Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκοτώνουν αμάχους λέει ο Ζελένσκι – Κρίσιμη η κατάσταση σε Κίεβο και Χάρκοβο

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας με το Χάρκοβο να δέχεται επίθεση από πύραυλο στην κεντρική του πλατεία, που στόχο είχε κυβερνητικό κτίριο. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Αντόν Χεραστσένκο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες.

«Οι σωστικές έρευνες συνεχίζονται και θα υπάρξουν και άλλα θύματα και τραυματίες», αναφέρει.

«Έπεσε το πέπλο. Η Ρωσία βομβαρδίζει κέντρα πόλεων, εξαπολύει απευθείας πυραυλικά πλήγματα και πλήγματα του πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές και διοικητικά κέντρα», σημείωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Ο σκοπός της Ρωσίας είναι σαφής -μαζικός πανικός, απώλειες αμάχων και κατεστραμμένες υποδομές. Η Ουκρανία πολεμάει έντιμα», υπογράμμισε.

Φόβοι για ανθρωπιστική κρίση στο Χάρκοβο

Την ίδια στιγμή η πόλη στερεύει από τρόφιμα με τους κατοίκους να ανησυχούν για το πώς θα αντέξουν ενώ υπάρχουν φόβοι για το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Μαρία Αβντέεβα, διευθύντρια ερευνών στο think tank European Expert Association, ζει κοντά στο γραφείο της κρατικής διοίκησης στο Χάρκοβο που χτυπήθηκε από πυρά πυροβολικού την Τρίτη.

Η ίδια δήλωσε στο BBC ότι το κτίριο βρίσκεται σε μια κεντρική πλατεία και περιβάλλεται από πανεπιστήμια, ξενοδοχεία και σπίτια.

«Πρόκειται για μια κατοικημένη περιοχή χωρίς καθόλου στρατιωτικές δομές. Τα ρωσικά στρατεύματα στόχευαν σκόπιμα πολιτικούς στόχους.

Η Μαρία είπε ότι η επίθεση ακολούθησε μια νύχτα σχετικής ηρεμίας που έδωσε στους ανθρώπους την ευκαιρία να κοιμηθούν, αφού αναγκάστηκαν να περάσουν τη Δευτέρα κρυμμένοι σε υπόγεια ή υπόγεια καταφύγια για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Φοβήθηκε μάλιστα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να σχεδιάζει να αποκλείσει το Χάρκοβο και να αρχίσει να «χρησιμοποιεί πολίτες ως ομήρους».

«Υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στο Χάρκοβο και βρισκόμαστε στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, επειδή μας λείπουν τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες, όλα τα είδη πρώτης ανάγκης», είπε.

ΟΗΕ: 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί

Τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, και 400 τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος», σημείωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι 253 από τις απώλειες μεταξύ αμάχων καταγράφηκαν στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανί

Εγκλήματα πολέμου λέει ο Ζελένσκι

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος Ζελένσκι σε νέο του τηλεοπτικό μήνυμα ανέφερε ότι η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και ζητά από τη διεθνή κοινότητα ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις.

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση», η οποία, όπως δηλώνει, δεν αποσκοπεί στην κατάληψη εδάφους, αλλά στην καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων του νότιου γείτονά της και την σύλληψη αυτών που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές.

Λίγο νωρίτερα και ο επικεφαλής της περιοχής Χάρκοβο, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, είχε δηλώσει ότι ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει το κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και του περιφερειακού διοικητικού κτιρίου.

Ο βομβαρδισμός του Χάρκοβο

«Οι επιθέσεις αυτού του είδους συνιστούν γενοκτονία του ουκρανικού λαού, έγκλημα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού!», κατήγγειλε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, διευκρινίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν GRAD και πυραύλους κρουζ στην Χάρκοβο.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να χρησιμοποιούν βαριά όπλα κατά του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram.

Ο Σινεγκούμποφ κοινοποίησε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο φαίνεται το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της Χαρκίβ να πλήττεται από πύραυλο που εκρήγνυται. Το Reuters επαλήθευσε τη γνησιότητα του βίντεο αυτού.

