ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ζελένσκι "καλεί" τις ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ανατολική Ευρώπη να στείλει ρωσικής κατασκευής μαχητικά

Σε συνέχεια των κατηγοριών που εξαπέλυσε εναντίον του ΝΑΤΟ ότι αρνούμενο να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων «ανάβει το ‘πράσινο φως’ για τη συνέχιση των βομβαρδισμών», ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβε σε συνομιλία με Αμερικανούς γερουσιαστές το αίτημα να σταλούν στη χώρα του μαχητικά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές και βουλευτές συμμετείχαν στη συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης. Οι ίδιοι υποσχέθηκαν ότι οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 10 δισ. δολάρια για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

«Θα αποδεσμεύσουμε γρήγορα αυτά τα 10 δισ. δολάρια για να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό σε οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο και στον τομέα της ασφάλειας», είπε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, σύμφωνα με μια καλά πληροφορημένη πηγή.


«Είμαστε ενωμένοι για να στηρίξουμε την Ουκρανία», είπε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Στιβ Ντέινς μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Πρέπει να εγκρίνουμε αυτή τη βοήθεια των 10 δισ. δολαρίων, που θα είναι εν μέρει ανθρωπιστική, εν μέρει στρατιωτική», προσέθεσε.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι ζήτησε να ενισχυθούν οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να απαγορευτούν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και να αποκλειστεί η Μόσχα από το σύστημα των πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard.

Απηύθυνε, επίσης, εκ νέου έκκληση στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να του παραχωρήσουν αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής. «Αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται πολύ. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την κυβέρνηση να διευκολύνει τη μεταφορά τους» ανέφερε ο Τσακ Σούμερ σε ακόλουθη ανακοίνωσή του.

«Υπάρχουν διαθέσιμα αεροσκάφη σε ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, τα οποία οι Ουκρανοί γνωρίζουν να χειρίζονται, όμως προφανώς οι ΗΠΑ αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης», σχολίασε από πλευράς του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ σε βίντεο που ανάρτησε στο Twitter. «Ας τους δώσουμε όλα τα αεροπλάνα και όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρειάζονται», συνέχισε, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε δηλώσει την περασμένη Κυριακή ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG, που οι Ουκρανοί πιλότοι ξέρουν πώς να τα χειριστούν, όμως οι χώρες που τα διαθέτουν, όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία στη συνέχεια αντιμετώπισαν με επιφύλαξη αυτήν την πρόταση.

Δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η Ουάσινγκτον στη «μεταφορά» των αεροσκαφών αυτών. Θα μπορούσε ενδεχομένως να διευκολύνει τη συναλλαγή ή ίσως να αντικαταστήσει τα μαχητικά που οι σύμμαχοί της θα παραχωρήσουν στην Ουκρανία.

 

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες σήμερα - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμεναΚόσμος

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά - Αφρικανική σκόνη στα νοτιοανατολικά - Άστατος ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα Aυξημένες νεφώσε...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πολιορκούν τη Μαριούπολη, κατέλαβαν την πόλη Μποροντιάνκα έξω από το ΚίεβοΚόσμος

Η κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία που έδωσε ελπίδα τις προηγούμενες ώρες για αποκλιμάκωση έληξε άδοξα, αφού οι μάχες άρχισαν να μαίνονται ξανά. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκετ...

Η Πολωνία θα δώσει τα σοβιετικά MIG-29 στην Ουκρανία και ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα της παραχωρήσει τα μαχητικά F-16Κόσμος

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) εξακολουθούν να συζητούν με την Πολωνία για ενδεχόμενη  αγορά αμερικανικών μαχητικών F-16, εάν η Βαρσοβία αποφασίσει να μεταφέρει τα μεταχειρισμένα, σ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι δυνάμεις της Ρωσίας σκοπεύουν να καταλάβουν υδροηλεκτρικό φράγμα στο ΚίεβοΚόσμος

Με τον  πόλεμο  να μαίνεται για 11η ημέρα, ο στρατός της  Ουκρανία  προειδοποιεί ότι οι  ρωσικές δυνάμεις  επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασί...

Ουκρανία: Οργή της Γαλλίας για την Βρετανία – «Έλλειψη ανθρωπιάς απέναντι στους πρόσφυγες»Κόσμος

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν επέκρινε δριμύτατα σήμερα την «απολύτως απαράδεκτη απάντηση» και την «έλλειψη ανθρωπιάς» της Βρετανίας απέναντι στους πρόσφυγες τη...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Κίνα παίρνει θέση για τις διαπραγματεύσειςΚόσμος

Το Πεκίνο έκανε έκκληση για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κινέζος υπουρ...