ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Παλαιστίνιοι κηδεύουν την Σιρίν Αμπού Άκλεχ εν μέσω νέων συγκρούσεων στη Δυτική Όχθη

Οι Παλαιστίνιοι οδηγούν στην τελευταία της κατοικίας σήμερα, Παρασκευή στην Ιερουσαλήμ τη δημοσιογράφο Σιρίν Αμπού Άκλεχ, η οποία σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την ώρα που κάλυπτε μια ισραηλινή επιδρομή.

Την ίδια ώρα, ξέσπασαν νέες συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ένας νεαρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από σφαίρα στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν και διακομίστηκε στο νοσοκομέιο, ανέφερε το πρακτορείο Wafa επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν με ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και Παλαιστινίων, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Φόρος τιμής στην δολοφονημένη δημοσιογράφο
Παλαιστίνια, χριστιανή, ηλικίας 51 ετών, που είχε και αμερικανική υπηκοότητα, η δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera θα ταφεί στην Ιερουσαλήμ, όπου μεγάλωσε, έπειτα από μια λειτουργία σε εκκλησία της παλιάς πόλης στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Χιλιάδες Παλαιστίνοι απέτισαν φόρο τιμής στη Σιρίν την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τον θάνατό της, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Η σορός της, καλυμμένη με την παλαιστινιακή σημαία, μεταφέρθηκε εκεί όπου την περίμεναν πολλοί αξιωματούχοι, ξένοι διπλωμάτες αλλά και απλοί πολίτες.

«Ήρθα για να πω αντίο σε αυτή που βρίσκεται βαθιά στις καρδιές μας», δήλωσε η Ντούαα Αμπού Άντι. Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ «δεν είναι απλώς μέσα σε κάθε παλαιστινιακό σπίτι, αλλά σε κάθε αραβική καρδιά. Είναι η αδελφή όλων των Παλαιστινίων».

Μετά την τελετή πλήθος κόσμου ακολούθησε το ασθενοφόρο που μετέφερε τη σορό της ως το πέρασμα μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, του παλαιστινιακού τομέα της πόλης που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ. Οι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης, στη μεγάλη τους πλειονότητα, δεν έχουν πρόσβαση στην Ιερουσαλήμ.
Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ σκοτώθηκε την Τετάρτη με μια σφαίρα στο κεφάλι στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, προπύργιο διάφορων ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, από όπου κατάγονταν κάποιοι από τους δράστες των πρόσφατων επιθέσεων στο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε επιχείρηση για τη σύλληψη καταζητούμενων Παλαιστινίων.

Το Al Jazeera κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις ότι σκότωσαν τη δημοσιογράφο «σκοπίμως» και «εν ψυχρώ», παρά το γεγονός ότι φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος με τη λέξη “press”.

Από την πλευρά του το Ισραήλ εκτίμησε ότι «πιθανόν» επλήγη από παλαιστινιακά πυρά αλλά δεν απέκλεισε το γεγονός η σφαίρα να προήλθε από τον ισραηλινό στρατό.

«Χρειαζόμαστε την ιατροδικαστική έκθεση» των Παλαιστινίων, περιλαμβανομένης της σφαίρας που σκότωσε τη δημοσιογράφο, προκειμένου να διεξαγάγουμε μια «ολοκληρωμένη» έκθεση, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς. «Πιθανόν ένας Παλαιστίνιος να την πυροβόλησε (…) Το πλήγμα ενδέχεται να προήλθε και από την πλευρά μας, το ερευνούμε», πρόσθεσε.

«Η φωνή της Παλαιστίνης»
Στη διάρκεια της τελετής στη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι θεωρεί τις ισραηλινές αρχές «πλήρως υπεύθυνες» για τον θάνατο της Σιρίν, αρνούμενος μια κοινή έρευνα με το Ισραήλ.

«Οι ισραηλινές αρχές διέπραξαν αυτό το έγκλημα και δεν τις εμπιστευόμαστε», τόνισε, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να απευθυνθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Μια πρώτη νεκροψία- νεκροτομή πραγματοποιήθηκε στη Ναμπλούς, στη Δυτική Όχθη, λίγο μετά τον θάνατό της, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί το τελικό συμπέρασμά της.

Ο θάνατος της Σιρίν Αμπού Άκλεχ προκάλεσε κύμα θλίψης και οργής στα παλαιστινιακά εδάφη, στον αραβικό κόσμο, όπου πολίτες παρακολουθούσαν επί χρόνια τα ρεπορτάζ της, αλλά και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Το πορτρέτο της δημοσιογράφου, της έβδομης που σκοτώνεται στα παλαιστινιακά εδάφη από το 2018 σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα (RSF), κρατούσαν διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους στην Τουρκία, το Σουδάν και τον Λίβανο, ενώ προβλήθηκε και σε ένα κτίριο στη Ντόχα.

Πολλές αυθόρμητες διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη στα παλαιστινιακά εδάφη για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατό της. Στη Λωρίδα της Γάζας καλλιτέχνες έφτιαξαν το όνομά της με άμμο και ζωγράφισαν τοιχογραφία προς τιμή της, ενώ στο σημείο όπου σκοτώθηκε στη Τζενίν παιδιά άφησαν λουλούδια.

Στη στέγη ενός σπιτιού στην κεντρική πλατεία της Ραμάλας τοποθετήθηκε ένα τεράστιο πορτρέτο της δημοσιογράφου μαζί με το μήνυμα: «Αντίο Σιρίν, αντίο φωνή της Παλαιστίνης».

Πηγή: CNN.gr

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Φρένο από τον γερουσιαστή Ραντ Πολ στην ταχεία αποστολή βοήθειας 40 δισ. δολ. στην ΟυκρανίαΚόσμος

Την αντίθεσή του στην ταχεία αποστολή βοήθειας ύψους 40 δισ. δολ. στην Ουκρανία εξέφρασε ο Αμερικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ, βάζοντας εμπόδια στην προσπάθεια επιτάχυνσης της διαδικ...

Ντονμπάς: Ο ποταμός που έκανε γνωστό ότι οι Ρώσοι διοικητές δέχονται πίεσηΚόσμος

Οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να διασχίσουν ένα ποτάμι στην ανατολική Ουκρανία, γεγονός που αναδεικνύει την πίεση που δέχονται οι Ρώσοι διοικητές για να σημειώσουν πρόοδο στην επίθε...

Είναι αυτός ο 21χρονος Ρώσος ο πρώτος εγκληματίας πολέμου στην Ουκρανία; Γιατί κατηγορείταιΚόσμος

Όλα είναι έτοιμα για την πρώτη δίκη στο Κίεβο για εγκλήματα πολέμου από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, την ώρα που το Κρεμλίνο εκφοβίζει τη Φινλανδί...

EE: Στο «ράφι» το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Εξετάζεται δραστική αύξηση των δασμώνΚόσμος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  φαίνεται να βάζει στο «ράφι» και μάλιστα επ` αόριστον το έκτο πακέτο των κυρώσεων για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τονίζουν στην «Ναυτεμπορική» ...

Ουκρανία: Νέα στρατιωτική βοήθεια από την ΕΕ - Πόσο θα κοστίσει και τι θα περιλαμβάνειΚόσμος

Η ΕΕ θα παράσχει περαιτέρω 500 εκατομμύρια ευρώ στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας επίσης ότι ...

NASA: Συναγερμός για αστεροειδή που κατευθύνεται στη Γη – Έχει μέγεθος μεγαλύτερο από το Empire State BuildingΚόσμος

Ανησυχία στη NASA για τεράστιο αστεροειδή που κατευθύνεται προς τη Γη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις του αστεροειδούς 388945 (2008 TZ3), κα...

Ραγδαίες εξελίξεις με Φινλανδία και Σουηδία – Φήμες για βέτο Ερντογάν στην ένταξη στο ΝΑΤΟΚόσμος

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, υπάρχουν φήμες πως η Τουρκία ίσως ασκήσει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προκειμέν...

Βρετανία: Ο Τζόνσον ζητά μείωση του δημόσιου τομέα κατά 91.000 εργαζόμενουςΚόσμος

Ο βρετανός συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διέταξε τους υπουργούς του να μειώσουν κατά 91.000 τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, για να μπορ...

Διαφορετικές στρατηγικές της Δύσης απέναντι στον Πούτιν: Μακρόν και Ντράγκι προωθούν ευρωπαϊκό σχέδιο ειρήνης, ενώ ο Μπάϊντεν επιδιώκει συνέχιση του πολέμουΚόσμος

Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, κατά την αποψινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία ...