ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Μεταξύ πανούκλας και χολέρας» – Το δίλημμα των ψηφοφόρων του Μελανσόν που σάρωσε στους νέους

Ο ηγέτης της Αριστεράς στη Γαλλία τους είπε να μην ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι θα στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως σημειώνει το Politico, ακόμα κι αν δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, υπάρχει κάτι για το οποίο μπορεί να είναι περήφανος ο  Jean-Luc Melenchon: Κέρδισε τις καρδιές των νεαρών Γάλλων ψηφοφόρων, οι οποίοι τώρα είναι αντιμέτωποι με μια δύσκολη επιλογή.

 

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι ηλικίας κάτω των 30 προτίμησαν τον αριστερό Μελανσόν έναντι όλων των αντιπάλων του, όπως έχουν δείξει αρκετές δημοσκοπήσεις. Και τώρα αξιολογούν όλες τις επιλογές πριν από τον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν.

 
 

Οι τρεις επιλογές

Κατά την τελευταία του ομιλία την περασμένη Κυριακή, ο Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του «να μην δώσουν ούτε μια ψήφο στη Μαντάμ Λεπέν». Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ξεκίνησε μια διαδικτυακή διαβούλευση ζητώντας από τους υποστηρικτές του να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις επιλογές:

  1. να ψηφίσουν τον Μακρόν,
  2. να ρίξουν λευκή ψήφο ή
  3. να μείνουν σπίτι.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Σάββατο.

Μελανσόν

Πολλοί από τους νεαρούς υποστηρικτές του είναι προβληματισμένοι προκειμένου να αποφασίσουν σε ποια επιλογή θα κάνουν «κλικ», δίνοντας μια πρόγευση της επιλογής που θα πρέπει να κάνουν στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

«Είναι σαν να επιλέγεις ανάμεσα στην πανούκλα και τη χολέρα», είπε η Μάχα, μια 19χρονη φοιτήτρια κοινωνικών επιστημών, η οποία έδωσε την ψήφο της στον Μελανσόν, αλλά θα μπορούσε να ψηφίσει μάλλον απρόθυμα τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

Ο 70χρονος Μελανσόν τα κατάφερε καλύτερα από τον Μακρόν στοχεύοντας στους νέους ψηφοφόρους, όπως για παράδειγμα με βίντεο στο TikTok και στο Instagram, εξήγησε η Maha, καθώς από τον πύργο Tolbiac, ένα από τα κτίρια του Πανεπιστημίου του Παρισιού.

Πολλοί ψηφοφόροι του Μελανσόν είναι εύκολο να βρεθούν στο Tolbiac – ένα προπύργιο των αριστερών φοιτητικών κινημάτων από τη δεκαετία του 1970 – και όλοι φαίνεται να αντιμετωπίζουν το ίδιο δίλημμα.

Για ορισμένους από αυτούς, η ψήφος υπέρ του Μακρόν είναι πολύ δύσκολη. Είτε θα ρίξουν λευκό ψηφοδέλτιο είτε θα μείνουν σπίτι, «ψηφίζοντας» αποχή. «Δεν θέλω να πάρω μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις μου στην πρώτη μου συμμετοχή σε εκλογές», είπε ο 19χρονος Enzo, ο οποίος ψήφισε τον Μελανσόν λόγω των προτάσεών του για το περιβάλλον. «Θα απέχω. Αρνούμαι να δώσω την ψήφο μου στην ακροδεξιά ή στον Μακρόν. Είναι ο μόνος τρόπος να ακουστεί η δυσαρέσκειά μου».

Αυτό το πνεύμα περιφρόνησης καταγράφηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν αριστεροί φοιτητές που αντιτίθενται τόσο στον Μακρόν όσο και στη Λεπέν κατέλαβαν τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις της Σορβόννης και του Sciences Po Paris.

