ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προειδοποιεί η Oxfam: 250 εκατ. επιπλέον άνθρωποι κινδυνεύουν φέτος από ακραία φτώχεια – Οι τρεις λόγοι

Περισσότεροι από 250 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο μπορεί να βυθιστούν στην ακραία φτώχεια φέτος, προειδοποιεί σήμερα η Oxfam σε έκθεσή της λόγω του κορονοϊού, των αυξανόμενων ανισοτήτων αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Με αυτή τη μαζική αύξηση, συνολικά 860 εκατομμύρια οι άνθρωποι μπορεί να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έως το τέλος του έτους», δηλαδή με λιγότερο από 1,9 δολάριο ημερησίως, εξηγεί η μη κυβερνητική οργάνωση καταπολέμησης της φτώχειας σε ανακοίνωση.

«Η αύξηση των παγκόσμιων τιμών στα είδη διατροφής από μόνη της θα βυθίσει 65 εκατομμύρια ανθρώπους» σε μια τέτοια ένδεια, οι οποίοι θα προστεθούν στους 198 εκατομμύρια ανθρώπους που επλήγησαν από την πανδημία και τις αυξανόμενες ανισότητες, διευκρινίζει η Oxfam.

Καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι αντίστοιχα πρώτος και πέμπτος εξαγωγείς σιταριού παγκοσμίως, η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων ανήλθαν τον Μάρτιο στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

«Πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις προκαλούν την εξαθλίωση για εκατομμύρια ανθρώπους» και απαιτείται «δυναμική απάντηση», δηλώνει η Κέιτι Σακραμπόρτι, υπεύθυνη της Oxfam, που ζητεί να γίνει ακύρωση του χρέους για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και φορολόγηση των πλουσιοτέρων.

Οι κυβερνήσεις συνολικά «απέτυχαν να αυξήσουν τους φόρους για τους πλουσιότερους», ενώ «η περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε περαιτέρω μετά την έναρξη της πανδημίας της Covid-19 σε σχέση με τα 14 προηγούμενα χρόνια», δηλώνει η Oxfam.

Σύμφωνα με την έκθεση, σειρά κυβερνήσεων πρόκειται να αθετήσουν την πληρωμή του χρέους τους και αναγκάζονται να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες για να πληρώσουν τους πιστωτές τους και να εισάγουν τρόφιμα και καύσιμα.

Οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη πρέπει συνεπώς να πληρώσουν 43 δισεκατομμύρια δολάρια για αποπληρωμή του χρέους φέτος, ποσό που θα αρκεί σύμφωνα με τη ΜΚΟ για την κάλυψη του κόστους των εισαγωγών τροφίμων τους.

«Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν ήδη από μεγάλη πείνα στην ανατολική και τη δυτική Αφρική, την Υεμένη και τη Συρία», προσθέτει η Σακραμπόρτι. «Ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται μπορεί να φθάσει τα 827 εκατομμύρια φέτος».

«Η αύξηση των τιμών των τροφίμων αντιπροσωπεύει το 17% των δαπανών κατανάλωσης στις πλούσιες χώρες, αλλά έως το 40% στην υποσαχάρεια Αφρική», υπενθυμίζει η Oxfam. Ωστόσο «ακόμη και στις πλούσιες οικονομίες, ο πληθωρισμός ενισχύει τις ανισότητες».

Αυτοί που έχουν μια εργασία, δεν είναι αλώβητοι, σύμφωνα με την έκθεση, που σημειώνει ότι η αγοραστική δύναμη συνέχισε να είναι στάσιμη, και μάλιστα κατέγραψε πτώση, για τους περισσότερους εργαζόμενους στον πλανήτη, η Covid-19 αύξησε επίσης τις ανισότητες των εισοδημάτων μεταξύ των φύλων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Νέα Υόρκη: Στη δημοσιότητα η ταυτότητα υπόπτου για την αιματηρή επίθεση στο μετρόΚόσμος

Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης τα στοιχεία και τη φωτογραφία ενός υπόπτου για την επίθεση σε σταθμό μετρό του Μπρούκλιν.   Όπως μεταδίδουν διεθνή δίκτυα, η NYPD ...

Οι πρόεδροι της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής θα επισκεφθούν σήμερα το ΚίεβοΚόσμος

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και οι ομόλογοί του της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας βρίσκονται καθ' οδόν προς το Κίεβο όπου θα συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βο...

Ουκρανία: Ξεκίνησε η επίθεση στο Ντονμπάς - Η μάχη που θα κρίνει την έκβαση της Ρωσικής εισβολής Κόσμος

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πώς οι στόχοι της πολεμικής επιχείρησης επικεντρώθηκαν στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομισ...

Η Ρωσία λέει πως είναι διατεθειμένη να πουλήσει πετρέλαιο «σε φιλικές χώρες» σε «οποιοδήποτε φάσμα τιμών»Κόσμος

Ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ δήλωσε στην εφημερίδα Ιζβέστια ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να πουλήσει πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα σε «φιλικές χώρες» σε «οπο...

Οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη»Κόσμος

Οι  ΗΠΑ  δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν στην παρούσα φάση τους ισχυρισμούς των νεοναζί του Τάγματος Αζόφ για χρήση χημικών όπλων στη  Μαριούπολη  της Ουκρανίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε...

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προβλέπει ένα δεύτερο, πιο μεγάλο και αιματηρό στάδιο της σύγκρουσης στην ΟυκρανίαΚόσμος

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα εισέλθει σύντομα σε ένα δεύτερο στάδιο, το οποίο θα είναι μεγαλύτερο και πιο αιματηρό   Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προβλέπει ένα δεύτερο...

Εκρήξεις και πυροβολισμοί σε σταθμό του μετρό στη Νέα Υόρκη με τραυματίεςΚόσμος

  Αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων δέχθηκαν πυροβολισμούς σε σταθμό του μετρό στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της πυροσβεστι...