ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ασκήσεις με πυρηνικούς πυραύλους ξεκινά η Ρωσία – Μετά τη νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων των λεγόμενων Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων του, δηλαδή των πυρηνικών πυραυλικών στρατευμάτων της Ρωσίας.
Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Yars, οι οποίοι είναι η νέα γενιά πυραύλων που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2007.

Ο ρωσικός στρατός αναφέρει ότι στις ασκήσεις, που πραγματοποιούνται στην περιοχή Ιβάνοβο κοντά στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, περίπου 1.000 στρατιώτες συμμετέχουν στις ασκήσεις τις οποίες το Reuters περιέγραψε ως «έντονους ελιγμούς» χρησιμοποιώντας περισσότερα από 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Yars.

Δεν αναμένεται να γίνουν εκτοξεύσεις πυραύλων. Οι ασκήσεις συνίστανται σε περιπολίες, εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων και προστασία από επιθέσεις, όπως αναφέρεται.

«Άμεση πρόκληση»
«Άμεση πρόκληση» χαρακτήρισε την προμήθεια των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Σαουδική Αραβία.

Το θέμα της διάθεσης πυραυλικών συστημάτων, τα οποία διαθέτουν το βεληνεκές για να πλήξουν στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας έχει αυξήσει σε σημαντικό βαθμό την ένταση ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, με τον Λαβρόφ να τονίζει ότι οι κινήσεις αυτές του Κιέβου έχουν στόχο την εμπλοκή και τρίτων και τη γενίκευση της σύρραξης.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο θέμα των πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ουκρανία δεσμεύτηκε να μην χρησιμοποιήσει τα συστήματα αυτά, προκειμένου να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος.

Η Ουκρανία έδωσε διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία που υποσχέθηκε να χορηγήσει η Ουάσινγκτον για να στοχεύσει στόχους σε ρωσικό έδαφος, τόνισε σήμερα Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Είναι η Ρωσία που επιτίθεται στην Ουκρανία, όχι το αντίστροφο. Για να είμαστε σαφείς, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση είναι να τερματίσει η Ρωσία την επιθετικότητα και τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει», υπογράμμισε σε εκπροσώπους του Τύπου, απαντώντας στις κατηγορίες της Μόσχα που επέκρινε την προμήθεια αυτών των νέων αμερικανικών όπλων.

Η Ουκρανία «δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί στη Ρωσία» διαβεβαίωσε νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός ηγέτης μίλησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Newsmax, λίγες ώρες μετά την αναγγελία της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι θα στείλει τους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών στον στρατό της Ουκρανίας. 

Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, και όπως διευκρίνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πρόκειται για HIMARS, αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών, προσαρμοσμένους σε ελαφριά τεθωρακισμένα. 

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά με την προμήθεια εξελιγμένων πυραύλων στην Ουκρανία και δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το Κίεβο δεν θα τους εκτοξεύσει εναντίον του ρωσικού εδάφους.

«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι ΗΠΑ προφανώς εμμένουν στη γραμμή ότι θα πολεμήσουν τη Ρωσία έως τον τελευταίο Ουκρανό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία εξελιγμένους πυραύλους που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους με ακτίνα δράσης 80 χιλιομέτρων στο πλαίσιο ενός εξοπλιστικού πακέτου 700 εκατ. ευρώ που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα.

Παράλληλα, η Ρωσία δεν απέκλεισε μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά ότι τέτοιου είδους συνομιλίες χρειάζονται προετοιμασία εκ των προτέρων.

 

Πηγή: libre.gr 

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: 5 νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως δράστη από πυρά σε ιατρικό κέντροΚόσμος

Άνδρας οπλισμένος με τουφέκι και πιστόλι, ηλικίας μεταξύ 35 και 40 ετών, σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε αρκετούς ακόμη μέσα στις εγκαταστάσεις νοσοκομείου στην Τάλσα, στ...

Επισιτιστική κρίση: Τι φταίει για την εκτίναξη της τιμής των λιπασμάτων – Υπάρχει λύση; Κόσμος

Ανάλυση του Economist αναδεικνύει μια σειρά από παράγοντες που έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών των τροφίμων Η ρωσική εισβολή δεν προκαλεί καταστροφή μόνο στην Ουκραν...

Γεγονός η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος που είχε διατηρηθεί εκτός ανθρωπίνου σώματος για τρεις ημέρεςΚόσμος

Μεταμόσχευση ανθρωπίνου ήπατος, που είχε διατηρηθεί για τρεις ημέρες εκτός του σώματος επιτεύχθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως σε ασθενή με καρκίνο. Όπως ανακοίνωσαν Ελβετοί και Γάλλ...

Ε.Ε. – Έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία: Τι περιλαμβάνει το κείμενο της απόφασηςΚόσμος

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων με γραπτή διαδικασία αύριο το πρωί θα προχωρήσει το Συμβούλιο της Ε.Ε. Οι πρέσβεις των κρατών-μελών θα συναντηθού...

N. Ανδρουλάκης: Η Ε.Ε. να σταθεί με απόλυτο τρόπο απέναντι στην αυταρχικότητα ΕρντογάνΚόσμος

Την ανάγκη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ε.Ε. να σταθούν με απόλυτο τρόπο απέναντι στην αυταρχικότητα του Ερντογάν υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρ...

Μήνυμα κατά Άγκυρας και από το Βερολίνο: «Δεν γίνεται ανεκτή η αμφισβήτηση της ακεραιότητας της Ελλάδας»Κόσμος

Μήνυμα που παρουσιάζει μεταστροφή της πολιτικής ίσων αποστάσεων, την οποία εφήρμοζε ως τώρα στα ελληνοτουρκικά, έστειλε το Βερολίνο την Τετάρτη. Με την τουρκική προκλητικότητα σε κ...