Κυριαρχεί η επιλογή της αποχής

Από όλες τις ηλικιακές ομάδες, η αποχή είναι μεγαλύτερη μεταξύ των νέων Γάλλων – περισσότερο από 40% στον πρώτο γύρο των εκλογών. Αλλά ο Μελανσόν έχει αποδειχθεί ο πιο επιτυχημένος από οποιονδήποτε υποψήφιο στο να πείσει τους νέους να ψηφίσουν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 36% των ψηφοφόρων ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών ψήφισαν Μελανσόν και ότι οι υποστηρικτές του κινήματος France Unbowed είναι πιο δύσκολο να βρεθούν μεταξύ των ηλικιωμένων ψηφοφόρων, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό προτίμησαν τον Μακρόν.

Στην τρίτη του προσπάθεια για την εξουσία, ο Μελανσόν εξασφάλισε ψήφους τόσο από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων όσο και από μορφωμένους ψηφοφόρους – παρόλο που η Λεπέν και ο Μακρόν, αντίστοιχα, τα πήγαν καλύτερα σε κάθε κατηγορία.

Στο διαμέρισμα Seine-Saint-Denis, μια εργατική και πολυπολιτισμική περιοχή βόρεια του Παρισιού, ο Μελανσόν συγκέντρωσε σχεδόν το 50% των ψήφων. Στο Saint-Denis – την πιο γνωστή περιοχή του προαστίου – κέρδισε περισσότερο από το 60% των ψήφων.

«Είναι ένα μεγάλο μήνυμα. Μας αναγνώρισαν ως υπερασπιστές της εργατικής τάξης», είπε ο Landry Ngang, ένας 22χρονος ακτιβιστής από το Saint-Denis.

Παρά το γεγονός ότι είναι ο νεότερος υποψήφιος και έχει αποστασιοποιηθεί από τα παραδοσιακά κόμματα, ο Μακρόν δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κερδίσει την υποστήριξη των νεαρών ψηφοφόρων, ειδικά στις εργατικές συνοικίες.

δημοσκόπηση Politico

«Το έργο του Εμανουέλ Μακρόν χρονολογείται από τον 20ο αιώνα. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν μιλάει στους νέους», είπε ο Ngang. «Τους εξηγήσαμε το σχέδιό μας για τη χειραφέτηση, το περιβάλλον και την αναδιανομή του πλούτου. Η νεολαία ενδιαφέρεται για αυτά τα θέματα, όχι για να γίνουν εκατομμυριούχοι, όπως θα ήλπιζε ο Εμανουέλ Μακρόν», πρόσθεσε, κατηγορώντας τον υποψήφιο πρόεδρο ότι ενσαρκώνει ένα «ατομικιστικό σχέδιο».

Ο ακτιβιστής πρόσθεσε ότι θα πάει στις κάλπες την επόμενη εβδομάδα και δεν θα ψηφίσει τη Λεπέν, αλλά αρνήθηκε να δηλώσει εάν θα ψηφίσει τώρα τον Μακρόν.

Περίπου το 41% όσων ψήφισαν Μελανσόν αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ του Μακρόν. Το 35% από αυτούς θα μπορούσε να μείνει σπίτι ή να ρίξει λευκό ενώ το υπόλοιπο 24% θα μπορούσε να ψηφίσει τη Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway.

Αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο δεδομένου ότι οι δύο πολιτικοί προέρχονται από τα αντίθετα άκρα του πολιτικού φάσματος και έχουν αντικρουόμενες θέσεις για τη μετανάστευση και το περιβάλλον. Αλλά μοιράζονται μια βαθιά δυσπιστία τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για την ΕΕ, λέγοντας ότι δεν θέλουν πλέον η γαλλική νομοθεσία να υποτάσσεται στο δίκαιο της ΕΕ.

