ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Reuters: Η Gazprom σταματά παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη επικαλούμενη "ανωτέρα βία"

Η ρωσική εταιρεία Gazprom επικαλούμενη λόγους ανωτέρας βίας σταματά την προμήθεια φυσικού αερίου προς τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη στην Ευρώπη, σύμφωνα με επίσημη επιστολή που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Reuters.

 

 

 

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων τις οποίες δεν μπορεί θα θέσει υπό έλεγχό της.

 

Αναφέρει επίσης ότι το μέτρο της ανωτέρας βίας είναι μια ειδική ρήτρα στα συμβόλαιά για τις παραδόσεις που ξεκινούν από τις 14 Ιουνίου.

Μια πηγή ανέφερε, ότι η επιστολή αφορούσε προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μια σημαντική οδό ανεφοδιασμού προς τη Γερμανία και πέρα ??από αυτήν.

 

Η Gazprom μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει σχολιάσει την είδηση.

Όπως αναφέρει το Reuters η εξέλιξη αυτή πιθανότατα να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενέργεια που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, σκοπεύει να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά θέλει να συνεχίσει ο εφοδιασμός προς το παρόν καθώς απομακρύνεται από τις ρωσικές προμήθειες.

 

Δεν εγγυάται η Gazprom την επαναλειτουργία του Nord Stream 1

 

Στο μεταξύ, πιο κοντά εμφανίζεται το ενδεχόμενο να κλείσει οριστικά η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου, με την Gazprom να ανακοινώνει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, επικαλούμενη ότι δεν διαθέτει γραπτή επιβεβαίωση αναφορικά με την παράδοση της γερμανικής τουρμπίνας που είχε σταλεί για επισκευή στον Καναδά.

 

«Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου» (που η Οτάβα λέει ωστόσο πως θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο), αναφέρει η Gazprom σε ανακοίνωσή της.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία [του αγωγού] με πλήρη ασφάλεια», προσθέτει ο όμιλος.

 

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom, σύμφωνα με την οποία δεν διαθέτει έγγραφα που καταδεικνύουν ότι η Siemens έχει λάβει άδεια να παραλάβει από τον Καναδά την τουρμπίνα αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1.

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις της Gazprom», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), πως η Siemens ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού έτσι ώστε η μεταφορά και η ανάπτυξη να μπορέσουν να λάβουν χώρα το ταχύτερο δυνατό.

 

Ο αγωγός Nord Stream 1, που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία έκλεισε τη Δευτέρα για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης -χωρίς να είναι βέβαιο ότι οι ροές θα αποκατασταθούν μετά την 21η Ιουλίου, όταν θεωρητικά θα επαναλειτουργήσει.

 

Την 20ή Ιουλίου αναμένεται η παρουσίαση του έκτακτου σχεδίου της Κομισιόν σε περίπτωση μη επαναλειτουργίας του αγωγού.

Οι ανησυχίες είναι διάχυτες ότι η ροή δεν θα ξαναρχίσει· το Βερολίνο τελεί σε ενεργειακό «συναγερμό», ενώ και η Γαλλία εκτιμά πλέον ότι η πλήρης διακοπή της ροής φυσικού αερίου είναι το πιθανότερο σενάριο.

 

O γερμανικός Τύπος έχει αναφερθεί εκτενώς στην απόφαση της κυβέρνησης του Καναδά, παρά το καθεστώς εμπάργκο, να δώσει άδεια «χρονικά περιορισμένη και ανακλητή» στην κατασκευάστρια Siemens του Καναδά να παραδώσει μέσω Γερμανίας την επισκευασμένη τουρμπίνα φυσικού αερίου, που χρειάζεται η Ρωσία για να θέσει και πάλι σε λειτουργία τον αγωγό.

 

Το ρωσικό επιχείρημα για τη μείωση των ροών ήδη από τον Ιούνιο ήταν ότι όταν παραδοθεί η τουρμπίνα, θα αποκατασταθεί και η λειτουργία, σημειώνει η DW -γεγονός όμως που ούτως ή άλλως αμφισβητείτο.

 

Σύμφωνα με την Handelsblatt, την εξαίρεση από τις κυρώσεις δικαιολόγησε ο αρμόδιος Καναδός υπουργός μεταξύ άλλων με το επιχείρημα ότι με την ενεργειακή του πολιτική ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, «θέλει να διχάσει τους εταίρους».

 

Ο αρθρογράφος του Spiegel σημειώνει σχετικά: «Σε περίπτωση που η ρωσική δικαιολογία με την τουρμπίνα είναι προσχηματική, θα φανεί πολύ σύντομα με την απόφαση του Καναδά να κάνει μια εξαίρεση στις ρωσικές κυρώσεις για να επιτραπούν οι προμήθειες και πάλι».

