ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τελεσίγραφο από τη Μόσχα στους μαχητές του Azovstal: Παραδοθείτε έως το μεσημέρι

Νέο τελεσίγραφο απηύθυνε η Μόσχα στους υπερασπιστές της Μαριούπολης. Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πολιορκημένη πόλη μεταξύ 14:00 και 16:00 ώρα Μόσχας (και Ελλάδας) «χωρίς εξαίρεση, χωρίς κανένα όπλο και χωρίς πυρομαχικά».

 

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

 

Νωρίτερα σήμερα υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι προσπαθούν να καταλάβουν με έφοδο τη χαλυβουργία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο των αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν.

 

 

Δυνάμεις αυτονομιστών, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, πραγματοποιούν έφοδο στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου των αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν.

 

Οι αυτονομιστές έχουν στόχο να «απελευθερώσουν» το εργοστάσιο το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ένας άλλος αυτονομιστής, ο Ντένις Πουσίλιν, σύμφωνα με το RIA.

 

Δεν θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων

 

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από εμπόλεμες περιοχές δεν θα ανοίξει σήμερα στην Ουκρανία, ελλείψει συμφωνίας με τη ρωσική πλευρά, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε στο μεταξύ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.|

 

"Σήμερα, 19 Απριλίου, δεν θα υπάρξει δυστυχώς κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος. Οι σφοδροί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο Ντονμπάς", στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν, σύμφωνα με το Κίεβο, μεγάλη επίθεση χθες, Δευτέρα, αναφέρει η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Telegram.

 

Όσον αφορά τη Μαριούπολη, "οι Ρώσοι αρνούνται να ανοίξουν διάδρομο για την έξοδο αμάχων προς την κατεύθυνση του Μπερντιάνσκ", προσθέτει η Βερεστσούκ.

 

"Συνεχίζουμε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για ανθρωπιστικούς διαδρόμους στις περιφέρειες της Χερσώνας (νότια) και του Χαρκόβου (ανατολική)", υπογραμμίζει η Ουκρανή αξιωματούχος.

 

 

Οχυρωμένοι στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal, οι τελευταίοι Ουκρανοί στρατιώτες στη Μαριούπολη δίνουν μάχη ενάντια σε έναν κατά πολύ υπέρτερο αντίπαλο.

 

Με μια δραματική δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook, ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, που βρίσκεται στη Μαριούπολη, προσπαθώντας να κρατήσει τους Ρώσους έξω από αυτή, περιέγραψε τις δραματικές συνθήκες στην πολιορκούμενη πόλη.

 

Ζήτησε από τη Δύση την αποστολή βαρέων όπλων, τα οποία θα ενισχύσουν τις προσπάθειες του ουκρανικού στρατού απέναντι στις «συντριπτικά περισσότερες εχθρικές δυνάμεις και τους συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς».

 

Σύμφωνα με έγκυρους στρατιωτικούς αναλυτές, ο αριθμός των αμυνομένων στη Μαριούπολη δεν ξεπερνά μερικές εκατοντάδες.

 

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σχολίασε πάντως ότι «οι Ρώσοι διοικητές θα ανησυχούν για τον χρόνο που παίρνει να καθυποτάξουν τη Μαριούπολη». Προσθέτει επίσης ότι η συντονισμένη ουκρανική αντίσταση έχει δοκιμάσει σοβαρά τις ρωσικές δυνάμεις, καθυστερώντας την προέλαση των δυνάμεων του Πούτιν σε άλλες περιχοές της Ουκρανίας.

 

Σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας της Μαριούπολης, τον Μιχάιολο Βερσίνιν, στην πόλη παραμένουν περίπου 100.000 άνθρωποι, όταν πριν τον πόλεμο μετρούσε περί τους 400.000 κατοίκους.

 

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε  την έναρξη μιας μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας λόγο για τη «μάχη του Ντονμπάς», μέρος του οποίου βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

 

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram.

 

Διαβάστε επίσης

Σύμβουλος Ζελένσκι: Με βαρύ οπλισμό μπορούμε να νικήσουμε στο ΝτονμπάςΚόσμος

Αρχικά επιβεβαίωσε και αυτός πως το ρωσικό πυροβολικό ξεκίνησε από τη Δευτέρα να σφυροκοπεί την ανατολική Ουκρανία και ότι αυτό αποτελεί μέρος του σχεδιασμού των Ρώσων για «επικεντ...

Γαλλικές εκλογές: Νικητής στον δεύτερο γύρο με 56% ο Εμανουέλ Μακρόν, λέει νέα δημοσκόπησηΚόσμος

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 56% των ψήφων απέναντι στην Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Opinio...

Λαβρόφ: Ξεκινά η επόμενη φάση του πολέμου στην Ουκρανία - Δεν εξετάζουμε χρήση πυρηνικώνΚόσμος

Για τη πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας λέγοντας πως «σε αυτό το στάδιο εξετάζουμε την επιλογή των συμβατικών όπλων».   Πρόσθ...

ΟΗΕ: Συζητά την εγκατάσταση στην Τουρκία «ομάδας επαφής για ανθρωπιστικά ζητήματα»Κόσμος

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία συζητούν τη δημιουργία «ομάδας επαφής για ανθρωπιστικά ζητήματα», που θα συνεδριάζει στο τουρκικό έδαφος -υπό την αιγίδα του ΟΗΕ-, με τη συμμετοχή αξι...

Οι ανεμβολίαστοι που μολύνονται από Όμικρον δεν αναπτύσσουν αντισώματαΚόσμος

Οι ανεμβολίαστοι που μολύνονται από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού και ιδίως από την υποπαραλλαγή Όμικρον 2 (ΒΑ.2), είναι απίθανο να αναπτύξουν αντισώματα που θα τους προστατε...