ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαριούπολη: Απομακρύνθηκαν χιλιάδες άμαχοι-Καθ' οδόν αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι διέφυγαν από την περιοχή της Μαριούπολης με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός, έπειτα από μια πρώτη αποτυχία, ετοιμάζει σήμερα μια νέα απόπειρα απομάκρυνσης αμάχων από την πολιορκημένη και κατεστραμμένη πόλη.

Κατά την 37η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών, οι ρωσικές δυνάμεις χαλαρώνουν τον κλοιό γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ και ανασυντάσσονται για να επικεντρωθούν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου το Πεντάγωνο προειδοποίησε για μια «παρατεταμένη» σύγκρουση με τον ουκρανικό στρατό, που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η Μαριούπολη παραμένει διαφιλονικούμενη από τις δύο πλευρές και η ανθρωπιστική κατάσταση εκεί είναι καταστροφική. Έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης στην Αζοφική Θάλασσα, οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 5.000 νεκρούς κατοίκους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου 160.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στην πόλη, η κατάληψη της οποίας θα επέτρεπε στους Ρώσους να εξασφαλίσουν μια εδαφική συνέχεια, από την Κριμαία μέχρι τις δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντονμπάς. Η απομάκρυνση αμάχων, που εδώ και εβδομάδες ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, διεξάγεται πλέον σταδιακά.

«Σήμερα (Παρασκευή), οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι λειτούργησαν σε τρεις περιφέρειες: του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Ζαπορίζια. Καταφέραμε να σώσουμε 6.266 ανθρώπους, 3.071 από τους οποίους από τη Μαριούπολη», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη νύκτα.

«Χίλιοι τετρακόσιοι τριάντα ένας άνθρωποι ταξίδεψαν από το Μπερντιάνσκ και τη Μελιτόπολη στη Ζαπορίζια με δικά τους μέσα. Επτακόσιοι εβδομήντα ένας απ' αυτούς ήρθαν από τη Μαριούπολη» και «42 λεωφορεία της πόλης Μπερντιάνσκ με κατοίκους της Μαριούπολης και 12 της Μελιτόπολης με ντόπιους κατοίκους» βρίσκονταν καθοδόν το βράδυ προς τη Ζαπορίζια, συνολικά «περιοσσότεροι από 2.500 άνθρωποι», διευκρίνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, υπογραμμίζοντας ότι «αναμένονται και σχεδιάζονται» και άλλες απομακρύνσεις αμάχων μέσα στη σημερινή ημέρα.

Καθ' οδόν για την Μαριούπολη αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού σε μια νέα απέλπιδα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων

Μια αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού που ταξιδεύει στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη θα επιχειρήσει σήμερα Σάββατο ακόμη μια προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων πολιορκούμενη πόλη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να ανασυντάσσονται για νέες επιθέσεις στα νοτιοανατολικά.

Η Μαριούπολη, που παραμένει υπό πολιορκία από τις πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, ήταν ο κύριος στόχος της Μόσχας στη νοτιοανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας. Δεκάδες χιλιάδες βρίσκονται εκεί παγιδευμένοι με ελάχιστη πρόσβαση σε τροφή και νερό.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) έστειλε χθες μια ομάδα για να ηγηθεί μιας πομπής περίπου 54 ουκρανικών λεωφορείων και άλλων ιδιωτικών οχημάτων να φύγουν από την πόλη, αλλά γύρισαν πίσω, λέγοντας ότι οι συνθήκες καθιστούσαν αδύνατη τη συνέχιση της διαδρομής.

«Θα προσπαθήσουν ξανά το Σάββατο για να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση αμάχων», ανέφερε η ΔΕΕΣ σε ανακοίνωσή της. Μια προηγούμενη προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων του Ερυθρού Σταυρού στις αρχές Μαρτίου απέτυχε επειδή η πορεία κρίθηκε ότι δεν ήταν ασφαλής.

