ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκλογές στην Αυστραλία: η συντηρητική κυβέρνηση καταψηφίστηκε μετά από σχεδόν μια δεκαετία

Το Εργατικό Κόμμα του Anthony Albanese νικά τον κυβερνών συνασπισμό, αλλά μπορεί να μην υπάρχουν οι αριθμοί για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Η δεξιά κυβέρνηση Συνασπισμού της Αυστραλίας έχασε την εξουσία μετά από σχεδόν μια δεκαετία στην εξουσία, με τις εκλογές του Σαββάτου να δείχνουν μια ριζική στροφή σε προοδευτικά κόμματα που θα οδηγήσει σε μια κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Anthony Albanese - αν και μπορεί να χρειαστεί την υποστήριξη ανεξάρτητων με επίκεντρο το κλίμα ή των Πρασίνων.

Ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων, Σκοτ ??Μόρισον , παραδέχτηκε την ήττα του λίγο πριν τις 23:00 AEST του Σαββάτου και ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός του.

«Έχουμε δει στη δική μας πολιτική μεγάλη αναστάτωση καθώς ο κόσμος ψήφισε σήμερα με τα μεγάλα κόμματα να έχουν μία από τις χαμηλότερες προκριματικές ψήφους που έχουμε δει ποτέ», είπε ο Μόρισον στους υποστηρικτές του στη δεξίωση το βράδυ των εκλογών στο Σίδνεϊ.

«Γνωρίζω για την αναταραχή που συμβαίνει στο έθνος μας. Και νομίζω ότι είναι σημαντικό για το έθνος μας να θεραπεύσει και να προχωρήσει», είπε ο Μόρισον.

 

Ενώ ο συνασπισμός Φιλελεύθερων-Εθνικών έχασε έδρες από τους Εργατικούς, τους ανεξάρτητους και τους Πράσινους, η αντιπολίτευση των Εργατικών απέτυχε να σαρώσει στην εξουσία μόνη της, κερδίζοντας μόλις το 31,8% των προκριματικών ψήφων όταν η καταμέτρηση σταμάτησε τη νύχτα τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Δεν ήταν προφανές ότι θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών για να μπορέσει να διεκδικήσει τη νίκη – η οποία θα ήταν η πρώτη της από το 2007.

Ο Αλμπανέζ, ο ηγέτης των Εργατικών, θα είναι ο νέος πρωθυπουργός, αλλά μένει να φανεί αν θα χρειαστεί την υποστήριξη ανεξάρτητων ή δευτερευόντων βουλευτών του κόμματος, που μπορεί να έχουν κερδίσει έως και 16 έδρες μεταξύ τους.

Ο Albanese είπε στους υποστηρικτές του στο Σίδνεϊ η κυβέρνησή του θα ήταν «το ίδιο θαρραλέα και σκληρά εργαζόμενη και φροντίδα όσο ο αυστραλιανός λαός».

«Θέλω να βρω αυτό το κοινό έδαφος όπου μαζί μπορούμε να φυτέψουμε τα όνειρά μας. Για να ενωθούμε γύρω από την κοινή μας αγάπη για αυτή τη χώρα, την κοινή μας πίστη στο μέλλον της Αυστραλίας, τις κοινές μας αξίες της δικαιοσύνης και των ευκαιριών, και τη σκληρή δουλειά και την καλοσύνη σε όσους έχουν ανάγκη», είπε ο Albanese.

Η μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς ήταν η έκρηξη υποστήριξης στους πράσινους. Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, το κόμμα – το οποίο αγωνίστηκε να κερδίσει περισσότερες από μια έδρα που πήρε για πρώτη φορά πριν από περισσότερο από μια δεκαετία – ήταν σε καλό δρόμο να κερδίσει ακόμη τρεις, όλες σε προοδευτικές περιοχές του Μπρίσμπεϊν. Φαινόταν επίσης πιθανό να αυξήσει τη δύναμή του στην Άνω Βουλή, τη Γερουσία, η οποία μπορεί επίσης να έχει μια σπάνια προοδευτική πλειοψηφία που αποτελείται από τους Εργατικούς, τους Πράσινους και τον πρώην αρχηγό της ένωσης ράγκμπι της Αυστραλίας και περιβαλλοντικό ακτιβιστή Ντέιβιντ Πόκοκ, ο οποίος επρόκειτο να κερδίσει ένα από τις δύο έδρες της Γερουσίας στην Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας.