 

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κρίνει ως ορθή την καναδική απόφαση. «Ανάμεσα στις επιλογές δράσης της κυβέρνησης ισχύει ήδη από τώρα αυτό που περιγράφει ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε περίπτωση πλήρους διακοπής προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου», σημειώνει.

 

«Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχουν σωστές και λάθος επιλογές, αλλά λίγο ή πολύ λάθος επιλογές. Η ιστορία της τουρμπίνας της Siemens για τον αγωγό με τη συντήρησή της στον Καναδά το δείχνει εύστοχα. Στην πραγματικότητα βέβαια στέλνεται λάθος μήνυμα προς τη Μόσχα, όταν η γερμανική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες να επιτύχει εξαίρεση των κυρώσεων του Καναδά για να επιτρέψει την παράδοση της τουρμπίνας», αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει:

 

«Όμως, δεδομένων των δυσκολιών της Γερμανίας σε περίπτωση ολοκληρωτικού κλεισίματος του αγωγού, η προσπάθεια να αφαιρεθεί από τη Μόσχα ένα πρόσχημα [για να κλείσει τη στρόφιγγα του αγωγού] είναι ίσως η λιγότερο λανθασμένη επιλογή».

Διαβάστε επίσης

Απόπειρα δηλητηρίασης του πιο στενού συνεργάτη του Πούτιν, Νικολάι ΠατρούσεφΚόσμος

Θεωρείται το alter ego του Πούτιν- Εμπνευστής του πολέμου στην Ουκρανία και ένα από τα γεράκια του Κρεμλίνου - Ο πανίσχυρος γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε υπηρετήσει στο ...

Bloomberg: Το Λονδίνο πιο ζεστό από τη Σαχάρα - Ακραίες προβλέψεις των μετεωρολόγων - Έκτακτα μέτρα στην Βρετανία- “Θερμοκήπιο” ΗΠΑ, ΚίναΚόσμος

Το Λονδίνο προβλέπεται να είναι πιο ζεστό από την Καραϊβική, τη Δυτική Σαχάρα και δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στην Ευρώπη καθώς οι θερμοκρασίες εκτινάσσονται στα ύψη, όπως αναφ...

FAZ για τις τουρκικές εδαφικές αξιώσεις που φτάνουν μέχρι την Κρήτη: Πάρτε στα σοβαρά τον Ερντογάν - Να μη γίνει η Ελλάδα μια νέα "Ουκρανία"Κόσμος

Τη γερμανική κοινή γνώμη ενημερώνει ο ανταποκριτής και γνώστης των ελληνικών θεμάτων Μίχαελ Μάρτενς για τις τουρκικές εδαφικές αξιώσεις, που φτάνουν εσχάτως ακόμη και μέχρι την Κρή...

Ηλιακή καταιγίδα θα «χτυπήσει» αύριο τη Γη – Πώς θα την επηρεάσει, τι δείχνει το μοντέλο της NASAΚόσμος

Φαίνεται πως είναι μία πολυάσχολη περίοδος για την ηλιακή δραστηριότητα, καθώς τους τελευταίους μήνες όλο κάτι συμβαίνει ή είναι να συμβεί. Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2022, η Γη «...

Μακελειό στις ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντροΚόσμος

Ένας άνδρας οπλισμένος με καραμπίνα άνοιξε πυρ σε εμπορικό κέντρο του Γκρίνγουντ, στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους δύο. Ο ...

Τόνι Μπλερ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει ότι η κυριαρχία της Δύσης φθάνει στο τέλος τηςΚόσμος

  Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει ότι η κυριαρχία της Δύσης φθάνει στο τέλος της ενώ η Κίνα αποκτά καθεστώς υπερδύναμης σε σύμπραξη με τη Ρωσία σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία κ...

Διαδοχή Τζόνσον - Πένι Μόρντοντ: Ποιο είναι αυτό το κορίτσι που θέλει να γίνει...ΘάτσερΚόσμος

H Lady Penelope ήταν χαρακτήρας της καλτ βρετανικής παιδικής τηλεοπτικής σειρά Thunderbirds. Μυστική πράκτορας με έδρα το Λονδίνο, φημισμένη για τα κομψά ντυσίματά της και τη ροζ R...

Ουγγαρία: 5η συναπτή ημέρα διαδηλώσεων εναντίον της φορολογικής μεταρρύθμισης και των μέτρων λιτότηταςΚόσμος

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, στη Βουδαπέστη, την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον φορολογικής μεταρρύθμισης και...