Ρωσία και Ουκρανία έχουν συμφωνήσει πολυάριθμες φορές για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων κατά τη διάρκεια του πολέμου για τη διευκόλυνση απομάκρυνσης χιλιάδων αμάχων από πόλεις σε εμπόλεμες συρράξεις, με τις συμφωνίες να μην τηρούνται και τις δύο εμπόλεμες πλευρές να ανταλλάζουν κατηγορίες για την αποτυχία των ανθρωιπιστικών επιχειρήσεων

Η ΔΕΕΣ ανέφερε ότι η επιχείρηση της Μαριούπολης έχει εγκριθεί και από τις δύο πλευρές, αλλά εξακολουθεί να εξετάζει σημαντικές λεπτομέρειες, όπως ο ακριβής χρόνος και ο προορισμός της πομπής, η οποία θα οδηγήσει σε μια απροσδιόριστη τοποθεσία στην Ουκρανία.

Σε μια ομιλία με βίντεο νωρίς το πρωί, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται προς την περιοχή Ντονμπάς και στα βορειοανατολικά προς την κατεύθυνση του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, όπου προηγούμενα ρωσικά πλήγματα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αστικές περιοχές.

«Ελπίζω ότι μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν λύσεις για την κατάσταση στη Μαριούπολη», είπε ο Ζελένσκι. «Όλος ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει σε αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή».

Στις ειρηνευτικές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία είπε ότι το Ντονμπάς, όπου υποστηρίζει φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014, θα είναι πλέον το επίκεντρο των πολεμικών προσπαθειών της. Τα ρωσικά στρατεύματα άφησαν πίσω τους κατεστραμμένα χωριά και τα δικά τους εγκαταλελειμμένα τανκς καθώς απομακρύνονταν από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Η Ρωσία χαρακτήρισε την απόσυρση των δυνάμεών της κοντά στο Κίεβο ως μια χειρονομία καλής θέλησης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να ανασυνταχθούν αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες λόγω της αποφασιστικής ουκρανικής αντίστασης.

Πέρα από τα σύνορα από το Χάρκοβο στη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ, η Μόσχα είπε ότι ουκρανικά ελικόπτερα έπληξαν μια αποθήκη καυσίμων χθες Παρασκευή, προκαλώντας τεράστια φωτιά. Η Ουκρανία αρνήθηκε την ευθύνη για το περιστατικό, το πρώτο του είδους του στον πόλεμο.

Η φωτιά κατέστρεψε πολλές δεξαμενές πετρελαίου και πιθανότατα θα προσθέσει βραχυπρόθεσμη πίεση στις ήδη εκτεταμένες αλυσίδες εφοδιαστικής της Ρωσίας, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις στο Χάρκοβο, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το περιστατικό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Η Ρωσία θα ενισχύσει τα δυτικά της σύνορα, ώστε να μην «περνά το μυαλό κανενός να επιτεθεί», είπε αργότερα ο Ρώσος αξιωματούχος.

Αναμένονται καλές ειδήσεις το σαββατοκύριακο αναφορικά με την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη, λέει σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι

Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση ανθρώπων από τις πολιορκημένες περιοχές της Ουκρανίας σχεδιάζονται για σήμερα, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, ενώ σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει καλές ειδήσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου όσον αφορά την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Στους σχεδιαζόμενους διαδρόμους περιλαμβάνονται ένας για ανθρώπους που απομακρύνονται με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς από τη Μαριούπολη και με λεωφορεία για τους κατοίκους της Μαριούπολης που φεύγουν από το Μπερντιάνσκ, δήλωσε η Βερεστσούκ.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι Ολέξι Αρέστοβιτς δήλωσε από την πλευρά του πως «η αντιπροσωπεία μας πέτυχε μια συμφωνία στην Κωνσταντινπούπολη (στη διάρκεια των ουκρανορωσικών ειρηνευτικών συνομιλιών) για απομακρύνσεις αμάχων».

«Πιστεύω πως σήμερα ή ίσως αύριο θα ακούσουμε καλές ειδήσεις για την απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έστειλε χθες, Παρασκευή, μια ομάδα για να ηγηθεί οχηματοπομπής 54 ουκρανικών λεωφορείων και άλλων ιδιωτικών οχημάτων που θα αναχωρούσε από την πόλη, όμως υποχρεώθηκε να ανακρούσει πρύμναν, λέγοντας πως οι συνθήκες καθιστούσαν αδύνατο το εγχείρημα. Η ομάδα της ΔΕΕΣ πρόκειται να προσπαθήσει και πάλι σήμερα.

