ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στις εβδομάδες και μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι είχαν εκπλήξει τόσο τον Πούτιν όσο και τον εαυτό τους, με την ενότητα και την αποφασιστικότητα τους.

Οι μετά-ηρωικές ευρωπαϊκές κοινωνίες εξοργισμένες από την επιθετικότητα της Ρωσίας και γοητευμένες από την ανδρεία των Ουκρανών, παρείχαν την κινητήρια δύναμη για την απροσδόκητη στροφή της Ευρώπης. Ενέπνευσαν τις κυβερνήσεις τους να υιοθετήσουν τις αλλαγές σε ιστορική κλίμακα.

Άνοιξαν τα σπίτια τους σε εκατομμύρια πρόσφυγες. Απαίτησαν σκληρές οικονομικές συνθήκες. Και υποχρέωσαν τις δυτικές επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό.

Ενώ οι προηγούμενες "ευρωπαϊκές στιγμές” σηματοδοτηθήκαν από την Ευρωπαϊκή σημαία που κινητοποιούσε ανθρώπους έξω από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας), αυτή τη φορά η ουκρανική σημαία κινητοποίησε ανθρώπους εντός της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν ότι είναι μια πιο σοβαρή δύναμη από ό,τι νόμιζαν προηγουμένως. Ο διακεκριμένος σχολιαστής Moises Naim έχει υποστηρίξει ότι "η Ευρώπη ανακάλυψε ότι είναι μια υπερδύναμη”. Αλλά καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στον πέμπτο μήνα του, θα διαρκέσει η ευρωπαϊκή ενότητα; ή θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους ρωγμές μεταξύ και εντός των χωρών της ΕΕ;

Το ECFR διεξήγε μια πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση σε 10 χώρες για να βρει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Η δημοσκόπηση διεξήχθη στα μέσα Μαΐου -μια περίοδο που οι πολίτες είχαν την ευκαιρία τους να απορροφήσουν το σοκ της εισβολής.

Ο δημόσιος διάλογος απομακρύνθηκε από τα γεγονότα στο πεδίο της μάχη και στράφηκε σε ερωτήματα σχετικά με το πώς θα τερματιστεί η σύγκρουση, καθώς και την επίπτωση της στις ζωές των ανθρώπων, στις χώρες τους και στην ΕΕ.

Ήταν επίσης μια στιγμή που οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούσαν πολύ περισσότερο τις παγκόσμιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του πολέμου: υψηλός πληθωρισμός, κρίση ενεργειακή και τρόφιμων. Αυτή η δημοσκόπηση καταγράφει την ανθεκτικότητα των Ευρωπαίων πολιτών και όχι απλώς την οργή τους για τον πόλεμο του Πούτιν.

Οι περίπου 8.000 άνθρωποι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, προήλθαν από όλη την Ευρώπη. Οι χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν η Πολωνία και η Ρουμανία -κράτη στην πρώτη γραμμή, στην Κεντρική Ευρώπη, παραδοσιακά επιφυλακτικά απέναντι στη Ρωσία.

Επίσης, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία -μεγάλα δυτικοευρωπαϊκά κράτη που προηγουμένως είχαν κερδίσει τη φήμη των Russlandverstehers (αυτοί που κατανοούν τη Ρωσία). Η Πορτογαλία και η Ισπανία -νοτιοευρωπαϊκά κράτη που είχαν στο παρελθόν γενικώς μικρότερη συμμετοχή στην πολιτική για τη Ρωσία. Η Φινλανδία και η Σουηδία -βορειοευρωπαϊκά κράτη που αιτήθηκαν ένταξη στο ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης. Και η Μεγάλη Βρετανία.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης υποδηλώνουν ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αλλάζει, και ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών δημοκρατιών θα εξαρτηθεί ως επί το πλείστον από την ικανότητα των κυβερνήσεων να διατηρήσουν τη δημόσια υποστήριξη για πολιτικές που τελικά θα προκαλέσουν πόνο σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Αυτό θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να ισορροπήσουν την επιδίωξη της ευρωπαϊκής ενότητας πίσω από την πίεση στη Μόσχα, με απόψεις που διίστανται τόσο εντός όσο και μεταξύ των κρατών-μελών. Η έρευνα αποκαλύπτει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των δηλωμένων θέσεων πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της δημόσιας διάθεσης στις χώρες τους.

Το μεγάλο χάσμα που διαφαίνεται είναι μεταξύ εκείνων που θέλουν να τερματίσουν τον πόλεμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και εκείνων που θέλουν να συνεχίσουν οι μάχες μέχρι να ηττηθεί η Ρωσία.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Πώς αντέδρασαν Ουκρανοί πολίτες στο μετρό μόλις είδαν τραυματισμένους στρατιώτεςΚόσμος

Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας έτυχαν αποθέωσης στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου καθώς επέστρεφαν τραυματισμένοι από το μέτωπο. Η υπηρεσία Τύπου της Εθνικής Φρουρ...

Η Άγκυρα διερευνά ισχυρισμούς για κλοπή ουκρανικών σιτηρών από τη ΡωσίαΚόσμος

Η κρίση αναφορικά με τα σιτηρά που έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία πρέπει να επιλυθεί τον επόμενο μήνα, δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας σήμερα σε επίσκεψή της στην ...

Η Γερμανία ανησυχεί για την ενεργειακή επάρκεια- Αναμένονται δηλώσεις ΧάμπεκΚόσμος

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θα κάνει δηλώσεις την Πέμπτη για την «ασφάλεια της ενέργειας και του εφοδιασμού» εν μέσω προσδοκιών ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εν...

Υπόθεση Μαραντόνα: Οκτώ επαγγελματίες υγείας θα δικαστούν για ανθρωποκτονία από πρόθεσηΚόσμος

Οκτώ επαγγελματίες υγείας θα δικαστούν στην Αργεντινή για ανθρωποκτονία από πρόθεση, στο κλείσιμο της «αυλαίας» της έρευνας για τον θάνατο του θρύλου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Ντ...

Τραγικές εικόνες με θάλασσα από βαλίτσες στο αεροδρόμιο του Χίθροου το ΣαββατοκύριακοΚόσμος

Mια θάλασσα από βαλίτσες "έπνιξε" τον τερματικό σταθμό 2 του αεροδρομίου Χίθροου την περασμένη Παρασκευή, 17 Ιουνίου, οδηγώντας σε σχεδόν πλήρη αποδιοργάνωση ένα από τα μεγαλύτερα ...

Ουκρανία: Επίθεση με πυροβολισμούς σε δημοσιογράφους της Bild – Ανάμεσα τους ένας ΈλληναςΚόσμος

Επίθεση ενόσω βρίσκονταν στο όχημα τους δέχθηκαν οι ανταποκριτές της γερμανικής εφημερίδας  Bild , ανάμεσά του και ο Έλληνας φωτορεπόρτερ  Γιώργος Μουτάφης,  οι οποίοι βρίσκονταν σ...