ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΟΥ: H COVID-19 τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση στους εμβολιασμούς εδώ και 30 χρόνια

Το ποσοστό των παιδιών που έλαβαν τρεις δόσεις του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη (DTP3) μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2019 και 2021 στο 81%σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από τον ΠΟΥ και τη UNICEF. 

Ως αποτέλεσμα, 25 εκατομμύρια παιδιά έχασαν μία ή περισσότερες δόσεις DTP μέσω των υπηρεσιών ρουτίνας εμβολιασμού μόνο το 2021. Αυτό είναι 2 εκατομμύρια περισσότερα από εκείνα που έχασαν το 2020 και 6 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι το 2019, υπογραμμίζοντας τον αυξανόμενο αριθμό παιδιών που κινδυνεύουν από καταστροφικές αλλά αποτρέψιμες ασθένειες.

Η μείωση οφειλόταν σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου αριθμού παιδιών που ζουν σε συγκρούσεις και σε εύθραυστα περιβάλλοντα όπου η πρόσβαση στον εμβολιασμό είναι συχνά δύσκολη, αυξημένη παραπληροφόρηση και ζητήματα που σχετίζονται με τον COVID-19, όπως διαταραχές της αλυσίδας υπηρεσιών και εφοδιασμού, εκτροπή πόρων σε προσπάθειες αντίδρασης και περιορισμός μέτρα που περιόρισαν την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών ανοσοποίησης.

18 από τα 25 εκατομμύρια παιδιά δεν έλαβαν ούτε μια δόση DTP κατά τη διάρκεια του έτους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με την Ινδία, τη Νιγηρία, την Ινδονησία, την Αιθιοπία και τις Φιλιππίνες να καταγράφουν τους υψηλότερους αριθμούς. Μεταξύ των χωρών με τις μεγαλύτερες σχετικές αυξήσεις στον αριθμό των παιδιών που δεν έλαβαν ούτε ένα εμβόλιο μεταξύ 2019 και 2021 είναι η Μιανμάρ και η Μοζαμβίκη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από το ένα τέταρτο της κάλυψης των εμβολίων HPV που επιτεύχθηκε το 2019 έχει χαθεί. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς η παγκόσμια κάλυψη της πρώτης δόσης του εμβολίου για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι μόλις 15%, παρά το γεγονός ότι τα πρώτα εμβόλια αδειοδοτήθηκαν πριν από περισσότερα από 15 χρόνια.

Ελπιζόταν ότι το 2021 θα ήταν ένα έτος ανάκαμψης, κατά το οποίο τα προγράμματα εμβολιασμού θα ανοικοδομηθούν και η κοόρτη των παιδιών που χάθηκαν το 2020 θα παγιωνόταν. Αντίθετα, η κάλυψη DTP3 επανήλθε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, γεγονός που, μαζί με τις μειώσεις της κάλυψης για άλλα βασικά εμβόλια, ώθησε τον κόσμο εκτός τροχιάς για την επίτευξη παγκόσμιων στόχων, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη ανοσοποίησης για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Αυτή η ιστορική οπισθοδρόμηση στα ποσοστά ανοσοποίησης συμβαίνει σε ένα πλαίσιο ταχέως αυξανόμενων ποσοστών σοβαρού οξέος υποσιτισμού. Ένα υποσιτισμένο παιδί έχει ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημακαι οι χαμένοι εμβολιασμοί μπορεί να σημαίνουν ότι οι κοινές παιδικές ασθένειες γίνονται γρήγορα θανατηφόρες για αυτό. Η σύγκλιση μιας κρίσης πείνας με ένα αυξανόμενο χάσμα εμβολιασμού απειλεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια κρίση επιβίωσης παιδιών.

Θα απαιτηθούν μνημειώδεις προσπάθειες για την επίτευξη καθολικών επιπέδων κάλυψης και την αποφυγή εστιών. Τα ανεπαρκή επίπεδα κάλυψης έχουν ήδη οδηγήσει σε εστίες ιλαράς και πολιομυελίτιδας που μπορούν να αποφευχθούν τους τελευταίους 12 μήνες, υπογραμμίζοντας τον ζωτικό ρόλο του εμβολιασμού στη διατήρηση της υγείας των παιδιών, των εφήβων, των ενηλίκων και των κοινωνιών.

Η κάλυψη της πρώτης δόσης ιλαράς μειώθηκε στο 81 % το 2021, επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Αυτό σημαίνει ότι 24,7 εκατομμύρια παιδιά έχασαν την πρώτη τους δόση ιλαράς το 2021, 5,3 εκατομμύρια περισσότερα από το 2019. Άλλα 14,7 εκατομμύρια δεν έλαβαν τη δεύτερη δόση που χρειάζονταν. Ομοίως, σε σύγκριση με το 2019, 6,7 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά έχασαν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας και 3,5 εκατομμύρια έχασαν την πρώτη δόση του εμβολίου HPV – το οποίο προστατεύει τα κορίτσια από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αργότερα στη ζωή τους.