Ενώ και τα δύο μεγάλα κόμματα προσπαθούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας να μην φανούν υπερβολικά φιλόδοξα για τη δράση για το κλίμα, η κληρονομιά των πρόσφατων φυσικών καταστροφών σε πολλές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων πυρκαγιών και των πλημμυρών, φαίνεται να έχει απήχηση σε πολλούς ψηφοφόρους.

Ο στόχος των Εργατικών για μείωση των εκπομπών κατά 43% έως το 2030 ήταν πιο φιλόδοξος από τον στόχο του Συνασπισμού για μείωση 26-28%, αλλά λιγότερο από αυτό που ζητούσαν οι ανεξάρτητοι και οι Πράσινοι και κάτω από αυτό που υποστήριζαν οι επιστήμονες ότι χρειαζόταν.

Ωστόσο, όταν κήρυξε τη νίκη το βράδυ του Σαββάτου, ο Albanese είπε «μαζί μπορούμε να τερματίσουμε τους κλιματικούς πολέμους» και είπε ότι η Αυστραλία μπορεί να είναι μια «υπερδύναμη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

 
 
Ομιλία νίκης Anthony Albanese: Ο ηγέτης των Εργατικών θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Αυστραλίας μετά τις εκλογές – βίντεο

«Μαζί μπορούμε να εργαστούμε για κοινά συμφέροντα με επιχειρήσεις και συνδικάτα για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, να αυξήσουμε τους μισθούς και τα κέρδη. Θέλω μια οικονομία που να λειτουργεί για τους ανθρώπους και όχι το αντίστροφο», είπε ο Albanese.

Ο Συνασπισμός του Μόρισον φάνηκε να έχει χάσει αρκετές έδρες από τους «ανεξάρτητους ανεξάρτητους» - υποψήφιους που τρέχουν σε παραδοσιακά ασφαλείς έδρες του κόμματος των Φιλελευθέρων στο κέντρο της πόλης σε μια ισχυρή πλατφόρμα δράσης για το κλίμα, μερικές υποστηριζόμενες από σημαντικά κονδύλια από τον οργανισμό Climate 200.

Πολλοί υιοθέτησαν το γαλαζοπράσινο χρώμα, κουνώντας καταφατικά το παραδοσιακό μπλε φιλελεύθερο και τα πράσινα διαπιστευτήριά τους, και είχαν καλή απόδοση σε θέσεις σε πλούσιες περιοχές της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ.

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ανεξάρτητο κίνημα θα μπορούσε να είχε πάρει έως και πέντε έδρες από την κυβέρνηση, περιορίζοντας τη μετριοπαθή παράταξη του Φιλελεύθερου κόμματος .

Οι εξέχοντες βουλευτές της κυβέρνησης που έπεσαν περιελάμβαναν τον ταμία, Τζος Φρίντενμπεργκ, ο οποίος ήταν βέβαιο ότι θα έχανε την πλούσια έδρα της Μελβούρνης στο Kooyong από την ανεξάρτητη Monique Ryan.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, αρκετοί από αυτούς που αντιμετώπιζαν προκλήσεις από ανεξάρτητους προειδοποίησαν τους υποστηρικτές που ήταν απογοητευμένοι από τη θέση του Φιλελεύθερου κόμματος για το κλίμα ότι η εκδίωξή τους θα χρησιμεύσει μόνο για να μετατοπίσει το κόμμα πιο δεξιά.

Αντί να αλλάξει πολιτική για να απευθύνεται στους μετριοπαθείς Φιλελεύθερους που ανησυχούν για το κλίμα, ο Μόρισον φάνηκε να επικεντρώνεται στους ψηφοφόρους σε έδρες σε εξωτερικές μητροπολιτικές, περιφερειακές και μεταλλευτικές έδρες, ορισμένα πρώην προπύργια των Εργατικών, άλλα που κρατούνται από τους Εθνικούς.