Το Χάρκοβο, η πόλη αυτή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και της οποίας μεγάλο μέρος από τους περίπου 1,4 εκατομμύριο κατοίκους της είναι ρωσόφωνο, βρίσκεται στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την Πέμπτη που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα στην Οχτίρκα, πόλη στην βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, τουλάχιστον 70 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, Δευτέρα, από βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη.

Ο ουκρανικός στρατός με τον οποίο επικοινώνησε το AFP δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτόν.

«Χθες, το πυροβολικό του εχθρού έπληξε την στρατιωτική μονάδα. Εξακολουθούμε να βρίσκουμε πτώματα στα ερείπια», δήλωσε στο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Υπάρχουν επίσης «πολλά πτώματα Ρώσων στην πόλη», έγραψε.

Αυτός δημοσιοποίησε εικόνες κτιρίων που έχουν καεί και φωτογραφίες από μέλη σωστικών συνεργείων που ψάχνουν στα ερείπια.

Πολιορκία του Κίεβο

Η Μόσχα δηλώνει ότι δεν βάζει στο στόχαστρο ζώνες αμάχων, ενώ κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται.

Στο μεταξύ άλλος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Ολέκσι Αρεστόβιτς, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να πολιορκήσουν το Κίεβο και το Χάρκοβο.

Σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικά δίκτυα, ο Αρεστόβιτς υπογράμμισε ότι στη διάρκεια της νύχτας το Κίεβο, το Χάρκοβο και η Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, δέχονταν πυρά του ρωσικού πυροβολικού, ενώ η ουκρανική πλευρά κατέρριψε ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ωστόσο η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο, σημείωσε.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε παράλληλα ότι 350 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα κάποιον αριθμό.

Διαβάστε επίσης

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Κίνα έτοιμη να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός στην ΟυκρανίαΚόσμος

  Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών και του Ουκρανού ομολόγου του - Για ένδειξη αλλαγής στην πολιτική του Πεκίνου κάνουν λόγο διεθνείς αναλυτές - Αντίθε...

Δραματική ομιλία Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο: “Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας, για κάποιους είναι η τελευταία ημέρα”Κόσμος

  «Τις τελευταίες ημέρες δεν ξέρω πραγματικά πώς να σας μιλήσω γιατί δεν μπορώ να πω καλημέρα, δεν μπορώ να πω καλό απόγευμα», ανέφερε πως πρόεδρος της Ουκρανίας , Βολοντίμιρ Ζελέν...

Capital controls στη ΡωσίαΚόσμος

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε μέτρα ελέγχου κεφαλαίων (capital control) για να σταματήσει την έξοδο ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά π...

Ρωσία: “Θα χτυπήσουμε το Κίεβο – Εγκαταλείψτε τα σπίτια σας” – Το κτίριο της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας στόχος της ΜόσχαςΚόσμος

  Η Ρωσία θα χτυπήσει το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας στο Κίεβο   Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Russia Today στο κανάλι του στο Telegram, το ρωσικό υπουργε...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκινητικές σκηνές στο Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΚόσμος

Συγκινητικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στην έναρξη της έκτακτης συνόδου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου έγινε συζήτηση για την Ουκρανία και κατά την οποία ο Βολοντίμιρ Ζελ...

Πόλεμος στο Κίεβο: «Θα χτυπήσουμε κυβερνητικό κτήριο με όπλα υψηλής ακριβείας – Απομακρυνθείτε» προειδοποιεί η ΡωσίαΚόσμος

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Russia Today στο κανάλι του στο Telegram, η Ρωσία προειδοποιεί με χτύπημα τις υπηρεσίες πληροφοριών με όπλα υψηλής ακριβείας στο Κίεβο για να καταστείλει...

Πυρηνικά: Δέκα πράγματα που πρέπει να έχει κάποιος έτοιμα σε περίπτωση που ξεσπάσει ο όλεθροςΚόσμος

Πριν λίγες ώρες ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη στρατιωτική διοίκηση του να θέσει τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής, σε συναγερμό. Πρόκειται για Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, που περιλα...