Η απότομη πτώση των δύο ετών ακολουθεί σχεδόν μια δεκαετία σταματημένης προόδου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όχι μόνο να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία αλλά και οι προκλήσεις συστημικού εμβολιασμού για να διασφαλιστεί ότι κάθε παιδί και έφηβος έχει πρόσβαση.

Στην Ευρώπη ο μέσος όρος 94% της κάλυψης εμβολιασμού που καταγράφηκε τόσο το 2020 όσο και το 2021 αντιπροσωπεύει μείωση 1% σε σύγκριση με το 2019. Ενώ συνολικά η Περιφέρεια απέτρεψε περαιτέρω οπισθοδρόμηση το 2021, οι διαφορές στην απόδοση των εμβολιασμών μεταξύ των χωρών είναι εμφανείς.

Έντεκα από τις 53 χώρες της Περιφέρειας μπόρεσαν να εμβολιάσουν μεγαλύτερο ποσοστό επιλέξιμων παιδιών με εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη το 2021, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 2019. Ωστόσο, 16 χώρες είδαν το επίπεδο κάλυψης να μειώνεται το 2021.

Η πλειονότητα από αυτές που ανέφεραν μείωση 5% με εμβολιασμό κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη ή/και την πρώτη δόση εμβολίου που περιέχει ιλαρά το 2021 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 είναι χώρες μεσαίου εισοδήματος (MIC). Το 50% των 20 χωρών μεσαίου εισοδήματος στην Περιφέρεια αναφέρουν κάλυψη κάτω του 90% το 2021, σε σύγκριση με λιγότερο από το 10% των χωρών υψηλού εισοδήματος, το χάσμα ισότητας στον τομέα της ανοσοποίησης μεταξύ των χωρών και των πληθυσμών τους στην Περιφέρεια έχει αυξηθεί.

Οι περιφερειακές επιδόσεις εμβολιασμού το 2021 αντικατοπτρίζουν τις εντατικές προσπάθειες σε όλες τις χώρες για τη διατήρηση των συνήθων υπηρεσιών ανοσοποίησης, ενώ παράλληλα επεκτείνουν τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Οι θύλακες υποεμβολιασμού αντικατοπτρίζουν επίσης τα συνεχιζόμενα εμπόδια στον εμβολιασμό που προϋπήρχαν της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των συστημικών προγραμματικών αδυναμιών και των κενών στην αποδοχή και τη ζήτηση για εμβόλια.

Διαβάστε επίσης

Φον ντερ Λάιεν: Η μείωση της χρήσης φυσικού αερίου θα γίνει δεσμευτική αν η Επιτροπή κηρύξει κατάσταση ενεργειακού συναγερμού στην ΕΕΚόσμος

Η πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη είναι ένα «πιθανό σενάριο», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρη...

Κύπρος – Επέτειος εισβολής: Η Τουρκία προκαλεί με «Γαλάζια Πατρίδα» και νέο γεωτρύπανοΚόσμος

Πριν από 48 χρόνια, σήμερα, οι ελληνοκυπριακές θηριωδίες βασίλευαν στο νησί μέχρι που η Τουρκία ήρθε να σώσει τους Τουρκοκύπριους. Οι προσπάθειες των Ελλήνοκυπρίιων να εξαφανίσουν ...

Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Στο μέλλον ο κόσμος θα βιώνει πολύ περισσότερους καύσωνες, λόγω της κλιματικής αλλαγής.Κόσμος

Ο καύσωνας στη δυτική Ευρώπη φαίνεται ότι θα κορυφωθεί σήμερα Τρίτη, όμως οι θερμοκρασίες ενδέχεται να παραμείνουν σε επίπεδα υψηλότερα των κανονικών για την εποχή μέχρι και τα μέσ...

Βρετανία: Η θερμοκρασία ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς ΚελσίουΚόσμος

Θερμοκρασία ρεκόρ που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκε σήμερα για πρώτη φορά στα ιστορικά στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.   Σύμ...

Κομισιόν: Προετοιμασίες για το χειρότερο σενάριο με τη Gazprom – Οι «εναλλακτικές» αποσυμπιέζουν το φυσικό αέριοΚόσμος

Στάση αναμονής τηρεί η αγορά φυσικού αερίου την ώρα που το ρωσικό μονοπώλιο της Gazprom ενημερώνει για κλείσιμο «λόγω ανωτέρας βίας» . Με τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου να διαμο...

Η νέα γεωπολιτική της ενέργειαςΚόσμος

Μπορεί ο «σούπερ Μάριο» να τελεί υπό παραίτηση από πρωθυπουργός, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να μεταβεί χθες στο Αλγέρι για να υπογράψει νέες συμβάσεις  για περισσότερο φυσικό αέριο...