ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί το Λονδίνο: Καμία εμπορική συμφωνία εάν χαλάσει το Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας

Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών «δεν μπορεί και δεν θα υποστηρίξει μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» με το Ηνωμένο Βασίλειο εάν υπονομεύσει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, προειδοποίησε την Πέμπτη η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών «δεν μπορεί και δεν θα υποστηρίξει μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» με το Ηνωμένο Βασίλειο εάν υπονομεύσει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, προειδοποίησε την Πέμπτη η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι .

Οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο βρίσκονται σε διαμάχη και πάλι αυτή την εβδομάδα, αφού η βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε νομοθεσία που επιτρέπει στους υπουργούς να αγνοούν τμήματα του Οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο βρίσκονται σε διαμάχη και πάλι αυτή την εβδομάδα, αφού η βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε νομοθεσία που επιτρέπει στους υπουργούς να αγνοούν τμήματα του πρωτοκόλλου , βασικό μέρος της συμφωνίας για το Brexit που αποσκοπεί στη διατήρηση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε δήλωσή του την Πέμπτη, η κ. Πελόζι δήλωσε ότι «είναι βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει τώρα να απορρίψει μονομερώς το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας». Και προειδοποίησε ότι οι εμπορικές συνομιλίες μετά το Brexit με τη Βρετανίαδεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν αν η Βρετανία υπονομεύσει τη συμφωνία.

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας ουσιαστικά διατήρησε το κράτος στην ενιαία αγορά της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ σε μια προσπάθεια αποφυγής χερσαίων συνόρων στα πολιτικά ευαίσθητα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ωστόσο, το Λονδίνο υποστήριξε ότι η συμφωνία επιβάλλει περιττή γραφειοκρατία στους εμπόρους που μεταφέρουν αγαθά από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ οι συνδικαλιστές στη Βόρεια Ιρλανδία αρνούνται να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση κατανομής της εξουσίας εκτός και αν επαναδιαπραγματευτεί το πρωτόκολλο.

Όμως η Πελόζι προειδοποίησε: «Όπως έχω δηλώσει στις συνομιλίες μου με τον πρωθυπουργό, την υπουργό Εξωτερικών και τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέξει να υπονομεύσει τις Συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής, το Κογκρέσο δεν μπορεί και δεν θα υποστηρίξει μια διμερή ελεύθερη εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Και πρόσθεσε: «Με σεβασμό στη βούληση του βρετανικού λαού και στο Και πρόσθεσε: «Με σεβασμό στη βούληση του βρετανικού λαού και στο Brexit , προτρέπω σε εποικοδομητικές, συνεργατικές και καλόπιστες διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή μιας συμφωνίας που προάγει την ειρήνη. Τα παιδιά της Βόρειας Ιρλανδίας, που δεν γνώρισαν ποτέ την αιματηρή σύγκρουση (σ.σ. Troubles) και δεν θέλουν να επιστρέψουν, αξίζουν ένα μέλλον απαλλαγμένο από τη βία, όπου όλοι μπορούν να φτάσουν στην εκπλήρωσή τους».

Ενώ κάποτε θεωρούνταν βασικό έπαθλο του Brexit, η Βρετανίαέχει σε μεγάλο βαθμό διαλύσει τις ελπίδες για μια ταχεία διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Αντίθετα, έχει επικεντρωθεί στην εξασφάλιση συμφωνιών από κράτος σε κράτος, αν και η ομάδα του Μπάιντεν άνοιξε πρόσφατα έναν νέο εμπορικό «διάλογο» με το Λονδίνο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Λευκορωσία: Έρευνα εναντίον δύο στελεχών του αντιπολιτευόμενου μέσου NextaΚόσμος

Η επιτροπή έρευνας της Λευκορωσίας ξεκίνησε έρευνα εναντίον δύο στελεχών του αντιπολιτευτικού μέσου Nexta, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση», μετέδωσε σήμερα το π...

Σανγκάη: Νέα κρούσματα μετά από 5 ημέρες «μηδενικής Covid» - Παραμένει ο σχεδιασμός για άρση lockdownΚόσμος

Η Σανγκάη ανακοίνωσε σήμερα τα πρώτα νέα κρούσματα COVID-19 εκτός περιοχών καραντίνας μέσα σε πέντε ημέρες, οδηγώντας στην επιβολή αυστηρότερων περιορισμών και μαζικών τεστ σε μία ...

ΗΠΑ: «Ναι» του CDC σε ενισχυτική δόση του εμβολίου του κορωνοϊού σε παιδιά 5 έως 11 ετώνΚόσμος

Τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού για τα παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών, συνέστισε την Πέμπτη Συμβουλευτική επιτροπή των Αμερικανικών Κέντρων Πρόληψη...

Γαλλία: Το απόγευμα ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό την Ελιζαμπέτ ΜπορνΚόσμος

Μετά από αρκετές ημέρες αναμονής, η νέα κυβέρνηση της Μετά από αρκετές ημέρες αναμονής, η νέα κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν στη Γαλλία θα ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα, ανέφερε το...

Παγκόσμιος πόλεμος του ψωμιούΚόσμος

«Πρέπει να αποφύγουμε έναν παγκόσμιο πόλεμο ψωμιού: η πείνα φέρνει αστάθεια, τρομοκρατία, απόπειρες πραξικοπήματος, φτώχεια και μαζί, νέα μεταναστευτικά κύματα προς την Ευρώπη». Ο ...

Δύο χάρτες που καταδεικνύουν την επέκταση του ΝΑΤΟ και την απομόνωση της ΡωσίαςΚόσμος

Η Ρωσία βιώνει τις πλέον ψυχρές σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και 30 χρόνια και οι χάρτες της ηπείρου καταδεικνύουν σε ποιο βαθμό έχει περιοριστεί η επιρροή της και έχει απομο...