image description

Ρούβλι: Τα μυστικά πίσω από την εκρηκτική ανατίμηση

Newsroom.insider.gr

 

Σήμερα μόνο, το ρωσικό νόμισμα αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015 σε σχέση με το ευρώ και στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2018 σε σχέση με το δολάριο.

Οι αναλυτές αποδίδουν την άνοδο κατά κύριο λόγο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ετοιμάζονται να πληρώσουν τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που προμηθεύονται αλλά και στα capital controls που επέβαλε η Μόσχα.

Το άνοιγμα των λογαριασμών αυτών κατέστη εφικτό από όταν η ηγεσία της ΕΕ επέτρεψε στα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό χωρίς αυτό να θεωρείται παραβίαση των κυρώσεων που έχουν συλλογικά επιβάλει στη Ρωσία για την στρατιωτική σύγκρουση που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Ένας από τους κύριους λόγους για το ράλι του ρουβλίου είναι η μετάβαση σε ρούβλι από ευρώ που θα γίνει στις ευρωπαϊκές πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο, εκτιμά ο Yuri Popov, στρατηγικός αναλυτής της SberCIB Investment Research, μονάδας της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank.

Το ρούβλι έχει εκτιναχτεί κατά περίπου 30% έναντι του δολαρίου φέτος παρά την οικονομική κρίση πλήρους κλίμακας στη Ρωσία, αν και τεχνητά υποστηρίζεται από τους ελέγχους που επιβλήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου για την οχύρωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Ρωσίας μετά και την αποστολή χιλιάδων στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Το ρούβλι κατευθύνεται εν μέρει από εταιρείες που επικεντρώνονται στις εξαγωγές και είναι υποχρεωμένες να μετατρέψουν τα έσοδά τους σε ξένο νόμισμα αφότου οι κυρώσεις της Δύσης πάγωσαν σχεδόν τα μισά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας.

Οι προετοιμασίες για τους φόρους στα τέλη του μήνα που λήγουν την επόμενη εβδομάδα ενίσχυσαν επίσης τη ζήτηση για ρούβλια, ενώ η ζήτηση για δολάρια και ευρώ παραμένει χαμηλή λόγω των διαταραγμένων αλυσίδων εισαγωγών και των περιορισμών στην ανάληψη συναλλάγματος από τραπεζικούς λογαριασμούς και τη μετακίνησή του από τη Ρωσία.

«Το βασικό ερώτημα είναι εάν η κεντρική τράπεζα θα παρέμβει καθώς η υπερβολική άνοδος του ρουβλίου δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών και του προϋπολογισμού», αναφέρει ο Evgeny Suvorov, αναλυτής της CentroCreditBank.

Ο Kirill Tremasov, επικεφαλής του τμήματος νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε την Παρασκευή ότι το ρούβλι παραμένει ένα νόμισμα ελεύθερης κυκλοφορίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Έξω από το χρηματιστήριο της Μόσχας, το ρούβλι παραμένει πολύ πιο αδύναμο. Η Sberbank πουλά το δολάριο σε τιμή 68,83 ρουβλίων και το ευρώ σε τιμή 71,24 ρουβλίων.

Το ισχυρότερο ρούβλι θα βοηθήσει να μπει «φρένο» στον πληθωρισμό και είναι επωφελές για τους εισαγωγείς, αλλά πλήττει όσους πωλούν αγαθά και υπηρεσίες με αντάλλαγμα ξένο νόμισμα, πράγμα που μεταφράζεται σε μειωμένα εισοδήματα για τον εξαρτώμενο από τις εξαγωγές ρωσικό προϋπολογισμό.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι ρωσικές αρχές δεν έχουν ενδιαφέρον για περαιτέρω ενίσχυση του ρουβλίου από τα τρέχοντα επίπεδα και αναμένουν ότι το νόμισμα θα αποδυναμωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σε ένδειξη ότι οι αρχές είναι έτοιμες να άρουν σταδιακά τους ελέγχους κεφαλαίων, η κεντρική τράπεζα επέτρεψε στις τράπεζες να πωλούν ξένο συνάλλαγμα χωρίς κανέναν περιορισμό από τις 20 Μαΐου, με εξαίρεση τα δολάρια και τα ευρώ.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Με ένα άρθρο που υπογράφει ο Γερουσιαστής των Ρεμπουπλικανών και πρώην υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012 Μίτ Ρόμνεϋ, οι New York Times θέτουν το...

image descriptionΚόσμος

Το Εργατικό Κόμμα του Anthony Albanese νικά τον κυβερνών συνασπισμό, αλλά μπορεί να μην υπάρχουν οι αριθμοί για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.  Η δεξιά κυβέρνηση Συνασπισμού ...

image descriptionΚόσμος

  Οι καναδικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου εκδηλώθηκαν σφοδρές καταιγίδες, που προκάλεσαν επίσης τη δι...

image descriptionΚόσμος

  Η προκλητική ρητορική του Τούρκου προέδρου συνεχίστηκε και κατά τις συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό - « Οι σχέσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας με πρόσωπα και οργανισμού...

image descriptionΚόσμος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε σήμερα συνάντηση για να συζητηθεί η ευλογιά των πιθήκων, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού με e-mail στο Reuters, λέγοντας ότι η συνάντ...