ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γαλλία – Βουλευτικές εκλογές: Οριακό προβάδισμα για Μελανσόν, αλλά πρωτιά Μακρόν σε έδρες

Τα περισσότερα δημοσκοπικά ινστιτούτα και τηλεοπτικοί σταθμοί της Γαλλίας εμφανίζουν την Λαϊκή Ένωση του Ζαν Λικ Μελανσόν να έρχεται πρώτη στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, αλλά με διαφορά μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας από την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν.


Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις έδρες που θα κερδίσει κάθε παράταξη στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, η παράταξη του Μακρόν έρχεται πρώτη σύμφωνα με τις έρευνες, με αρκετές πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να έχει πάνω από 289 έδρες.

 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου France 24, το κόμμα του Μακρόν Ensemble! (Μαζί!) και ο αριστερός συνασπισμός Nupes (Λαϊκή Ένωση) του Μελανσόν λαμβάνουν από 25,2%. Στην τρίτη θέση, το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν συγκεντρώνει 18,9% των ψήφων, ενώ οι Les Republicains (Ρεπουμπλικανοί) βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 13,7%.

Νωρίτερα, άλλο exit poll έδειξε να προηγείται οριακά ο αριστερός συνασπισμός του Μελανσόν με ποσοστό 26,2%, έναντι του κόμματος του Μακρόν που συγκεντρώνει 25,8%, ενώ 19,10% αποσπά το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, οι Ρεπουμπλικάνοι 11,1% και τα υπόλοιπα κόμματα ποσοστό κάτω του 5%.


Ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 2017 και αρκετά μειωμένη σε σχέση με το 2012 φαίνεται πως ήταν η συμμετοχή των Γάλλων στον πρώτο γύρο των σημερινών βουλευτικών εκλογών. Στις 18.00 ώρα Ελλάδας είχε ψηφίσει το 39,4% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, έναντι 40,75% που είχε ψηφίσει την ίδια ώρα το 2017 και 48,31% το 2012. Η αποχή εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 53%.

Τα εκλογικά τμήματα των μεγάλων πόλεων έκλεισαν στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) για να ακολουθήσουν τα πρώτα exit poll, καθώς και οι προβολές για τον αριθμό των εδρών που θα καταλαμβάνει ο κάθε συνασπισμός μετά το δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.

 

Έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον β’ γύρο
Έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής απηύθυναν τόσο η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο ηγέτης της Λαϊκής Ένωσης Ζαν Λικ Μελανσόν.

Ελιζαμπέτ Μπορν: Το πρώτο συλλογικό μας καθήκον είναι να μειώσουμε την αποχή
«Σήμερα, περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους δεν προσήλθαν στις κάλπες. Το πρώτο συλλογικό μας καθήκον είναι να μειώσουμε την αποχή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζοντας τον διάλογο με όλη την κοινωνία», δήλωσε η Μπορν.

«Σε όλους όσοι απείχαν, θέλω να πω απόψε να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους και να ακουστούν οι φωνές τους την ερχόμενη Κυριακή. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχουμε μια εβδομάδα κινητοποίησης μπροστά μας, μια εβδομάδα να πείσουμε», είπε επίσης η πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Καλώ λοιπόν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους μας. Σε μια εβδομάδα, είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας» του κράτους.

Μελανσόν: Να απορρίψουμε οριστικά τα καταστροφικά έργα της πλειοψηφίας του Μακρόν
Ο ηγέτης της γαλλικής αριστεράς Μελανσόν δήλωσε ότι «στο τέλος αυτού του πρώτου γύρου, η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (Nupes) βγήκε πρώτη. Θα είναι παρούσα σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο» και συνέχισε σημειώνοντας ότι «αυτή την ώρα» οι προβολές για τις έδρες στον δεύτερο γύρο «δεν έχουν κανένα νόημα».

«Η αλήθεια είναι ότι το προεδρικό κόμμα, στο τέλος του πρώτου γύρου ηττάται και για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία, ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν», είπε ακόμη ο Μελανσόν και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Καλώ τον λαό μας, ενόψει αυτού του αποτελέσματος και της εξαιρετικής ευκαιρίας που μας δίνει για την προσωπική μας ζωή και για το πεπρωμένο της κοινής πατρίδας να ξεσπάσει την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες. Να απορρίψουμε οριστικά τα καταστροφικά έργα της πλειοψηφίας του Μακρόν».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα στο ΝτονμπάςΚόσμος

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν μία μεγάλη ποσότητα όπλων και στρατιωτικού υλικού στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της Ουκρ...

Πυρηνικά: Διεθνής έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου - Οδεύουμε προς μια περίοδο επανεξοπλισμούΚόσμος

    «Στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο ο κίνδυνος πυρηνικής κλιμάκωσης» αναφέρει η έκθεση του SIPRI Επιστροφή της  ρωσικής πυρηνικής «απειλής»  και των εντάσεων μεταξύ τω...

Φόβοι για 6ο κύμα κορονοϊού από τους ειδικούς: Εξαιρετικά νοσογόνα τα στελέχη Όμικρον 4 και Όμικρον 5Κόσμος

Φόβους για νέα έξαρση του  κορονοϊού  εξέφρασε ο καθηγητής πνευμονολογίας  Νίκος Τζανάκης , με φόντο την επικράτηση νέων μεταλλάξεων . «Χαλαρώσαμε» «Εδώ και μέρες έχουμε προειδοποι...

Γαλλία – Βουλευτικές εκλογές: Οριακό προβάδισμα Μακρόν για μια χούφτα ψήφους – Ντέρμπυ δεξιάς - αριστεράς ο δεύτερος γύροςΚόσμος

  Ο Συνασπισμός του Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να κόψει πρώτος το «νήμα» με μία «χούφτα» ψήφους, σε έναν πρώτο γύρο κατά τον οποίο σημειώθηκε ρεκόρ αποχής στη μεταπολεμική ιστορία τη...

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Μάχη στήθος με στήθος Μακρόν-Μελανσόν δείχνουν τα exit polls Κόσμος

Μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στις παρατάξεις Μακρόν και Μελανσόν δείχνουν τα πρώτα exit polls για τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Έτσι, τόσο η παράταξη Μακρόν όσο και αυτή του...

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό καταγγέλει βίαιες επιθέσεις από ανθρώπους του Μαδούρο - Καταδικάζουν οι ΗΠΑ (βίντεο) Κόσμος

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε χθες ότι δέχθηκε επίθεση από «βίαιες ομάδες» που σχετίζονται με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια ...