ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κρεμλίνο: Η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε "σίγουρα" απειλή για τη Ρωσία

Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε "σίγουρα" απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

 

"Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή", δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, "σίγουρα", σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

 

 

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας ένταξης "χωρίς καθυστέρηση" στο NATO, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της χώρας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στον οργανισμό.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα "πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας".

"Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση", κατέληξε.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση σήμερα της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά "ριζική αλλαγή" στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

"Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης", υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

 

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την ετοιμότητα της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία του NATO σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

"Επίσης συζητήσαμε την ευρωπαϊκή ένταξη της Ουκρανίας. Και --την αμυντική αλληλεπίδραση", προσθέτει ο Ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter.

 

Gazprom: Η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο

Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, με την τροφοδοσία να πλήττεται για δεύτερη συναπτή μέρα από την σύγκρουση στην Ουκρανία.
Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του Σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων χθες, σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ήτοι μείωση σχεδόν 30% έπειτα από την πτώση κατά 18% που είχε καταγραφεί χθες.
Οι όγκοι που αναφέρει η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου OGTSOU είναι ελαφρώς διαφορετικοί, αλλά της ίδιας τάξης, καθώς αυτή αναφέρει στον ιστότοπό της 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα έναντι 73 χθες.
Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη γι'αυτό. Η Ουκρανία δηλώνει εδώ και δύο ημέρες ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί τις παραδόσεις μέσω των εγκαταστάσεων της Σοχρανίβκα, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, λόγω της παρουσίας ρωσικών δυνάμεων, και ζήτησε από την Gazprom να αυξήσει τον όγκο του φυσικού αερίου που διοχετεύεται σε άλλο σταθμό της, αυτόν στην Σούτζα.
Η Μόσχα από την άλλη πλευρά δηλώνει ότι η διαμετακόμιση μπορεί να γίνει μέσω του σταθμού της Σοχρανίβκα, καθώς μια αλλαγή της ροής προς τον σταθμό της Σούτζα είναι αδύνατη.
Χθες, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε μείωση 25% του όγκου του φυσικού αερίου που διοχετεύτηκε μέσω ενός από τους βασικούς αγωγούς διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Μέχρι στιγμής, τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα διατηρούν τις ροές φυσικού αερίου παρά τις μάχες, με τη Ρωσία να επιμένει κυρίως στο γεγονός ότι είναι, παρά τις κυρώσεις και την σύγκρουση, αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος.
Η ΕΕ προσπαθεί από την πλευρά της να προετοιμαστεί για μια διακοπή των προμηθειών της από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για την πληρωμή των παραδόσεων σε ρούβλια --μια αλλαγή στη σύμβαση που η ΕΕ δηλώνει ότι δεν είναι αποδεκτή.

 

 

Πηγή:ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Γκουτέρες Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ : Ανησυχία για κίνδυνο εκτεταμένου λιμού από τον πόλεμο στην ΟυκρανίαΚόσμος

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ  Αντόνιο Γκουτέρες  εξέφρασε το απόγευμα της Τετάρτης τη βαθιά του ανησυχία για τον  κίνδυνο εκτεταμένου λιμού  καθώς ο πόλεμος στην  Ουκρανία  απειλεί...

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία έκλεισε την στρόφιγγα προς την Πολωνία – Καθησυχαστικοί οι ΓερμανοίΚόσμος

«Δεν θα σημάνουμε σήμερα συναγερμό», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία μπορεί για την ώρα να καλύψει τον περιορισμό παροχής φ...

Αυτή είναι η μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας - Φωτογραφήθηκε για πρώτη φοράΚόσμος

  Το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων «κοίταζε» για ημέρες στο κέντρο του γαλαξία μας και «είδε» έναν δακτύλιο αερίων και άλλων υλικών - Πάνω από 300 ερευνητές συμμετείχαν στην προσπά...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατρακυλούν οι αγορές - Απώλειες στο πετρέλαιο, πτώση στη Wall Street Κόσμος

  Συνεχίζεται η πτωτική πορεία στις διεθνείς χρηματαγορές, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ το φυσικό αέριο κατέγραψε άνοδο.   Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτοξεύ...

Βόρεια Κορέα: Νέα δοκιμή όπλου στο πλαίσιο προώθησης των εξοπλιστικών προγραμμάτωνΚόσμος

Η Βόρεια Κορέα προσχώρησε σήμερα σε νέα δοκιμή όπλου, καθώς η απομονωμένη χώρα έχει αποδυθεί σε μια κούρσα με το χρόνο για την προώθηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της. Η εκτόξευ...

Ρωσία: Τα ταξί θα διοχετεύουν στοιχεία για τους επιβάτες τους στις μυστικές υπηρεσίεςΚόσμος

Το Κρεμλίνο θέλει να υποχρεώσει τα ταξί να μεταβιβάζουν σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για τους επιβάτες του στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, την FSB, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατ...

Βρετανία: Κράτησε το παιδί του βιαστή της, τον παντρεύτηκε και τον οδήγησε στη φυλακή 2 χρόνια μετά…Κόσμος

Η Βρετανίδα Αμάντα Γουόκερ ήταν 20 ετών και παρθένα όταν βιάστηκε από τον συνάδελφό της, τον 34χρονο τότε Μιχάι Σαβέσκου, τον Φεβρουάριο του 2018. Αφού έμεινε έγκυος, η ευάλωτη Αμά...

Σουηδία: Η πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟΚόσμος

Η Σουηδία θα λάβει υπόψη τη θέση της Φινλανδίας όσον αφορά το ΝΑΤΟ, όταν αποφασίσει για το αν θα ζητήσει την ένταξή της στη συμμαχία, δήλωσε σήμερα η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, εν...