ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

G7: Οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου «θα πρέπει να λογοδοτήσουν»

Οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία, όπου ο ρωσικός στρατός κατηγορείται ότι βομβαρδίζει αμάχους, θα πρέπει να «λογοδοτήσουν» ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης, προειδοποίησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, σε μια κοινή ανακοίνωση.

Οι επικεφαλής διπλωματίας της ομάδας των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία, «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εργασίες έρευνας και συλλογής αποδείξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβανομένων εκείνων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» στην Ουκρανία.

«Εκείνοι που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων μέσω της τυχαίας χρήσης όπλων εναντίον αμάχων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Βρετανίας σε αυτό το δελτίο τύπου.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που ερευνά τις καταγγελίες περί εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, μετέβη χθες στη χώρα αυτή και συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο εισαγγελέας ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου μια έρευνα με επίκεντρο την Ουκρανία, αφότου έλαβε το πράσινο φως από 40 και πλέον κράτη μέλη του ΔΠΔ.

Επιπλέον, το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστήριο του ΟΗΕ, διέταξε χθες τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Στη δήλωσή τους, οι υπουργοί της G7 καλούν τη Ρωσία να «συμμορφωθεί» με αυτήν την εντολή.

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα την απόφαση.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Οι Ρώσοι διαρρέουν βίντεο με τον Μπάιντεν να λέει πως ο βομβαρδισμός του Βελιγραδίου ήταν δική του πρότασηΚόσμος

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δημοσιοποίησε ένα βίντεο του 1998 από συνεδρίαση της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας.   Στο βίντεο φαίνεται ...

Σμιτ: Να ενσωματώσουμε τους πρόσφυγες από την Ουκρανία στην αγορά εργασίαςΚόσμος

Ο στόχος είναι να ενσωματώσουμε τους πρόσφυγες από την Ουκρανία στην αγορά εργασίας και είναι κάτι που ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη να κάνουν, ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Α...

Ουκρανία: Οι ρωσόφωνοι ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τρεις Αμερικανούς μισθοφόρους στο ΝτονμπάςΚόσμος

Οι ρωσόφωνοι μαχητές του Ντονέτσκ «εξουδετέρωσαν» τρεις Αμερικανούς μισθοφόρους, πιθανότατα στρατιωτικοί σύμβουλοι των Ουκρανών, σε μάχη στην πόλη Μαρίνκα, της ανατολικής Ουκρανίας...

Ουκρανία: Ναυτικός αποκλεισμός της Οδησσού από τους Ρώσους – Έκρηξη στην παραλίαΚόσμος

Αντίστροφη μέτρηση φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει για την επίθεση των Ρώσων στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία. Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στην Οδησσό, Λεωνίδας Καπερναράκος, ...