ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πώς το σκάνδαλο Πίντσερ διαλύει την κυβέρνηση Τζόνσον - Μέχρι που θα φτάσει η πολιτική κρίση

Η διπλή παραίτηση του καγκελαρίου Rishi Sunak και του υπουργού Υγείας Sajid Javid μέσα σε λίγα λεπτά ο ένας από τον άλλο έκανε τη ζωή απίστευτα δύσκολη για τον Boris Johnson και πυροδότησε ανοιχτό πόλεμο μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα, γράφει η Μπεθ Ρίγκμπι στο SkyNews σε μία ανάλυση για την βαθιά πολιτική κρίση στους Τόρις και στην πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Οι σύμμαχοι του Rishi Sunak και του Sajid Javid επιμένουν ότι οι παραιτήσεις τους είναι θέμα ακεραιότητας.

Με διαφορά λιγότερο από 10 λεπτά , ήταν δύσκολο να μην μείνει κανείς με την εντύπωση ότι οι έξοδοί τους συνδέονται – αν και πηγές κοντά και στους δύο άνδρες επιμένουν ότι αυτή δεν ήταν μια συντονισμένη απόφαση.

 

Θα μπορούσατε να δείτε, επισημαίνει, πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα νωρίτερα όταν η Ντάουνινγκ Στριτ επέτρεψε τις τηλεοπτικές κάμερες να εισέλθουν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου .
Η διάθεση εκεί μέσα ήταν τραγική. Θα μπορούσατε να το διαβάσετε στα πρόσωπα των υπουργών – εξαφανίστηκαν τα έντονα λόγια για την ανάκτηση του ελέγχου και την κατάληψη της ημέρας. Έμοιαζε νεκρικό στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου.

 

Ο πρωθυπουργός έχασε τρεις υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτό είναι ένα πολύ διχασμένο υπουργικό συμβούλιο τώρα – και θα υπάρξουν μόνο περαιτέρω ερωτήματα εντός του κόμματος εάν ο κ. Τζόνσον προσπαθήσει να συνεχίσει, κάτι που κάθε πράγμα που έχει πει μέχρι τώρα υποδηλώνει ότι θα επιχειρήσει.

Ο Will Quince, ο οποίος μόλις παραιτήθηκε, είπε στον Kay Burley του Sky τη Δευτέρα ότι είχε λάβει «κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις» από την Downing Street για το σκάνδαλο Chris Pincher.

 

Συγκεκριμένα είπε:

«Μίλησα με τον Νούμερο 10 και χθες και σήμερα και τους ζήτησα σταθερά και ξεκάθαρα μια απάντηση για αυτό και μου δόθηκε κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε καμία σοβαρή συγκεκριμένη κατηγορία σχετικά με τον πρώην υπαρχηγό μαστίγιο. .”

Οι μεταγενέστερες παραδοχές από το Νούμερο 10 χθες έδειξαν ότι αυτό ήταν αναληθές – και ο κ. Quince αναφέρει αυτό ως τον λόγο που παραιτήθηκε.

 

Το σκάνδαλο Πίντσερ

Νωρίτερα, λίγη ώρα αφότου ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη για το νέο σκάνδαλο που πλήττει την κυβέρνησή του, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας.

 

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές στο Λονδίνο μετά την παραίτηση των δύο αυτών κορυφαίων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης o πρωθυπουργός βρίσκεται στο “χείλος της κατάρρευσης”, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες τους σε μια εποχή όπου τα δύο αυτά υπουργεία θεωρούνται “καυτές πατάτες”.

 

Το Οικονομικών γιατί ο νέος υπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί το ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής που πλήττει κυρίως τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της χώρας ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει και το Υγείας γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πανδημία του κορονοϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

 

Αργά το βράδυ πάντως , η εφημερίδα Daily Telegraph έγραψε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός διόρισε τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Στιβ Μπάρκλεϊ, στη θέση του υπουργού Υγείας.

 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ προτάσσουν ως βασικό λόγο των παραιτήσεών τους την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον Μπόρις Τζόνσον.

 

Όπως σημειώνει Σουνάκ “οι πολίτες δικαίως περιμένουν η κυβέρνηση να ενεργεί σωστά, ικανά και σοβαρά. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική δουλειά, αλλά πιστεύω ότι γι’ αυτά τα πρότυπα αξίζει να αγωνιστώ. Γι αυτό και παραιτούμαι”.

 

Ενώ ο Τζάβιντ στην επιστολή παραίτησης του, απευθυνόμενος στον Μπόρις Τζόνσον, γράφει μεταξύ άλλων: “Είμαι από τη φύση μου ομαδικός παίκτης, αλλά και ο βρετανικός λαός, δικαίως, περιμένει ακεραιότητα από την κυβέρνησή του. Ο τόνος που δίνετε ως ηγέτης και οι αξίες που εκπροσωπείτε αντικατοπτρίζουν τους συναδέλφους σας, το κόμμα σας και τελικά τη χώρα… Οι Συντηρητικοί μπορεί να μην ήμασταν πάντα δημοφιλείς, αλλά ήμασταν ικανοί να ενεργούμε για το εθνικό συμφέρον”. Και συνεχίζει επισημαίνοντας: “Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, το κοινό συμπεραίνει ότι τώρα δεν είμαστε κανένα από τα δύο. Η ψήφος εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα έδειξε ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας συμφωνεί. Ήταν μια στιγμή για ταπεινότητα, συγκράτηση και αλλαγή πορείας. Ωστόσο, λυπάμαι που λέω, για εμένα είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας και ως εκ τούτου έχετε χάσει και την εμπιστοσύνη μου”.

Διαβάστε επίσης

Η ουκρανική πόλη Κραματόρσκ επλήγη από πυραύλους σε αεροπορική επιδρομή – Αναφορές για θύματαΚόσμος

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους το κέντρο της πόλης Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, και υπήρξαν θύματα , δήλωσε ο δήμαρχος της ...

Τζόνσον: Παραιτήθηκε από την ηγεσία των Συντηρητικών – Πότε θα ανακοινωθεί ο διάδοχός τουΚόσμος

Μετά το «κύμα» των παραιτήσεων υπουργών και στελεχών των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε και τη δική του παραίτηση. Ο Τζόνσον ενημέρωσε ότι η διαδικασία επιλογής του νέου αρχηγο...

Ο καγκελάριος της Γερμανίας καταφέρεται εναντίον του ακροδεξιού AfD, του «κόμματος της Ρωσίας»Κόσμος

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) το «κόμμα της Ρωσίας» ενώπιον της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής...

ΟΗΕ: Πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι ολίσθησαν στη φτώχεια μέσα σε τρεις μήνεςΚόσμος

Η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο βύθισε στη φτώχεια από τον Μάρτιο, με άλλα λόγια μέσα σε μόλις τρεις μήνες, 71 εκατομμύρια ανθρώπους που ζο...

Ανδρουλάκης: Απόψε τα εγκαίνια του αμφιθεάτρου "Ανδρέας Παπανδρέου" στο ΕυρωκοινοβούλιοΚόσμος

Απόψε (6/7)  στις 18:00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του αμφιθεάτρου «Ανδρέας Παπανδρέου» στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.   Η εκδήλωση θα ανο...

Βρετανία: Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός υπό προθεσμία - Συνεχίζονται οι παραιτήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησηςΚόσμος

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έδειξε καμιά διάθεση να παραιτηθεί, μιλώντας σήμερα στο Βρετανικό κοινοβούλιο.   Στις επανειλημμένες ερωτήσεις που δέχθηκε για την πρωτοφανή κρίση που έχει πλή...