ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απομόνωση της Ρωσίας από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις - Αποκλεισμός κι από την Eurovision

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν βαθύτερα στην Ουκρανία σήμερα, οι αθλητικοί φορείς κινήθηκαν γρήγορα για να απομονώσουν τη Ρωσία από τα αθλητικά γεγονότα, με την Αγία Πετρούπολη να χάνει τον τελικό του Champions League και το Σότσι το Grand Prix της Formula 1.

 Η Ρωσία ξεκίνησε χθες την εισβολή της από ξηρά, αέρα και θάλασσα μετά την κήρυξη πολέμου από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

 Σήμερα η UEFA αποφάσισε να μεταφέρει τον τελικό του Champions League από την Αγία Πετρούπολη στο Stade de France στο Παρίσι, έχοντας-όπως ανακοίνωσε- λάβει την υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

 Μία απόφαση που προκάλεσε απογοήτευση και έντονη δυσαρέσκεια στο Κρεμλίνο, αλλά χαιρετίστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ναντίν Ντόριες.
 «Χαιρετίζω την αποφασιστική ενέργεια της UEFA να αφαιρέσει από την Αγία Πετρούπολη τη διεξαγωγή του φετινού τελικού του Champions League. Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να εκμεταλλεύεται αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην παγκόσμια σκηνή για να νομιμοποιήσει την απρόκλητη, προμελετημένη και άσκοπη επίθεσή της εναντίον ενός κυρίαρχου δημοκρατικού κράτους»», είπε η Ντόρις.

 Στη Formula 1 οι ομάδες συζήτησαν την κατάσταση και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν «αδύνατο να διεξαχθεί το Ρωσικό Grand Prix υπό τις παρούσες συνθήκες».
 Ο αγώνας, ο οποίος εντάχθηκε στο ημερολόγιο το 2014, ήταν προγραμματισμένος για τις 25 Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό Πάρκο του Σότσι. Την Πέμπτη, τόσο ο πρώην πρωταθλητής Σεμπάστιαν Φέτελ όσο και ο νέος πρωταθλητής της F1, Μαξ Φερστάπεν είπαν ότι θα ήταν «λάθος» να αγωνιστούν στη Ρωσία.

 Μετά την άρνηση της Πολωνίας, της Σουηδίας και της Τσεχίας να παίξουν τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία, η UEFA ανακοίνωσε ότι οι εντός έδρας αγώνες των ομάδων και εθνικών ομάδων της Ουκρανίας και της Ρωσίας που αγωνίζονται σε διοργανώσεις UEFA θα διεξαχθούν σε ουδέτερες έδρες.
 Αυτό θα επηρεάσει φυσικά και τη συνάντηση Σπαρτάκ Μόσχας με τη Λειψία στους «16» του Europa League. Η ρωσική ομάδα είχε το πλεονέκτημα να είναι γηπεδούχος στη ρεβάνς, αλλά τώρα θα πρέπει να παίξει τον δεύτερο αγώνα σε ουδέτερη έδρα.

 Επίσης προσωρινά εκτός Ρωσίας θα δίνουν οι τρεις ρωσικές ομάδες (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Ούνικς Καζάν) τα εντός έδρας παιχνίδια τους στη Euroleague, όπως αποφάσισαν οι 18 ομάδες της διοργάνωσης σε σημερινή τηλεδιάσκεψη.

 Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) προέτρεψε τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες είτε να μετακινήσουν είτε να ακυρώσουν αθλητικές διοργανώσεις που προγραμματίζονται επί του παρόντος στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.

 Τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία μέσω της Λευκορωσίας όταν ξεκίνησε η εισβολή την Πέμπτη. 
 Η ΔΟΕ πρόσθεσε ότι οι σημαίες των δύο χωρών δεν πρέπει να εμφανίζονται σε αθλητικές διοργανώσεις.

 Πέντε διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου σκι που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στη Ρωσία αυτό το Σαββατοκύριακο και τον επόμενο μήνα ακυρώθηκαν ή μετακινήθηκαν από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκι (FIS) προς όφελος της ασφάλειας και της ακεραιότητας του αγώνα.
 «Οι συμμετέχοντες βρίσκονται ήδη στο χώρο των δύο διοργανώσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου που είχαν προγραμματιστεί γι αυτό το Σαββατοκύριακο και η FIS συνεργάζεται στενά με τους εμπλεκόμενους φορείς για να εξασφαλίσει τη γρήγορη επιστροφή τους στην πατρίδα», ανέφερε.

 Ωστόσο, υπήρχαν φορείς που διστάζουν να απομονώσουν τη Ρωσία από τα αθλητικά  γεγονότα, με τη διεθνή ομοσπονδία βόλεϊ (FIVB) να λέει ότι οι προετοιμασίες για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών που θα διεξαχθεί στη Ρωσία τον Αύγουστο προχωράνε όπως είχε προγραμματιστεί.
 «Ενώ η FIVB πιστεύει ότι ο αθλητισμός πρέπει να παραμένει πάντα χωρισμένος από την πολιτική, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία όλων των συμμετεχόντων στις  διοργανώσεις μας που είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας», δήλωσε η FIVB στο Reuters, ενώ δεν ξεκαθάρισε εάν θα υπάρξουν κυρώσεις για τη ρωσική ομοσπονδία βόλεϊ.

 Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε την ακύρωση συμφωνίας χορηγίας ύψους 5 εκατομμυρίων λιρών (6 εκατ. ευρώ) ετησίως με τη ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο αγγλικός σύλλογος.
 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, απαγόρευσε στην Aeroflot να λειτουργεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 Την αναβολή του δεύτερου προημιτελικού της Euroleague γυναικών στην υδατοσφαίριση, μεταξύ της Ντιναμό Ουραλότσκα και της Πάντοβα, ανακοίνωσε η LEN. Η ιταλική ομάδα είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να ταξιδέψει στο Τσελιαμπίνσκ για τον αγώνα, που ήταν προγραμματισμένος για αύριο Σάββατο (26/2), ενώ και οι ιταλικές αρχές έχουν απαγορεύσει τα ταξίδια προς τη Ρωσία.

 Η φινλανδική ομάδα χόκεϊ επί πάγου Γιόκεριτ δήλωσε ότι ολοκληρώνει τη σεζόν της στο Kontinental Hockey League (KHL) πριν από τα play off του επόμενου μήνα.
 Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάρι Κούρι είπε ότι πήρε την απόφαση την Πέμπτη, αλλά έπρεπε να καθυστερήσει μια ανακοίνωση μέχρι να το συζητήσει πρώτα με το πρωτάθλημα.
 Η ομάδα προκρίθηκε στα play off, αλλά ο Κούρι είπε ότι ήταν «αδύνατο» να συνεχίσει τη σεζόν στο πρωτάθλημα με έδρα τη Ρωσία.

 Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης έχει επίσης προγραμματισμένες διοργανώσεις στη Ρωσία και την Ουκρανία φέτος. Αλλά πήρε μέτρα για να αναβάλει ένα τουρνουά World Tennis Tour που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία τον Απρίλιο.
 
Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) ανακοίνωσε ότι η Σκακιστική Ολυμπιάδα και το Συνέδριο της FIDE δεν θα πραγματοποιηθούν στη Μόσχα αργότερα φέτος και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρουν άλλον διοργανωτή για την Ολυμπιάδα.

 

Αποκλεισμός της Ρωσίας και από την Eurovision 

Η Ρωσία αποκλείστηκε από τη Eurovision 2022 καθώς οι διοργανωτές λένε ότι «θα δυσφημίσει τον διαγωνισμό».

Η EBU ανακοίνωσε ότι «καμία ρωσική παράσταση δεν θα παρουσιαστεί στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision».

Σημειώνεται πως οι διοργανωτές του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision είχαν δεχθεί μια σειρά από αιτήματα να απαγορεύσουν στη Ρωσία να συμμετέχει στον φετινό διαγωνισμό, σύμφωνα με πληροφορίες από το Euronews.

 


Η ανακοίνωση της EBU για τη Ρωσία και τη Eurovision 2022
«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της EBU έλαβε την απόφαση μετά από σύσταση του διοικητικού οργάνου της Eurovision νωρίτερα σήμερα. Η απόφαση έγινε με βάση τους κανόνες της εκδήλωσης και τις αξίες της EBU.

Η απόφαση αντικατοπτρίζει την ανησυχία ότι, υπό το φως της άνευ προηγουμένου κρίσης στην Ουκρανία, η ρωσική συμμετοχή στον φετινό διαγωνισμό θα τον δυσφημούσε.

Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην προστασία των αξιών ενός πολιτιστικού διαγωνισμού που προωθεί τη διεθνή σύμπραξη, φέρνει κοντά το κοινό, γιορτάζει τη διαφορετικότητα μέσω της μουσικής και ενώνει την Ευρώπη σε μια σκηνή».

Διαβάστε επίσης

Ξεσπά η Ζαχάροβα κατά δυτικών ΜΜΕ: «Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να παραβλέπετε χιλιάδες νεκρούς εδώ και χρόνια;»Κόσμος

Σφοδρή επίθεση έκανε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτ...

Ζαχάροβα: Ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας συνιστά απειλή για τη Ρωσία (βίντεο)Κόσμος

  Η Σουηδία και η Φινλανδία επέλεξαν να είναι ουδέτερες χώρες, γι' αυτό και δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών   Η εισβολή στην Ουκρανία...

Τρίτο πακέτο κυρώσεων από την ΕΕ – Σχέδιο να “παγώσει” τα περιουσιακά στοιχεία Πούτιν και ΛαβρόφΚόσμος

  H  Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει τρίτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος λίγη ώρα αφού ο ουκρανός πρόεδρος Βολο...

Πούτιν: “Δεν περιμένω συμφωνία με μια συμμορία ναρκομανών και νεοναζί ” – Μήνυμα στους Ουκρανούς στρατιώτεςΚόσμος

Νέες δηλώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του.   «Δεν περιμένω συμφωνία με μία συμμορία ναρκομανών και νεοναζ...

Ο Σον Πεν στην Ουκρανία για τα γυρίσματα ντοκιμαντέρ για τη ρωσική εισβολήΚόσμος

Ο Σον Πεν βρίσκεται στην Ουκρανία για τα γυρίσματα ντοκιμαντέρ. Ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης εθεάθη χθες να παρευρίσκεται σε συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό γραφείο στο Κίεβ...