ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαλύθηκε η βουλή του Ισραήλ - Προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές

Διαλύθηκε επισήμως το κοινοβούλιο του Ισραήλ, μετά από τη διεξαγωγή της προκαθορισμένης ψηφοφορίας στην Κνεσέτ (Βουλή), όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές για την 1η Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε στο κόμμα του ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές, σύμφωνα με ανακοίνωσε που εξέδωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπός του.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι Μπένετ θα διατηρήσει τη θέση του ως αναπληρωτής πρωθυπουργός αφότου ο εταίρος του στο κυβερνητικό συνασπισμό Γιαΐρ Λαπίντ αναλάβει επικεφαλής της κυβέρνησης.

Το αδιέξοδο
Η μόνη κυβέρνηση στην Ιστορία του Ισραήλ την οποία στήριζε ένα αραβικό κόμμα και η οποία σχηματίστηκε για να εκδιώξει από την εξουσία τον πρώην πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έπρεπε να αποφεύγει τα διχαστικά ζητήματα αλλά προσέκρουσε στο παλαιστινιακό.

Τον Ιούνιο του 2021, έπειτα από περισσότερα από δυόμιση χρόνια πολιτικής κρίσης που οδήγησαν το Ισραήλ σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής δεξιάς Ναφτάλι Μπένετ και ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ ανακοίνωσαν τον σχηματισμό ενός ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού. Στόχος ήταν να εκδιωχθεί από την εξουσία ο Νετανιάχου, που διετέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ επί 12 χρόνια και ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά σε μια σειρά υποθέσεων.

Για να πετύχουν τον στόχο τους ο Μπένετ και ο Λαπίντ ένωσαν τους "αντί- Μπίμπι", όπως είναι το παρωνύμιο του Νετανιάχου, από την αριστερά, το κέντρο, τη δεξιά αλλά και το μικρό αραβικό κόμμα Raam. Το μήνυμα της νέας κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρο: πρέπει να προσπαθήσουμε να "ενώσουμε" όλα τα κομμάτια της ισραηλινής κοινωνίας και να "αποφύγουμε" τα θέματα που διχάζουν.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός πέρασε ένα καλοκαίρι του μέλιτος, το φθινόπωρο κατάφερε να περάσει τον πρώτο προϋπολογισμό του κράτους έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια, αλλά άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα την άνοιξη του 2022 μετά τις συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών αστυνομικών στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ. Τότε το Raam "πάγωσε" τη στήριξή του στην κυβέρνηση.

Στις αρχές Ιουνίου ήρθε η κρίση. Οι Άραβες βουλευτές αρνήθηκαν να ψηφίσουν νομοσχέδιο που θα ανανέωνε νομοθεσία βάσει της οποίας οι 475.000 Εβραίοι έποικοι της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ισραηλινούς, προκαλώντας την αντίδραση των δεξιών βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αρνούμενος να στηρίξει την κυβέρνηση για την ανανέωση της ισχύος της νομοθεσίας ο Νετανιάχου, ο οποίος στηρίζει τον νόμο αυτό, αποκάλυψε τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος πλέον δεν είχε τις απαραίτητες ψήφους για να περάσει έναν νόμο- κλειδί για τους Ισραηλινούς, επεσήμαναν οι αναλυτές.

Καθώς δεν κατάφερε να περάσει τη νομοθεσία, ο Μπένετ παραιτήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα ψηφίσει ως την επόμενη εβδομάδα για τη διάλυση του κοινοβουλίου προκειμένου να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο: η πέμπτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε τριάμισι χρόνια.

Ο 72χρονος Νετανιάχου αμέσως κατηγόρησε τον συνασπισμό ότι "βασίστηκε στη στήριξη τρομοκρατών" και "εγκατέλειψε τον εβραϊκό χαρακτήρα του Ισραήλ". "Υπάρχει μια δεξιά πλειοψηφία στην Κνεσέτ, όμως κάποιοι επέλεξαν να συνεργαστούν με ένα αραβικό κόμμα αντί με εμένα (…) Εγώ δεν θα σχημάτιζα συνασπισμό με τον Μάνσουρ Αμπάς", τόνισε.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ - Μητσοτάκης: Η Τουρκία δεν έθεσε κανένα απολύτως ζήτημα εις βάρος της ΕλλάδαςΚόσμος

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη ...

«Φρένο» Μπάιντεν στον Ερντογάν για το Αιγαίο - Υποσχέσεις και αστερίσκοι για τα F-16Κόσμος

Για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέλεξε ένα «ουδέτερο έδαφος» για να τα πει με τον πρόεδρο Ερντογάν. Τον Οκτώβριο του 2021 ήταν η Ρώμη κα...

Ρωσία στον ΓΓ του ΟΗΕ: Έτοιμοι να βοηθήσουμε στην αποτροπή της επισιτιστικής κρίσηςΚόσμος

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη για την καταπολέμηση των κινδύνων μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και ότι είναι πρόθυμη να εκπ...