ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: Η Ρωσία εξετάζει το σχέδιο Ντράγκι - O Ζελένσκι καλεί Πούτιν να συμφωνήσουν τερματισμό του πολέμου

 

Δυσφορία του Κιέβου για τις αργές παραδόσεις όπλων και μπρα ντε φερ για τις κυρώσεις κατά της Μόσχας – Και νέοι μισθοφόροι στο Ντονμπάς

Οι καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής να ισοπεδώνουν την μία πόλη μετά την άλλη και την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση να απειλούν την παγκόσμια οικονομία, επαναφέρει τις τελευταίες ημέρες μία διπλωματική κινητικότητα, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

 
Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είπε κατά την παρέμβασή του στο Φόρουμ του Νταβός ότι είναι διατεθειμένος να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά υπό έναν όρο. Το μοναδικό θέμα στην ατζέντα να είναι ο τερματισμός του πολέμου. Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει νόημα για συνομιλίες με οποιονδήποτε άλλο ρώσο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι μετά τα εγκλήματα που έχει διαπράξει ο ρωσικός στρατός από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι όποιες διαπραγματεύσεις γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες.

 
Λίγες ώρες νωρίτερα γινόταν γνωστό ότι η Μόσχα έχει παραλάβει και μελετά το σχέδιο για την ειρήνευση, που έχει καταθέσει στον ΟΗΕ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Επιβεβαιώνοντας την εξέλιξη αυτή ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο σημείωσε ότι η Μόσχα θα απαντήσει σύντομα όταν αναλύσει τις προτάσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο. Η ιταλική πρόταση προβλέπει μία συμφωνία τεσσάρων σταδίων, που ξεκινά από την άμεση κατάπαυση του πυρός, ένα καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας με παροχή ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας και ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναγνωρίζει την αυτονομία του Ντονμπάς και της Κριμαίας, χωρίς όμως αλλαγή συνόρων.

Σημειωτέον ότι ο Μάριο Ντράγκι είχε μακρά συνομιλία το Σάββατο, αφότου δηλαδή είχε αποστείλει το σχέδιο στον ΟΗΕ, με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, χωρίς να ανακοινωθεί οτιδήποτε για το πώς αντιμετωπίζει το Κίεβο την ειρηνευτική του πρωτοβουλία. Εικάζεται ωστόσο ότι η Ουκρανική πλευρά είναι πλήρως ενημερωμένη για τα όσα προβλέπει η πρόταση της Ρώμης.


Μπρα ντε φερ με τις κυρώσεις

 
Παράλληλα με τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες, κυρίως στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας και τις πρωτοβουλίες για επανέναρξη των συνομιλιών για ειρήνη, εξελίσσεται και μία σύγκρουση Ρωσίας – Δύσης, με αφορμή τις κυρώσεις και τις οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Ο Ζελένσκι ζήτησε κατά την ομιλία του στο Νταβός ζήτησε από τη Δύση να εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας με πλήρη παύση των εμπορίου, ως μήνυμα σε κάθε χώρα που σκέφτεται να καταφύγει στη χρήση ωμής βίας.

Αργότερα, το βράδυ της Δευτέρας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι εντός των ημερών η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σε συμφωνία γα την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Πρόσθεσε ακόμα ότι για να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας πιθανόν θα χρειαστεί η επιβολή ορίου στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αλλά προειδοποίησε ότι το μέτρο δεν θα εξασθενίσει αυτόματα το Κρεμλίνο.

 
Το σχέδιο της Κομισιόν για το εμπάργκο έχει παγώσει, λόγω των ισχυρών αντιδράσεων από ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται από τα ρωσικά καύσιμα, εδώ και πάνω από είκοσι μέρες και ενώ στο μεσοδιάστημα οι περισσότερες εταιρίες χωρών μελών της ΕΕ έχουν αποδεχθεί την απαίτηση της Μόσχας να πληρώνουν σε ρούβλια για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου.

Με βάση όλες αυτές τις κινήσεις, το Κρεμλίνο στέλνει το δικό του μήνυμα στις Βρυξέλλες, εμφανιζόμενο μάλλον απτόητο για τις κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί στη ρωσική οικονομία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Μόσχα θα εξετάσει τυχόν προτάσεις για αποκατάσταση των σχέσεών της με τη Δύση και θα σκεφτεί κατά πόσο χρειάζεται κάτι τέτοιο! Παρουσίασε δε ως εναλλακτική προοπτική της Ρωσίας, την ανάπτυξη των σχέσεών της με την Κίνα.

Νωρίτερα τη Δευτέρα και ο ίδιος ο Πούτιν είχε δηλώσει κατά τη συνάντησή του με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι «όλα βαίνουν καλώς στη ρωσική οικονομία» παρά τις δυτικές κυρώσεις.


Δυσφορία Ζελένσκι για τις αργές παραδόσεις όπλων – και νέοι μισθοφόροι στο Ντονμπάς


Νέα έκκληση προς τη Δύση να αποστείλει έγκαιρα στην Ουκρανία όσα όπλα είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων, ιδίως στο Ντονμπάς, απηύθυνε ο Ζελένσκι από το Νταβός. Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν είναι πάντα αρκετά γρήγορη, σημειώνοντας ότι εάν το Κίεβο «είχε λάβει το 100% των αναγκών τον Φεβρουάριο, το αποτέλεσμα θα ήταν δεκάδες χιλιάδες ζωές που θα είχαν σωθεί».

