ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναρωτηθήκατε ποτέ για τις γέφυρες στα χαρτονομίσματα του Ευρώ; - Από την φαντασία στην πραγματικότητα (φωτογραφία)

Καθημερινά, εκατομμύρια πολίτες στην ευρωζώνη χρησιμοποιούν χαρτονομίσματά του Ευρώ τα οποία, το καθένα ξεχωριστά, απεικονίζουν μια ποικιλία από πολύχρωμες, φανταστικές γέφυρες.
 Είναι όμως όντως φανταστικές;
Όχι. Από το 2013, οι κάποτε φανταστικές γέφυρες που απεικονίζονται στα χαρτονομίσματα του ευρώ μπορούν να γίνουν ορατές και να χρησιμοποιηθούν από Ολλανδούς ποδηλάτες και πεζούς στην Ολλανδία .
 
Οι γέφυρες των χαρτονομισμάτων του Ευρώ, σχεδιάστηκαν αρχικά το 2002 για να εμφανίζονται στο νόμισμα της ΕΕ, που ονειρευόταν να αντιπροσωπεύουν ορισμένες περιόδους της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ιστορίας. Βρίσκονταν στα επτά διαφορετικά χαρτονομίσματα ευρώ—5€, 10€, 20€, 50€, 100€, 200€ και 500€— και απεικονίζουν την Κλασική Αρχαιότητα, τη Ρωμαϊκή περίοδο, τη Γοτθική περίοδο, την Αναγέννηση, το Μπαρόκ και το Ροκοκό, αρχιτεκτονική σιδήρου και γυαλιού και, τέλος, σύγχρονη αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα.
 
Καθώς υπήρχαν μόνο επτά χαρτονομίσματα και 19 κράτη της ευρωζώνης, η εμφάνιση πραγματικών υπαρχουσών γεφυρών θα ευνοούσε ορισμένες χώρες έναντι άλλων, έτσι χρησιμοποιήθηκαν φανταστικές γέφυρες. Αλλά τότε, ο Ολλανδός σχεδιαστής Robin Stam σκέφτηκε ότι θα είχε πλάκα να κατασκευαστούν και στα αλήθεια.
 
Οι γέφυρες βρίσκονται σήμερα  γύρω από ένα νέο οικιστικό έργο που ονομάζεται Het Land στο πρώην κέντρο της αστικής ανάπτυξης και στο προάστιο του Spijkenisse. Κάθε μία από τις επτά γέφυρες διαμορφώθηκε ακριβώς σύμφωνα με τα αντίστοιχα χαρτονομίσματα τους, ρίχνοντας βαμμένο σκυρόδεμα σε ξύλινα καλούπια κατά παραγγελία και κόβοντας τις άκρες τους όπως φαίνονται στους λογαριασμούς.  Στο τέλος, η ιδέα άρεσε ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και της έδωσε επιστολή έγκρισης.
 
Κάθε γέφυρα έχει μια πινακίδα που σηματοδοτεί την καλύτερη τοποθεσία για μια φωτογραφία που ταιριάζει με την προοπτική του ευρώ.
 

Διαβάστε επίσης

Ουκρανική κρίση: Δεν θεωρούμε ότι οι κυρώσεις είναι η καλύτερη λύση, λέει το ΠεκίνοΚόσμος

Η Κίνα είναι αντίθετη στη μονομερή επιβολή κυρώσεων και δεν θεώρησε ποτέ ότι οι κυρώσεις είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης προβλημάτων, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτ...

Πούτιν: Η Μόσχα είναι έτοιμη να βρει "διπλωματικές λύσεις" με τους ΔυτικούςΚόσμος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, ό...

Διάγγελμα Μπάιντεν: Κυρώσεις σε δύο τράπεζες της Ρωσίας για αρχή - Δεν θέλουμε πόλεμο με τη ΡωσίαΚόσμος

Διάγγελμα στον αμερικανικό λαό από τον Τζο Μπάιντεν. Κυρώσεις στη Ρωσία ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς. Ως «αρχή της εισβολής»...