Με τον Μόρισον να αποχωρεί τώρα και τον Φράιντενμπεργκ ηττημένο, ο πιο προφανής υποψήφιος για να γίνει ηγέτης των Φιλελευθέρων είναι ο σκληροπυρηνικός βουλευτής της Κουίνσλαντ Πίτερ Ντάτον, ο οποίος επέζησε από έναν τρόμο στην έδρα του.

Ο Albanese, ο οποίος έκανε μεγάλο μέρος της ανατροφής του ως παιδί μιας ανύπαντρης μητέρας σε δημόσια στέγαση του Σίδνεϊ καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, είναι ένας στρατιώτης του κόμματος από την αριστερή παράταξη των Εργατικών, αν και απέχει πολύ από ένα ριζοσπαστικό πυροβόλο.

Ένα σχεδόν θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα κοντά στο σπίτι του πέρυσι τον έκανε να επικεντρωθεί εκ νέου τη ζωή του, λέει, και έκτοτε έχει επικεντρωθεί στην πιο υγιεινή διατροφή και τον τρόπο ζωής του, ενώ αποδέχεται επιφανειακές αλλαγές εικόνας.

Η εκστρατεία του διατήρησε την προσφορά πολιτικής στο ελάχιστο, αφού το φιλόδοξο πρόγραμμα του προκατόχου του, Μπιλ Σόρτεν, κατέρρευσε ουσιαστικά από τον Μόρισον στις εκλογές του 2019.

Καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, τα μεγάλα κόμματα προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής, συμπεριλαμβανομένων των βασικών πολιτικών για να βοηθήσουν τους αγοραστές πρώτης κατοικίας στην αγορά.

Ενώ ο Morrison προσπαθούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στις συνταξιοδοτικές τους παροχές νωρίς για να πληρώσουν για ένα σπίτι, ο Albanese υπέβαλε ένα σχέδιο για την κυβέρνηση να συνεισφέρει στην τιμή αγοράς ενός σπιτιού με αντάλλαγμα ένα μερίδιο ιδιοκτησίας.

Η εξωτερική πολιτική και ο ρόλος της Αυστραλίας στον Ειρηνικό, εμφανίστηκαν επίσης σε μεγάλο βαθμό στην εκστρατεία, αφού οι Νήσοι του Σολομώντα υπέγραψαν ένα σύμφωνο ασφαλείας με την Κίνα στα τέλη Απριλίου.

Το Εργατικό Κόμμα άδραξε αυτή την εξέλιξη και προσπάθησε να τη συνδέσει με την οργή των εθνών του Ειρηνικού για τη φήμη της Αυστραλίας ως καθυστερημένης στη δράση για το κλίμα που αναπτύχθηκε κατά την εποχή του Μόρισον ως ηγέτη.

Ο Αλμπανές αναμένεται να ορκιστεί γρήγορα πρωθυπουργός, πριν μεταβεί στο Τόκιο την Τρίτη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

ΠΗΓΗ: gurdian

Διαβάστε επίσης

Bloomberg: Η Κομισιόν θα λάβει μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους- Πιθανό το τέλος της ενισχυμένης εποπτείαςΚόσμος

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα αφού η χώρα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της κατά την τελευταία αναθεώρησή της μετά τ...

New York Times: Πώς πρέπει να απαντήσει η Δύση εάν ο Πούτιν ενεργοποιήσει την πυρηνική απειλή- Πόσο πιθανή είναι αυτή η εξέλιξηΚόσμος

Με ένα άρθρο που υπογράφει ο Γερουσιαστής των Ρεμπουπλικανών και πρώην υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012 Μίτ Ρόμνεϋ, οι New York Times θέτουν το...

Καναδάς: Τέσσερις νεκροί, 900.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα από σφοδρή κακοκαιρίαΚόσμος

  Οι καναδικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου εκδηλώθηκαν σφοδρές καταιγίδες, που προκάλεσαν επίσης τη δι...

Αμετακίνητος ο Ερντογάν για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: «Συνεργάζονται με τρομοκράτες»Κόσμος

  Η προκλητική ρητορική του Τούρκου προέδρου συνεχίστηκε και κατά τις συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό - « Οι σχέσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας με πρόσωπα και οργανισμού...