Η δήλωση Ζελένσκι δεν ήταν τυχαία, ούτε γενική. Αλλά εδραζόταν στις ανησυχητικές εξελίξεις, τόσο με την ολιγωρία του Βερολίνου να αποστείλει στην Ουκρανία τον βαρύ οπλισμό, που έχει δεσμευτεί να παραδώσει, όσο και με το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά το ανατολικό μέτωπο, προελαύνοντας με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο των περιφερειών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.

Ως προς το πρώτο, η κυβέρνηση Σολτς δέχεται έντονη κριτική ότι καθυστερεί και διστάζει να παραδώσει τα όπλα που έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου και στέλεχος των Φιλελευθέρων Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι την ενοχλεί «το γεγονός ότι θα μπορούσε η παράδοση του βαρέως οπλισμού να είχε ξεκινήσει ήδη πριν από εβδομάδες».

Οι Χριστιανοδημοκράτες σημειώνουν επίσης ότι παρά τη δυνατότητα της γερμανικής στρατιωτικής βιομηχανίας να παραδώσει εδώ και καιρό 100 τεθωρακισμένα Λέοπαρντ και 100 Μάρντερ, δεν έχει εκτελέσει μέχρι σήμερα καμία παραγγελία.

Στο μεταξύ τα πράγματα στο ανατολικό μέτωπο γίνονται όλο και πιο δύσκολα για τους Ουκρανούς. Το Κίεβο παραδέχθηκε χθες ότι «ματώνει» και χάνει πολλούς στρατιώτες καθημερινά στις μάχες σε αυτές τις περιοχές. Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την άμυνα δεκάδες στόχους, έχοντας ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά την πτώση και του Azovstal στη Μαριούπολη.

Ένας από τους τελευταίους θύλακες αντίστασης σε ένα μεγάλο μέτωπο, η πόλη Σεβεροντονέτσκ στο Ντονμπάς δέχεται σφοδρές επιθέσεις, καθώς ο ρωσικός στρατός επιδιώκει να περικυκλώσει τις εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις.

Η Μόσχα μάλιστα ενισχύει κι άλλο τις δυνάμεις της εκεί. Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation αναφέρει ότι μεταφέρονται στην περιοχή Σύριοι μισθοφόροι. Γίνεται δε λόγος για περίπου 40.000 άνδρες, που έχουν στρατολογηθεί και περιμένουν να ενταχθούν στις γραμμές του μετώπου για λογαριασμό της Ρωσίας.
protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Πούτιν: Η ελίτ της χώρας ψάχνει τον αντικαταστάτη του, ισχυρίζεται ρωσόφωνη ιστοσελίδα – Τα πρώτα ονόματαΚόσμος

Μια νέα διάσταση στις διεργασίες που γίνονται στην Ρωσία από την ελίτ της χώρας σε σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δίνει το ρεπορτάζ της ανεξάρτητης ρωσόφωνης ειδησεογραφικής ιστοσελ...

Έντεκα νεκροί σε αστυνομική επιχείρηση σε φαβέλα στο Ρίο ντε ΖανέιροΚόσμος

Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη φαβέλα Βίλα Κρουσέιρο, στο βόρειο τμήμα του Ρίο ντε Ζανέιρο, ανακοίνωσε η στρατιωτική αστυνομ...

Η UNICEF κατηγορεί τις πλούσιες χώρες πως θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά όλου του κόσμουΚόσμος

Οι πλούσιες χώρες δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες ζωής για τα παιδιά όλου του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση του κέντρου έρευνας Innocenti του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδικ...

Σοϊγκού: Η Ρωσία επιβραδύνει την επίθεση στην Ουκρανία για να φύγουν οι αμάχοιΚόσμος

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Μόσχα εσκεμμένα επιβραδύνει την επίθεσή της στην Ουκρανία προκειμένου να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή, όπω...

Μπάιντεν: Η κρίση στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, ανέφερε στη σύνοδο της QuadΚόσμος

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε από τη σύνοδο Quad, ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα το οποίο ενισχύει τη σημασία της διατήρησης της παγκόσμιας τάξης.   «Είναι κάτι περισ...

Ο Ζελένσκι καλεί τους συμμάχους να πιέσουν τη Ρωσία για ανταλλαγή αιχμαλώτωνΚόσμος

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία «ακόμη και αύριο», παροτρύνοντας τους συμμάχους της ...

Χένρι Κίσινγκερ: Δεν μπορεί ΗΠΑ και Κίνα να «τσακώνονται» για την Ταϊβάν - Ιδανικό «κράτος-γέφυρα» για Ρωσία και Ευρώπη η ΟυκρανίαΚόσμος

χ Το μήνυμα του Αμερικανού διπλωμάτη για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας και τι λέει για το «αγκάθι» της Ταϊβάν Δηλώσεις που θα συζητηθούν έκανε ξανά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμέν...

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων – Νέες συστάσεις του ECDCΚόσμος

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει στοιχεία ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι η...