσικά ταμεία συνεχίζουν να γεμίζουν..
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Business Insider», το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας μέχρι στιγμής για το 2022 είναι υπερτριπλάσιο από ό,τι ήταν πριν από έναν χρόνο, καθώς τα έσοδα από την ενέργεια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.


Επίδοση-ρεκόρ για το ρωσικό πλεόνασμα
Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, το πλεόνασμα διογκώθηκε στα 167 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ίδια περίοδο πέρυσι και 138,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.


Η Μόσχα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από την ενέργεια, τα οποία έχουν υποστηριχθεί από τις υψηλές τιμές, ακόμη και όταν ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει κάνει τις δυτικές κυβερνήσεις και εταιρείες να αποφεύγουν τη Ρωσία.

Παρά τις κυρώσεις που έχουν ως στόχο να πλήξουν τα έσοδα της Μόσχας και την ικανότητά της να πραγματοποιεί συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα σημείωσε πλεόνασμα ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο.


Η εκτίναξη του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών σημειώνεται, επίσης, καθώς οι εισαγωγές έχουν καταρρεύσει εν μέσω κυρώσεων και αυτο-κυρώσεων.

 

Στήριξη από την Κίνα και αλματώδης ανάπτυξη εισαγωγών
Ακόμα, οι εισαγωγές από τη βασική σύμμαχο Κίνα, η οποία απέφυγε να τιμωρήσει τη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, αυξήθηκαν πρόσφατα σχεδόν στα επίπεδα πριν από την εισβολή.

Ειδικότερα, οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων σημείωσαν άλμα κατά 20% στα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο. Η ενίσχυση των δεσμών βοήθησε, επίσης, τον όγκο συναλλαγών του γουάν και του ρουβλίου να φθάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Διαβάστε επίσης

Κριμαία: Τι όπλο θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει οι Ουκρανοί για το πλήγμα στη ρωσική αεροπορική βάσηΚόσμος

Αν και μέχρι στιγμής η μεν Ρωσία υποστηρίζει ότι η καταστροφική έκρηξη στην αεροπορική βάση Σάκι στην Κριμαία οφείλεται σε ατύχημα και η δε Ουκρανία δεν έχει αναλάβει επισήμως την ...

Ουκρανός υπ. Εσωτερικών: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια "τραγωδία" στον πυρηνικό σταθμό της ΖαπορίζιαΚόσμος

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πρέπει να είναι έτοιμη για οποιοδήποτε σενάριο στον - υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων - πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαρα...

Eκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον πυρηνικό σταθμό της ΖαπορίζιαΚόσμος

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, δήλωσε χθες ότι η Ρωσία ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ...

Αντρίι Γιέρμακ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία χρειάζεται να τελειώσει πριν από τον χειμώναΚόσμος

Ο γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε χθες ότι το Κίεβο πρέπει να τελειώσει τον πόλεμο με τη Ρωσία προτού έρθει ο χειμώνας. Σε διαφορετική περίπτωση, δήλωσε ο Αντρίι...

Η Ταϊβάν απορρίπτει το μοντέλο «μια χώρα, δύο συστήματα» της Κίνας, διεξάγει νέα γυμνάσια με πραγματικά πυράΚόσμος

Η Ταϊβάν απορρίπτει το μοντέλο «μια χώρα, δύο συστήματα», που περιέχεται σε λευκή βίβλο της Κίνας η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Ταϊπέι. Μόνο...