ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορωνοϊός: «Μηδενικά κρούσματα στη Σαγκάη», ανακοίνωσαν οι αρχές – Σε ισχύ το lockdown

Ειρωνικά σχόλια στο διαδίκτυο προκάλεσε η ανακοίνωση των αρχών στη Σαγκάη ότι κατάφεραν να έχουν «μηδενικά κρούσματα» και ότι νίκησαν την πανδημία, την ώρα που ένας μεγάλος αριθμός των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης, παραμένει σε αυστηρό lockdown.

Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με το χειρότερο ξέσπασμα της επιδημίας εδώ και δύο χρόνια. Είναι παράλληλα η μοναδική μεγάλη οικονομία που παραμένει απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλλει για την ανάσχεση της covid-19.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα της επιδημίας που οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού οι αρχές της Σαγκάης επέβαλαν στο σύνολο των κατοίκων της πόλης αυστηρό lockdown.

Όμως τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι ακόμη και στον ανεφοδιασμό τους με τρόφιμα προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν αντιπαραθέσεις με τις αρχές.

«Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στο επίπεδο μηδενικής covid στην κοινότητα στο σύνολο των 16 περιοχών της Σαγκάης», δήλωσε σήμερα ο Ζάο Νταντάν, υποδιευθυντής των υπηρεσιών υγείας της πόλης.

Τα περίπου 1.000 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν όλα σε κέντρα καραντίνας και όχι στον γενικό πληθυσμό.

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει ήδη από την Κυριακή το «σταδιακό» άνοιγμα των καταστημάτων από αυτή την εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να δώσουν άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τη δημαρχία, μόνο 3,8 εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν σε καθεστώς αυστηρού lockdown και τους απαγορεύεται να βγουν από τα διαμερίσματά τους ή το κτήριο κατοικιών όπου διαμένουν.

«Χορήγηση ειδικής άδειας για έξοδο των κατοίκων»
Οι χρήστες του διαδικτύου όμως εκτιμούν ότι ο αριθμός των κατοίκων που παραμένει σε αυστηρό lockdown είναι πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα.

«Οι αρχές μιλάνε για μια άλλη Σαγκάη;» διερωτάται ένας χρήστης του Weibo. Σε κάποιες περιοχές της πόλης όμως είναι εμφανές ότι τα μέτρα έχουν χαλαρώσει.

Κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα εικόνες από ένα πλήθος ανθρώπων που έκαναν ουρά σε έναν από τους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της Σαγκάης, καθώς τα τρένα έχουν αρχίσει και πάλι να κυκλοφορούν.

Ωστόσο οι κάτοικοι της πόλης δεν μπορούν να βγουν από αυτήν παρά μόνο εάν λάβουν ειδική άδεια και υποβληθούν σε πολλά τεστ για την covid.

Η Κίνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να χαλαρώσει την πολιτική της έναντι στην covid παρά το οικονομικό κόστος που έχει υποστεί.

Στο Πεκίνο οι αρχές υποβάλλουν καθημερινά τεστ Covid στους κατοίκους, οι οποίοι εξακολουθούν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επιβληθεί στην πόλη αυστηρό lockdown όπως αυτό της Σανγκάης.

Στην κινεζική πρωτεύουσα καταγράφονται καθημερινά μερικές δεκάδες νέα κρούσματα, αλλά ήδη οι αρχές έχουν κλείσει εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια, πάρκα και αθλητικά κέντρα, ενώ έχει επιβληθεί η τηλεργασία.

Πηγή: CNN.gr

Διαβάστε επίσης

Βρετανία: Ένας στους τέσσερις πολίτες παραλείπει γεύματα, λόγω της ακρίβειαςΚόσμος

Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής στη Βρετανία ανάγκασε δύο στους τρεις πολίτες να σβήσουν τη θέρμανση στα σπίτια τους, σχεδόν τους μισούς να οδηγούν λιγότερο ή να αλλάξουν σουπ...

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά έπειτα από μισό αιώνα, στελέχη του υπουργείου Άμυνας καταθέτουν στη Βουλή για τις θεάσεις UFO (ATIA)Κόσμος

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας διαβεβαίωσε σήμερα ότι το Πεντάγωνο έχει αναλάβει τη δέσμευση να εξακριβώσει την προέλευση αυτών που η...

Ο Μητσοτάκης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ: Να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις - Δεν θα δεχθούμε αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας (Βίντεο)Κόσμος

«Ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός από κανένα δημοκρατικό κράτος» είπε ο πρωθυπουργός - «Μην ξεχνάτε την ανοιχτή πληγή της διχοτόμησης της Κύπρου» κάλεσε βουλευτές κα...

Σουηδία και Φινλανδία θα καταθέσουν μαζί την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αύριο, δηλώνει η Σουηδή πρωθυπουργόςΚόσμος

Η Σουηδία και η Φινλανδία θα καταθέσουν αύριο, Τετάρτη, τις αντίστοιχες αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον. "Στη Σουηδία κα...

Πελόζι σε Μητσοτάκη: H Ελλάδα είναι πηγή της Δημοκρατίας - Είμαστε με τους ΈλληνεςΚόσμος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Κογκρέσο, όπου έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, πριν απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της...

Tiger Meet 2022: Ολλανδός πιλότος F-35 δηλώνει εντυπωσιασμένος από την Πολεμική μας ΑεροπορίαΚόσμος

Με το σύνθημα όλων των Μοιρών που υπάρχουν στις Πολεμικές Αεροπορίες του πλανήτη και χαρακτηρίζονται ως «Τίγρης», το «Hard To Be Humble» διακριτό στην ιστοσελίδα της, η 313 Μοίρα τ...

«Έπεσε» η Μαριούπολη: Στο Αζοφστάλ γράφτηκε η τελευταία πράξη της πιο αιματηρής μάχης του πολέμουΚόσμος

Την πτώση της  Μαριούπολης  σηματοδοτεί η παράδοση περισσότερων από  260   Ουκρανών  στρατιώτων, πολλοί από τους οποίους  τραυματίστηκαν , από το πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβο...

ΗΠΑ: Στο Μπάφαλο ο Μπάιντεν μετά το νέο μακελειό με ρατσιστικά κίνητραΚόσμος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν θέλει «να μοιραστεί τον πόνο» μιας κοινότητας που βυθίστηκε στο πένθος έπειτα από το μακελειό του Σαββάτου, το οποίο είχερατσιστικά κίνητρα. Ο Τζο Μπ...