ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρωσία: Αδυναμία πληρωμής εξωτερικού χρέους μετά από έναν αιώνα

Σε αδυναμία πληρωμής σε ομόλογα ξένου νομίσματος βρέθηκε η Ρωσία για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα καθώς το βράδυ της Κυριακής έληξε η περίοδος χάριτος για περίπου 100 εκατ. δολάρια από τις καθυστερημένες πληρωμές ομολόγων, που έχουν μπλοκαριστεί λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία. 

Η τελευταία φορά που η Ρωσία βρέθηκε σε αδυναμία πληρωμής προς τους ξένους πιστωτές της ήταν πριν από έναν αιώνα, όταν οι Μπολσεβίκοι υπό τον Λένιν αθέτησαν το χρέος της τσαρικής εποχής, το 1918.  Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι σε σημερινά χρήματα πλησίασε το 1 τρισ. δολάρια. 

Η τελευταία οποιουδήποτε είδους χρεοκοπία της Ρωσίας ήταν το 1998, καθώς η χώρα συγκλονιζόταν από την κρίση του ρουβλίου. Τότε η κυβέρνηση του Γέλτσιν είχε κηρύξει στάση πληρωμών σε εσωτερικά χρέη 40 δισ. δολαρίων αλλά κατάφερε να μην αθετήσει το χρέος της στο εξωτερικό.

Αν και η Ρωσία έχει επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα λόγω των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, η κλιμάκωση των κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία έχει παγώσει τη χώρα έξω από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Για μήνες, η χώρα κατάφερνε να παρακάμπτει τις κυρώσεις, ωστόσο, την Κυριακή, έληξε η περίοδος χάριτος διάρκειας 30 ημερών για περίπου 100 εκατ. δολάρια σε πληρωμές τόκων που οφείλονταν στις 27 Μαΐου, μια προθεσμία που θεωρείται γεγονός αθέτησης υποχρεώσεων εφόσον χαθεί (default). 

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι τα χρήματα στάλθηκαν στην Euroclear, μια τράπεζα που στη συνέχεια θα διανείμει την πληρωμή στους επενδυτές. Αλλά αυτή η πληρωμή έχει μπλοκάρει εκεί, σύμφωνα με το Bloomberg News, και οι πιστωτές δεν την έχουν λάβει. Τα χρήματα δεν καταβλήθηκαν εντός 30 ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας, δηλαδή το βράδυ της Κυριακής, και έτσι πλέον θεωρείται χρεοκοπία (defeault). Η Euroclear δεν απάντησε εάν η πληρωμή είχε μπλοκαριστεί, αλλά δήλωσε ότι τηρεί όλες τις κυρώσεις.

Η εξέλιξη υποδεικνύει τη γρήγοη μετατροπή της χώρας σε οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και πολιτικό απόκληρο, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg. Τα ρωσικά ομόλογα σε ξένο νόμισμα διαπραγματεύονται σε δυσμενή επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας παραμένουν παγωμένα και οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν αποκοπεί από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Προς το παρόν όμως πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για μια συμβολική εξέλιξη που έχει ελάχιστη σημασία για τους Ρώσους που αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό και τη χειρότερη οικονομική συρρίκνωση εδώ και χρόνια.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει τα κεφάλαια, αλλά δυσκολεύεται να καταβάλει τους τόκους στους ομολογιούχους λόγω των δυτικών κυρώσεων και κατηγορεί τη Δύση ότι προσπαθεί να οδηγήσει τη Ρωσία σε τεχνητή χρεοκοπία.  Λόγω των κυρώσεων έχει μπλοκαριστεί η πρόσβαση της χώρας στα διεθνή τραπεζικά δίκτυα που επεξεργάζονται πληρωμές από τη Ρωσία σε επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ χαρακτήρισε την κατάσταση «φάρσα».

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να αποφύγει το ενδεχόμενο μια πιθανής αδυναμίας πληρωμής του εξωτερικού χρέους, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε  ότι οι πληρωμές των ξένων ομολόγων θα γίνονται σε ρούβλια. 

Να σημειωθεί ότι η επίσημη δήλωση για την εξωτερική χρεοκοπία της Ρωσίας θα έπρεπε να γίνει από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι ωστόσο έχουν αποσύροει τις αξιολογήσεις τους λόγω των κυρώσεων. Με την πάροδο της τελικής προθεσμίας, η προσοχή μετατοπίζεται στο τι θα κάνουν στη συνέχεια οι επενδυτές, οι οποίοι όμως δεν χρειάζεται να λάβουν δράση αμέσως και μπορεί να επιλέξουν να παρακολουθούν την πρόοδο του πολέμου με την ελπίδα ότι οι κυρώσεις τελικά θα αμβλυνθούν. Ο χρόνος μπορεί να είναι με το μέρος τους, σημειώνει το Bloomberg: οι αξιώσεις ακυρώνονται μόνο τρία χρόνια από την ημερομηνία πληρωμής, σύμφωνα με τα έγγραφα των ομολόγων.

 

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Αγία Σοφία: Έσπασαν και αρχαία μάρμαρα του δαπέδου - Συνεχίζεται η καταστροφή στο βυζαντινό μνημείοΚόσμος

Μία ακόμη καταστροφή έρχεται να προστεθεί σε αυτές που ήδη έχουν συντελεστεί από τότε που η Αγία Σοφία, η εμβληματική βυζαντινή βασιλική, μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί με απόφασ...

G7: Ο Ζελένσκι ζήτησε αντιαεροπορικά συστήματα, περισσότερες κυρώσεις σε βάρος τη ΡωσίαςΚόσμος

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, την επιβολή περισσότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και εγγυήσεις ασφαλείας απευθυνόμενος,...

Brexit: Το Λονδίνο πιέζει για την κατάργηση προβλέψεων της νομοθεσίας για το εμπόριο με τη Βόρεια ΙρλανδίαΚόσμος

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να συνεχίσει σήμερα την πίεση για την κατάργηση προβλέψεων της νομοθεσίας για το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία την περίοδο με...

Ελληνοτουρκικά: «Η Ελλάδα εξοπλίζει νησιά που είναι... στην μύτη μας» είπε ο αντιδήμαρχος του κόμματος ΕρντογάνΚόσμος

Πήγε σε… Φεστιβάλ Κερασιού και βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει βολές κατά της Ελλάδας, για την στρατιωτικοποίηση των νησιών, με λίγη δόση… «ειρήνης» και «φιλίας». Ο λόγος για τον ...

Ο Ερντογάν θα συνομιλήσει την Τρίτη με τους ηγέτες Σουηδίας και ΦινλανδίαςΚόσμος

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, στη Μαδρίτη με τον φινλανδό ομόλογό του και τη σουηδή πρωθυπουργό για να συζητήσουν τις υποψηφιότητες της Σουηδ...

ΕΕ: Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε κανονισμό για την αποθήκευση φυσικού αερίουΚόσμος

Το Συμβούλιο των Υπουργών ενέκρινε κανονισμό με στόχο να διασφαλίσει ότι οι δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ πληρούνται πριν από τη χειμερινή περίοδο και μπορούν να μ...

Πλατινί: «Τελείωσε, νίκησαν»...Κόσμος

Ο Μισέλ Πλατινί, κατηγόρησε ευθέως την FIFA, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική τηλεόραση στις 20 Ιουνίου και μεταδόθηκε αυτήν την Κυριακή (26/6), στο περιθώριο της δίκ...