ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Politico: Στην Ελλάδα το μικρότερο ποσοστό καταδίκης της ρωσικής εισβολής

 

Το 60% των Ελλήνων θεωρεί «απαράδεκτη» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σύμφωνα με το Politico όταν τα αντίστοιχα ποσοστά σε άλλες πέντε χώρες που έγινε η έρευνα κυμαίνονται από 71% έως 88%.

Η μέτρηση διεξήχθη σε έξι χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Ελλάδα) κι ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες έδειξαν συμπάθεια για την Ουκρανία, το 17% είπε ότι η εισβολή ήταν είτε «αποδεκτή» ή «απαράδεκτη αλλά κατανοητή».

 

 

Οι συμπεριφορές διέφεραν σημαντικά ανά χώρα, με το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (34%) στην Ελλάδα να λένε ότι μπορούσαν να κατανοήσουν τις ενέργειες του Πούτιν, σε σύγκριση με μόλις 9% στην Ολλανδία.

Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη μεταξύ 8 και 11 Μαρτίου, εξέτασε τις απόψεις 1.000 ενηλίκων σε κάθε χώρα.

Στο ερώτημα εάν «θεωρείτε απαράδεκτη τη Ρωσική επίθεση», θετικά απαντούν:

  • Ελλάδα: 60%
  • Ιταλία: 71%
  • Γαλλία: 78%
  • Γερμανία: 82%
  • Ισπανία: 86%
  • Ολλανδία: 88%

Στον παρακάτω πίνακα απεικονίζεται η αντίδραση των πολιτών στις χώρες που πήραν μέρος στη μέτρηση και θεωρούν «απαράδεκτη αλλά κατανοητή την επίθεση της Ρωσίας».

  • Ελλάδα 34%
  • Ιταλία 19%
  • Γαλλία 13%
  • Γερμανία 11%
  • Ισπανία 10%
  • Ολλανδία 9%

Οι ερωτηθέντες ήταν ξεκάθαροι ότι ο πόλεμος αποτελούσε κίνδυνο για τις δικές τους χώρες, με το 57% των πολιτών στις έξι χώρες που ερωτήθηκαν να δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι η χώρα τους κινδυνεύει «πολύ» ή «κάπως».

Στην Ιταλία και την Ολλανδία, το ποσοστό αυτό ήταν 63% και 60% αντίστοιχα. Στην Ελλάδα είναι 53%. 

O ευρωπαϊκός στρατός

Υπήρχε, επίσης, διαφωνία σχετικά με την ανάγκη η ΕΕ να δημιουργήσει τον δικό της στρατό, έτσι ώστε οι χώρες να μην εξαρτώνται από το ΝΑΤΟ. Το 63% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα υποστήριξε την ιδέα, σε σύγκριση με μόλις 27% στην Ολλανδία.

Υπήρξε επίσης ισχυρή υποστήριξη στη Γαλλία και την Ισπανία με 51%. 

H ένταξη στην ΕΕ

Ισχυρή είναι η υποστήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλές μεγάλες χώρες της ΕΕ, αν και οι Ευρωπαίοι παραμένουν μοιρασμένοι για το αν αυτό πρέπει να συμβεί αμέσως.

Η πλειοψηφία των Ισπανών (53%) απαντά «ναι, αμέσως», ενώ ισχυρή είναι η στήριξη και από την Γερμανία, καθώς το 63% απαντά «ναι, αμέσως» ή «ναι, αλλά σε 2 χρόνια».

Οι Έλληνες προηγούνται στις αρνητικές απαντήσεις με το 39% να απαντά «όχι» στη συμμετοχή της Ουκρανίας στην ΕΕ. 

Διαβάστε επίσης

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Προειδοποίηση για παραβιάσεις των συνθηκών κράτησης των αιχμαλώτων πολέμουΚόσμος

Οι ουκρανικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων βίντεο αιχμαλώτων Ρώσων στρατιωτών που τους εκθέτουν ...

Ένας νεκρός, 4 τραυματίες στο βόρειο τμήμα του Κιέβου από θραύσματα ρωσικού πυραύλουΚόσμος

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν θραύσματα ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε κτίριο κατοικιών στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντ...

Οι Ρώσοι διαρρέουν βίντεο με τον Μπάιντεν να λέει πως ο βομβαρδισμός του Βελιγραδίου ήταν δική του πρότασηΚόσμος

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δημοσιοποίησε ένα βίντεο του 1998 από συνεδρίαση της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας.   Στο βίντεο φαίνεται ...

Σμιτ: Να ενσωματώσουμε τους πρόσφυγες από την Ουκρανία στην αγορά εργασίαςΚόσμος

Ο στόχος είναι να ενσωματώσουμε τους πρόσφυγες από την Ουκρανία στην αγορά εργασίας και είναι κάτι που ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη να κάνουν, ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Α...

Ουκρανία: Οι ρωσόφωνοι ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τρεις Αμερικανούς μισθοφόρους στο ΝτονμπάςΚόσμος

Οι ρωσόφωνοι μαχητές του Ντονέτσκ «εξουδετέρωσαν» τρεις Αμερικανούς μισθοφόρους, πιθανότατα στρατιωτικοί σύμβουλοι των Ουκρανών, σε μάχη στην πόλη Μαρίνκα, της ανατολικής Ουκρανίας...