ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΗΠΑ: Καμία πίεση στο Κίεβο στις όποιες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Διέψευσε τις αναφορές που κυκλοφορούν ευρέως ότι οι ΗΠΑ πιέζουν την Ουκρανία να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζέικ Σάλιβαν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει την πρόθεση να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο στις όποιες διαπραγματεύσεις διεξαγάγει με τη Ρωσία για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, είπε ο ίδιος την Πέμπτη.

«Θα τους υποστηρίζουμε και θα διαβουλευόμαστε μαζί τους καθώς θα σκέφτονται το πώς θέλουν να προσεγγίσουν την έκβαση, μέσω διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους», συμπλήρωσε.

Η Ουάσιγκτον κρίνει πως ο πόλεμος αυτός «θα πρέπει να τελειώσει μέσω της διπλωματίας», συνέχισε ο κ. Σάλιβαν, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θεωρεί ότι επαφίεται σε αυτήν να θέσει στόχους ή προϋποθέσεις ενόψει των διαπραγματεύσεων.

Η Ουκρανία είναι «κυρίαρχη χώρα, η οποία σε τελευταία ανάλυση θα ορίσει η ίδια τη μοίρα της», διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον.

«Δεν πρόκειται να τους πιέσουμε να κάνουν εδαφικές παραχωρήσεις. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο και, ειλικρινά, ότι θα ήταν λάθος».

Η υποστήριξη της Ουάσιγκτον σκοπό έχει να ενισχυθούν «οι Ουκρανοί όσο περισσότερο είναι δυνατόν, καταρχήν στο πεδίο της μάχης και, σε τελευταία ανάλυση, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επέμεινε. «Θέλουμε οι Ουκρανοί να βρίσκονται στην σθεναρότερη δυνατή θέση όταν αρχίσει διπλωματική διαδικασία με πιο πλήρη τρόπο».

Σημειώνεται ότι ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέρριψε την Πέμπτη τα τελευταία σχόλια από τη Ρωσία ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Κίεβο, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια εξαπάτησης της διεθνούς κοινότητας».

Η Ρωσία, ανέφερε ο Ποντολιάκ σε διαδικτυακή ανάρτησή του, θέλει να δώσει την εντύπωση ότι είναι έτοιμη για διάλογο ενώ ετοιμάζεται «να μαχαιρώσει πισώπλατα» την Ουκρανία.

Το Κίεβο σίγουρα θα επέστρεφε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά μόνο την κατάλληλη χρονική στιγμή, συμπλήρωσε.

Πηγή: CNN.gr

Διαβάστε επίσης

Ρωσία προς Λιθουανία για Καλίνινγκραντ: Θα υπάρξει απάντηση αν δεν επιτραπεί η μεταφορά προϊόντωνΚόσμος

Την άρση της απαγόρευσης μεταφοράς ορισμένων προϊόντων προς τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ ζήτησε η Ρωσία από τη Λιθουανία, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει απ...

Το παράξενο μπλε σπιράλ στον νυχτερινό ουρανό που αναστάτωσε τους ΝεοζηλανδούςΚόσμος

Σαστισμένους και εντυπωσιασμένους άφησε τους παρατηρητές των αστεριών στη Νέα Ζηλανδία ένας παράξενος, σπειροειδής σχηματισμός φωτός στον νυχτερινό ουρανό το βράδυ της Κυριακής. Γύ...

Γαλλικές Εκλογές: Πικρή “ήττα” για Μακρόν σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ – Χάνει την απόλυτη πλειοψηφία Κόσμος

Η παράταξη του Εμάνουελ Μακρόν «Μαζί» (“Ensemble”) απέχει πολύ από την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με μια πρώτη δημοσκόπηση που επικαλείτ...

Ο Τραμπ πίεσε τον πρώην αντιπρόεδρό του να μην επικυρώσει τη νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές του 2020Κόσμος

Εμπρηστικές αναρτήσεις στο Twitter, ένα απειλητικό τηλεφώνημα, εμπρηστικός λόγος: η επιτροπή έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο παρουσίασε χθες Πέμπτη τις πιέσεις που άσκησε ο π...