Ο Μελανσόν – ένας πρώην σοσιαλιστής που έχτισε το δικό του νέο αντι-κατεστημένο κίνημα πριν από περισσότερο από μια δεκαετία – είπε ότι το πρόγραμμά του για τη Γαλλία είναι ασυμβίβαστο με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ. Δήλωσε έτοιμος για «αναμέτρηση» με τις Βρυξέλλες για να «παρακούσει» τους κανόνες της ΕΕ, εφόσον χρειαστεί.

Οι ριζοσπαστικές θέσεις δεν φόβισαν τους νέους

Αλλά οι ριζοσπαστικές του θέσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν φόβισαν τους νεότερους ψηφοφόρους της Γαλλίας, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, είναι κατά μέσο όρο πιο ευνοϊκοί προς την ΕΕ από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους.

«Κανένας νεαρός ψηφοφόρος από εργατικές γειτονιές δεν με ρώτησε για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ δεν είναι απολύτως απτή για ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας, που δεν ταξιδεύει στην Ευρώπη, που δεν συμμετέχει και δεν θα συμμετάσχει στα [προγράμματα] Erasmus», είπε ο Ngang.

Ο Τουπάκ, ένας 30χρονος ψηφοφόρος με βολιβιανή καταγωγή, είπε ότι διαφωνούσε με ορισμένες από τις προτάσεις του Μελανσόν για την ΕΕ και την εξωτερική πολιτική, παρόλο που τον στήριξε στον πρώτο γύρο.

Στις 24 Απριλίου, είπε ο Τουπάκ, θα ψηφίσει Μακρόν παρά τους δισταγμούς και όσα του λένε οι φίλοι του. «Αντιβαίνει τις ιδέες μου, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή», όπως ??είπε.

 

 

Πηγή: militaire.gr 

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Η τελευταία πράξη στη Μαριούπολη - Η πόλη σφραγίζεται και όσοι έμειναν «θα πολεμήσουν μέχρι τέλους»Κόσμος

Η Μαριούπολη ετοιμάζεται για την ίσως τελική μάχη, ώρες μετά τη λήξη του ρωσικού τελεσίγραφου για παράδοση ή «ισοπέδωση». Οι Ουκρανοί, πάντως, είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι...

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει, ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει -Υπάρχει εναλλακτική στον κατήφορο, για να ανασάνει η κοινωνίαΚόσμος

«Υπάρχει εναλλακτική στον κατήφορο, υπάρχει σχέδιο για να ανασάνει η κοινωνία, υπάρχει ελπίδα για να στηριχτεί η χώρα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μεταφέροντας το «ισχυρό μήνυμα» π...

Ουκρανός πρωθυπουργός: Οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη δεν έχουν παραδοθείΚόσμος

Οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στη νότια πόλη-λιμάνι Μαριούπολη εξακολουθούν να μάχονται αψηφώντας μια ρωσική απαίτηση να παραδοθούν, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντ...

 Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μαριούπολη αψηφά το τελεσίγραφο - Οι απειλές από Μόσχα συνεχίζονται...Κόσμος

Στην  Ουκρανία   και ειδικότερα στη  Μαριούπολη   είναι στραμμένα τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη, με αφορμή τη λήξη του τελεσίγραφου της  Ρωσίας  στην  Ουκρανία που είχε τεθεί σ...

14 μέτρα φρίκης και το μέλλον μας - Άρθρο του Ηλία Παπαθεοδώρου Ηλίας Παπαθεοδώρου

Την εικόνα την έχετε μάλλον δει. Δεκατέσσερα μέτρα ο μαζικός τάφος που βρέθηκε μετά την αποχώρηση στρατευμάτων στην Μπούτσα. 14 μέτρα φρίκης, 14 μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν απο...

Περού: Χημικό ευνουχισμό προτείνει για τους βιαστές ανηλίκων ο ΚαστίγιοΚόσμος

Ο πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο δήλωσε χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής χημικού ευνουχισμού σε βιαστές ανηλίκων, μεταξύ άλλων δραστικών μέτρων γ...