ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Eπιχείρηση χάκινγκ κατά της ηγεσίας στο Κίεβο αποκάλυψε το Facebook

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος που εξελίσσεται παράλληλα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται με την αποκάλυψη της Meta Platforms για κυβερνοεπίθεση σε βάρος ουκρανών πολιτικών, στρατιωτικών αξιωματούχων και δημοσιογράφων.

Η μητρική εταιρεία του Facebook γνωστοποίησε επίσης ότι το τελευταίο 48ωρο μπόκαρε δίκτυο από περίπου 40 λογαριασμούς, ομάδες και σε σελίδες στο Facebook και στο Instagram που διέδιδαν παραπλανητικές, προπαγανδιστικές αναρτήσεις κατά της Ουκρανίας.

Mε ανακοίνωσή της, η Meta απέδωσε την επιχείρηση κατά της ουκρανικής ηγεσίας στην ομάδα χάκερ Ghostwriter, η οποία φέρεται να κατάφερε να παραβιάσει τους λογαριασμούς των στόχων στα κοινωνικά μέσα, στους οποίους επιχείρησε να αναρτήσει βίντεο που εμφάνιζαν τον ουκρανικό στρατό αποδυναμωμένο. Ένα από αυτά εμφάνιζε ουκρανούς στρατιώτες να βγαίνουν από δάσος κρατώντας λευκή σημαία.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία κυβερνασφάλειας FireEye, η ομάδα Ghostwriter συνδέεται με την ομάδα UNC1151, η οποία φέρεται να δρα από τη Λευκορωσία και κατηγορήθηκε την Παρασκευή για απόπειρα εισβολής σε λογαριασμούς email ουκρανών αξιωματικών.

Η Meta δεν ανέφερε ποιοι ήταν οι στόχοι της νέας επίθεσης, επισήμανε όμως ότι έλαβε μέτρα για να προστατεύσει τους λογαριασμούς και ότι μπλόκαρε τις διαδικτυακές διευθύνσεις που χρησιμοποίησαν οι χάκερ σε επιχείρηση phishing.

Στη δεύτερη υπόθεση που αποκάλυψε η εταιρεία, τους πλαστούς λογαριασμούς προπαγάνδας, το δίκτυο φέρεται να έχει έδρα στο Κίεβο και να διαχειρίζεται έναν μικρό αριθμό ιστοσελίδων που εμφανίζονται ως δήθεν ανεξάρτητα ενημερωτικά μέσα. Παρουσίαζαν την Ουκρανία ως αποτυχημένη χώρα που σύντομα θα πέσει θύμα προδοσίας από τη Δύση.

Η Meta ανέφερε πως το δίκτυο επιρροής συνδέεται με επιχείρηση παραπληροφόρησης την οποία είχε μπλοκάρει τον Απρίλιο. Φέρεται να συνδέεται με άτομα στη Ρωσία, την περιοχή του Ντονμπάς και την Ουκρανία, καθώς και με δύο μέσα ενημέρωσης στην Κριμαία, τα NewsFront και SouthFront, εναντίον των οποίων έχουν έκτοτε επιβληθεί κυρώσεις.

Η απήχηση των προπαγανδιστικών αναρτήσεων παρέμεινε σε «πολύ χαμηλά επίπεδα», ανέφερε η Meta χωρίς να δώσει ακριβή νούμερα. Οι σελίδες της επιχείρησης συγκέντρωσαν λιγότερους από 4000 ακολούθους στο Facebook και λιγότερους από 500 στο Instagram.

Οι δράστες πάντως φέρονται να χρησιμοποίησαν επίσης το YouTube, το Telegram και τα ρωσικά κοινωνικά δίκτυα Odnoklassniki και VK.

Η Ουκρανία ξεκίνησε να πλήττεται από κυβερνοεπιθέσεις πριν ακόμα ξεκινήσει η ρωσική εισβολή, η πρώτη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες, όπως η Meta, η Alphabet και η Twitter, έλαβαν μέτρα για να ενισχύσουν την ασφάλεια των χρηστών τους στην Ουκρανία.

Η Meta, η οποία μεταξύ άλλων αφαίρεσε τη δυνατότητα προβολής και αναζήτησης της λίστας των «φίλων» κάθε λογαριασμού, ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει τα ίδια μέτρα ασφάλειας και στη Ρωσία, έπειτα από καταγγελίες για συλλήψεις και στοχοποίηση διαδηλωτών.

Διαβάστε επίσης

Κοινή Ανακοίνωση 34 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Ουκρανία!Κόσμος

  ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Ουκρανία! Απαιτείται αυτοτελής πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα – Μαχητικά πάνω από το ΧάρκοβοΚόσμος

Πάνω από 30 ρωσικά πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων φρεγάτες, υποβρύχια, αλλά και αρματαγωγά έχουν δημιουργήσει ένα αδιαπέραστο φράγμα πυρός που εκτείνεται ως τα ανοιχτά της Ρουμα...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γεωργιανός αρνείται να προμηθεύσει με καύσιμα ρωσικό πλοίο – «Άντε γ@@@τε»Κόσμος

Το νησάκι Zmiinyi ή αλλιώς Φιδονήσιπρωταγωνίστησε τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία καθώς πάνω σε αυτό Ουκρανοί στρατιώτες, δεν δέχτηκαν να παραδοθούν στις ρωσικές δυνάμε...

Ουκρανία: Νέος βομβαρδισμός στο Χάρκοβο – Πληροφορίες για δεκάδες νεκρούςΚόσμος

Νέος βομβαρδισμός έγινε στο Χάρκοβο από τις ρωσικές δυνάμεις τη Δευτέρα το μεσημέρι, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς. Τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα δείχ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Κίεβο μισθοφόροι της Wanger για να δολοφονήσουν τον ΖελένσκιΚόσμος

Η ομάδα Wagner, που αποτελείται από Ρώσους μισθοφόρους στην υπηρεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, μεταβαίνουν στην Ουκρανία για να δολοφονήσουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με την βρε...