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί Ουκρανούς συνεργούς των Ρώσων σε περιοχές που ελέγχονται από τη Μόσχα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε συνεργούς Ρώσων σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στο νότιο τμήμα της χώρας να μην συνεργάζονται με τους κατακτητές.

Στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι είπε ότι η ανάληψη ευθύνης για μια τέτοια συνεργασία θα ήταν «αναπόδραστη».

Σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών της Ουκρανίας, η Ρωσία επιχειρεί να δημιουργήσει διοικήσεις υπέρ της Μόσχας σε περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει.

Μιλώντας ρωσικά, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στους γονείς των νεαρών ανδρών στη Ρωσία που επιστρατεύτηκαν.

«Προστατέψτε τα παιδιά σας!» είπε. Οι γονείς πρέπει να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τους γιους τους από τον στρατό. Ο κίνδυνος να σταλούν στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μεγάλος. «Είναι βέβαιος θάνατος για πολλά πολύ νεαρά παιδιά».

Ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε πρόσφατα πολλές κατεχόμενες από ρωσικές δυνάμεις πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, υποστήριξε ο Ζελένσκι.

Ωστόσο, προειδοποίησε τους κατοίκους των πόλεων αυτών που τράπηκαν σε φυγή να μην επιστρέψουν σύντομα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Εξήγησε ότι υπάρχει απειλή από περισσότερες βομβιστικές επιθέσεις εκεί και επεσήμανε ότι πολλά σπίτια εξακολουθούν να είναι ναρκοθετημένα.

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης

Επίθεση με πυραύλους στην Οδησσό- Η Μόσχα ανακοίνωσε πως κατέστρεψε διυλιστήριο πετρελαίου- Ανοίγουν διάδρομοι για την απομάκρυνση ξένων από τη ΜαριούποληΚόσμος

Πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό νωρίς σήμερα το πρωί, ανέφερε με ανάρτησή του στο Ίντερνετ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Μία από τις «κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις υποδομής» της π...

Ο Πούτιν με τα δικά του λόγια: Οι πληρωμές σε ρούβλι και η σημασία τουςΚόσμος

Ο πόλεμος της Ουκρανίας λειτουργεί ως καταλύτης για τον οικονομικό πόλεμο που διεξάγεται, και εντελώς ανεξάρτητα από το πώς εξελίσσονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, έχει επιταχύν...

Το Κίεβο αρνείται πως εξαπέλυσε επίθεση στη ρωσική πόλη ΜπέλγκοροντΚόσμος

Κορυφαίος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης αρνήθηκε τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω από την επίθεση κατά μιας δεξαμενής πετρελαίου στη ρωσική πόλη Μπέλγ...

Γερμανία: Έφεδρος αξιωματικός του στρατού κατηγορείται ως κατάσκοπος της ΡωσίαςΚόσμος

Ύποπτος για κατασκοπεία για λογαριασμό ρωσικών μυστικών υπηρεσιών θεωρείται Γερμανός έφεδρος αξιωματικός, ο οποίος αντιμετωπίζει τώρα δίωξη από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία. Σύμφωνα...

Πετρέλαιο: Oι xώρες μέλη του ΔΟΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν στην αποδέσμευση πετρελαίου από τα αποθέματά τουςΚόσμος

Οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) ολοκλήρωσαν την έκτακτη διυπουργική σύνοδό τους που είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση των πετρελαϊκών αγορών στον απόηχο της εισβ...

«Η πόλη των 15 λεπτών»: Αυτό είναι το νέο μοντέλο που υπόσχεται να αλλάξει τις ζωές μαςΚόσμος

  Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, θεωρείται από τους πρώτους ένθερμους υποστηρικτές της συγκεκριμένης ιδέας - Ποιες άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ακολουθούν το παράδειγμα του Παρισι...

Μισέλ - Φον ντερ Λάιεν:"H EE καλεί την Κίνα να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία"Κόσμος

  «H EE καλεί την Κίνα να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ΕΕ-Κίνας που π...