Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός αλλάζει στρατηγική, λένε οι Βρετανοί

Στη νεότερη ενημέρωσή του για την κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας, το Βρετανικό Υπουργείο Αμύνης προειδοποιεί ότι μία αλλαγή στην τακτική του ρωσικού στρατού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους αμάχων.
«Το Κρεμλίνο έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να επιτύχει τους αντικειμενικούς του στόχους», αναφέρουν οι Βρετανοί, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει εκπλαγεί από την κλίμακα και την αγριότητα της ουκρανικής αντίστασης.

Εκτιμά δε ότι: η Ρωσία έχει αναγκασθεί να αλλάξει την επιχειρησιακή της προσέγγιση και τώρα επιδιώκει μία στρατηγικής φθοράς.


Αυτό είναι πιθανόν να εμπλέκει την χρήση πυρών αδιακρίτως οδηγώντας σε περισσότερες απώλειες αμάχων, καταστροφές ουκρανικών υποδομών και ένταση της ανθρωπιστικής κρίσης

Εν τω μεταξύ ανθρωπιστικός διάδρομος για να απομακρυνθούν άμαχοι από την περιοχή του Λουγκάνσκ πρόκειται να ανοίξει σήμερα το πρωί, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Σέρχι Γκαϊντάι στο Telegram.

«Έχει συμφωνηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος, θα προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε τους ανθρώπους και να φέρουμε τρόφιμα. Συμφωνήθηκε μία κατάπαυση πυρός από τις 9 το πρωί» δήλωσε Σέρχι Γκαϊντάι.

Σε νέο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σε έντιμες και ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η άλλη πλευρά θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο πάντα προσέφερε λύσεις για την ειρήνη και τασσόταν υπέρ ουσιαστικών και έντιμων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια χωρίς καθυστέρηση.

«Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε», είπε.

«Έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα σας πάρει αρκετές γενιές να συνέλθετε», πρόσθεσε.

Οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες εδώ και εβδομάδες, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη σημαντικής προόδου, πέρα από τις επιμέρους συμφωνίες για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκούμενες ουκρανικές πόλεις.

Ο κ. Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν εσκεμμένα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αστικά κέντρα που έχουν βάλει στο στόχαστρο.

«Αυτή είναι εσκεμμένη τακτική», υποστήριξε, «πρόκειται για έγκλημα πολέμου και (οι Ρώσοι) θα λογοδοτήσουν για αυτό, 100%», επέμεινε.

Ηγέτες της Δύσης κατηγορούν τις τελευταίες ημέρες τη Ρωσία και προσωπικά τον ρώσο πρόεδρο για «εγκλήματα πολέμου», κάτι που η Μόσχα απορρίπτει ως «απαράδεκτο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς πληροφορίες για το πόσοι είναι οι νεκροί σε θέατρο της πόλης της Μαριούπολης που καταστράφηκε την Τετάρτη. Οι δύο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του θεάτρου, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι.

Έχουν διασωθεί πάνω από 130 άνθρωποι ως τώρα, είπε πάντως ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη.
«Οι δυνάμεις κατοχής εν μέρει πέτυχαν» τον στόχο τους στον «τομέα επιχειρήσεων του Ντανιέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπορέσει να ανακτήσουν την πρόσβαση.

Η Ρωσία ανέφερε χθες Παρασκευή ότι οι δυνάμεις της «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου οι τοπικές αρχές λένε πως το 80% των σπιτιών της πόλης έχουν υποστεί ζημιές και ότι κάπου 1.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν παγιδευτεί σε καταφύγιο κάτω από κατεστραμμένο θέατρο.

Η Μαριούπολη, πόλη στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται πάνω στις ακτές της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα, μπήκε στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου, τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου, όταν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να αρχίσει αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η πόλη βρίσκεται πάνω στην οδό από δυσμάς, τη χερσόνησο της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε το 2014, προς ανατολάς, προς την περιφέρεια Ντανιέτσκ, που εν μέρει ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Η Ρωσία είχε υποστηρίξει ήδη από την 1η Μαρτίου πως οι δυνάμεις της έχουν κόψει την πρόσβαση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στην Αζοφική Θάλασσα.

 

 

Πηγή: libre.gr

Διαβάστε επίσης

Διεθνές Διαστημικό Ίδρυμα αφαιρεί το όνομα του Γιούρι Γκαγκάριν από συνέδριό τουΚόσμος

Το Διαστημικό Ίδρυμα (Space Foundation) αφαίρεσε το όνομα του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρωπου στην ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα, από συνέδριό του γ...

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους στην ΟυκρανίαΚόσμος

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal (το προσωνύμιό τους σημαίνει «εγχειρίδιο», ή «στιλέτο») προκειμένου να κατασ...

Τι έδειξε έρευνα για την αποτελεσματικότητα τέταρτης δόσης ενός mRNA εμβολίου έναντι του στελέχους ΌμικρονΚόσμος

Η χρήση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 χρησιμοποιήθηκε ως μέσο προστασίας έναντι των νεότερων στελεχών, όπως έγινε με το στέλεχος "Όμικρον". Στα πλαίσια αυτά διε...

Ουκρανία: Πληροφορίες για πάνω από 80 νεκρούς έπειτα από τη ρωσική επίθεση στο ΜικολάιβΚόσμος

Ουκρανικό στρατόπεδο καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Μικολάιβ της νοτιοδυτικής Ουκρανίας, κοντά στην Οδησσό, με τις πληροφορίες να κάνουν πλέον λόγο για δ...

Ο κίνδυνος πτώχευσης της Ρωσίας απομακρύνεται, τουλάχιστον για την ώραΚόσμος

Ο κίνδυνος το ρωσικό δημόσιο να κηρύξει στάση πληρωμών, που μεγέθυνε η επιβολή δυτικών κυρώσεων στο Κρεμλίνο, φάνηκε να απομακρύνεται, τουλάχιστον προσωρινά, χθες Πέμπτη, μετά την ...

Η Σόφια κάνει λόγο για αντιβουλγαρική προπαγάνδα στα Σκόπια με αφορμή την ρωσική επίθεση στην ΟυκρανίαΚόσμος

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας κατήγγειλε σήμερα ότι στη Βόρεια Μακεδονία εκδηλώνονται εκ νέου "αντιβουλγαρικά αισθήματα" από πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα στα Σκόπια, που...

Κανένας νεκρός από τον βομβαρδισμό του θεάτρου στην Μαριούπολη, σύμφωνα με τον πρώτο επίσημο απολογισμό του δήμουΚόσμος

Ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη από ρωσικές δυνάμεις την Τετάρτη, σύμφωνα με το Κίεβο, προκάλεσε τουλάχιστον έναν σοβαρό τραυματισμό, αλλά όχι θανάτους, ανακοίνωσε σήμερα...