ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Οργή Ζελένσκι: «Έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός στο Χάρκοβο»

Οι επιθέσεις του πυροβολικού της Ρωσίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, συνιστά κρατική τρομοκρατία, δήλωσε ο oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι-εμμένοντας στα περί εγκλήματος πολέμου- και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να την αναγνωρίσει ως τέτοια.

«Η τρομοκρατία έχει στόχο να μας λυγίσει, να λυγίσει την αντίστασή μας» δηλώνει σε βίντεο με διάγγελμά του, το οποίο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο περιγράφει το Κίεβο και το Χάρκοβο ως τους κύριους στόχους της Ρωσίας.

Είναι «έγκλημα πολέμου» υπογράμμισε αναφερόμενος στον βομβαρδισμό του Χάρκοβο από τις ρωσικές δυνάμεις, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άτομα.

Αναλυτικά η δήλωση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Ο πύραυλος στην κεντρική πλατεία του Χάρκοβου είναι ένας ανοιχτός, ακάλυπτος τρόμος. Μετά από τέτοια η Ρωσία είναι κράτος τρομοκρατίας. Κανείς δεν θα συγχωρήσει. Κανείς δεν θα ξεχάσει ποτέ».

Έρευνα για εγκλήματα πολέμου εξετάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Σημειώνεται πως το ενδεχόμενο να ξεκινήσει έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία εξετάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Υπάρχει εύλογη βάση να πιστεύουμε ότι τόσο φερόμενα εγκλήματα πολέμου όσο και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία» δήλωσε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ.

«Πρόθεσή μου είναι αυτή η έρευνα να συμπεριλάβει επίσης τυχόν νέα φερόμενα εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας μου και τα οποία διαπράττονται από οποιοδήποτε μέρος της σύγκρουσης σε οποιοδήποτε μέρος του εδάφους της Ουκρανίας» πρόσθεσε.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα πρέπει να λάβει την έγκριση του ΔΠΔ προκειμένου να αρχίσει την έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Σφοδρή επίθεση στο Χάρκοβο

Υπενθυμίζεται πως νέα επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις έλαβε χώρα στο Χάρκοβο το πρωί της Τρίτης. Η επίθεση φαίνεται να στοχεύει κυβερνητικά γραφεία στην Πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης.

Πλάνα τοπικής τηλεόρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα κτίριο, που σύμφωνα με το  Kyiv Independent, πρόκειται για τη βάση της περιφερειακής κυβέρνησης, να πλήττεται πιθανότατα από πύραυλο. Το πλήγμα προκαλεί μια τεράστια έκρηξη που ανατινάζει τα παράθυρα και τα κοντινά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το BBC, η έκρηξη σημειώθηκε στις 08:00 τοπική ώρα.

Από την έκρηξη τραυμαστίστηκαν έξι άτομα, ανάμεσά τους ένα παιδί, ανέφερε η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας την οποία επικαλείται το CNN.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης στο Χάρκοβο, Oleg Synegubov, αναφέρει- σύμφωνα με το Al Jazeera- ότι οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν την πόλη, χτύπησαν κατοικημένες περιοχές και το κτιρίου της διοίκησης της πόλης.

Ο Synegubov κατηγόρησε  η Ρωσία ότι είχε εκτοξεύσει πυραύλους GRAD και cruise, προσθέτοντας ότι η Μόσχα ότι είναι ένοχη για εγκλήματα πολέμου.

Νέο βίντεο δείχνει τι ακολούθησε μετά την έκρηξη, με καμένα αυτοκίνητα και συντρίμμια στην πλατεία της πόλης.

Στο Χάρκοβο- που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με 1,6 εκατ. πληθυσμό- σημειώνονται τις τελευταίες μέρες σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες στο Χάρκοβο, δήλωσε ο Αντόν Χεραστσένκο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.

«Τα ερείπια καθαρίζονται και θα υπάρξουν και άλλα θύματα και τραυματίες» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Πατέρας σκότωσε τα 3 παιδιά του και ένα 4ο πρόσωπο, προτού αυτοκτονήσειΚόσμος

Πατέρας σκότωσε χθες Δευτέρα τα τρία ανήλικα παιδιά του και ένα τέταρτο πρόσωπο προτού αυτοκτονήσει μέσα σε εκκλησία του Σακραμέντο, της πρωτεύουσας της Καλιφόρνιας, ανακοίνωσε η α...

Οι ΗΠΑ αποκλείουν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην ΟυκρανίαΚόσμος

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε τις εκκλήσεις να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, εξηγώντας πως αυτό θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας με...

Ο ρωσικός στρατός προ των πυλών της Χερσώνας - Γιγαντιαία οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου-Η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα από Άπω ΑνατολήΚόσμος

Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην πόλη Χαρκίβ, στην ανατολική Ουκρανία, και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στη Χαρκίβ, ο ρωσικός στρατός α...

Ο Πούτιν απειλεί τις χώρες που στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην ΟυκρανίαΚόσμος

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ακόμη ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα δεν θα μείνουν χωρίς «σκληρή» απάντηση - Δείτε ποιες χώρες έχουν στείλει μ...

Λεντριάν: Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Πούτιν περίμενε να έλθουν έτσι τα πράγματαΚόσμος

Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Πούτιν περίμενε να έλθουν έτσι τα πράγματα. Έχασε τη μάχη της επικοινωνίας, βρήκε ενωμένη την Ευρώπη και αντιμετωπίζει ισχυρή αντίσταση στην Ουκρανία. Αυτά...

H Τουρκία κλείνει τα στενά του Βοσπόρου - Ερντογάν: "Θα εφαρμόσουμε τη συνθήκη του Μοντρέ"Κόσμος

"Η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί με τις συμμαχίες, ούτε θα γυρίσει την πλάτη της στη Ρωσία ή την Ουκρανία", ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται να εφαρμ...