ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι σημαίνει η απόφαση Πούτιν και πως θα αντιδράσει η Δύση

Εξελίξεις πυροδοτεί η απόφαση Πούτιν για αναγνώριση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Πώς φαίνεται να οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση.


Ανακατεύει τη γεωπολιτική «τράπουλα» η απόφαση Πούτιν για αναγνώριση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, την οποία ανακοίνωσε στο διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας.
Εφόσον ο Ρώσος Πρόεδρος διαπραγματεύεται εδώ και οκτώ χρόνια με τους Ουκρανούς την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ, τις οποίες οι ουκρανικές αρχές δεν δέχονται να τηρήσουν, περνά στην επόμενη φάση.
Αυτό εξηγεί μεταξύ άλλων στο Sputnik, ο Θέμης Τζήμας, δικηγόρος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ στο Διεθνές Δίκαιο.


«Με την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών προσπαθεί να βάλει τέλος σε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση, ενώ επιχειρεί να προστατέψει τους πληθυσμούς του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ από τους βομβαρδισμούς των ουκρανικών αρχών» υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο Ρώσος Πρόεδρος εστιάζει στα δεινά του λαού που εγκαταλείπει τη γη του και στο γεγονός ότι χιλιάδες άμαχοι έχουν πεθάνει από την αρχή της σύγκρουσης.
Η αναγνώριση από τη Ρωσία αποτέλεσε και αίτημα των αυτοανακηρυχθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, που καταγγέλλουν ότι ο ουκρανικός στρατός βομβαρδίζει το Ντονμπάς με βαρέα όπλα, παραβιάζοντας σκόπιμα τις συμφωνίες.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε και το γεγονός ότι πάνω από 10.000 πολίτες, γυναίκες με τα μωρά τους στις αγκαλιές τους, μικρά αγόρια και κορίτσια εγκατέλειψαν την περιοχή την περασμένη Παρασκευή με προορισμό τη Ρωσία και ειδικότερα το Ροστόφ.

Έκδηλη είναι η ανησυχία στη Μαριούπολη από τις ραγδαίες εξελίξεις με τις ανακοινώσεις του Πούτιν για την ανεξαρτησία του Ντονμπάς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, η αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι το σήμα προς τους αυτονομιστές να καταλάβουν τα χωριά που είναι οι Έλληνες ομογενείς και θα σταματήσουν μέχρι τη Μαριούπολη. Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί και ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών που σε ομιλία του συμπεριέλαβε και τη Μαριούπολη στην επαρχία του Ντονέτσκ. Το πρωί οι κάτοικοι των χωριών είχαν ευρεία σύσκεψη με τον στρατό που τους ενημέρωνε για τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν σε δύσκολες καταστάσεις.

 

Οι ελεγχόμενες από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ – γνωστές συνολικά ως Ντονμπάς – αποσχίστηκαν από τη διοίκηση της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014 και αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες «Λαϊκές Δημοκρατίες», μέχρι σήμερα μη αναγνωρισμένες από άλλη χώρα. Έκτοτε, η Ουκρανία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στις δύο περιοχές.

Η Ρωσία αρνείται ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στη σύρραξη, αλλά φέρεται να στήριξε τους αυτονομιστές με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με κρυφή στρατιωτική υποστήριξη, οικονομική βοήθεια, προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και έκδοση ρωσικών διαβατηρίων για τους περίπου 800.000 κατοίκους. Η Μόσχα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά μέχρι σήμερα ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Για πρώτη φορά η Ρωσία δηλώνει ότι δεν θεωρεί το Ντονμπάς τμήμα της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου ανοίγει για την Μόσχα ο δρόμος να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις αποσχισθείσες περιοχές, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει απέναντι στην Ουκρανία. Ο Ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Μποροντάι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι οι αυτονομιστές θα μπορούσαν στη συνέχεια να στραφούν στη Ρωσία για να τους βοηθήσει να πάρουν τον έλεγχο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα οδηγούσε σε ανοικτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Τι μέλλει γενέσθαι με την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ;
Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» ουσιαστικά βάζει τέλος στις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες αν και δεν είχαν εφαρμοστεί αντιμετωπίζονταν από όλες τις πλευρές (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) ως η καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση της κρίσης. Οι συμφωνίες προέβλεπαν μεγάλο βαθμό αυτονομίας για τις δύο συγκεκριμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

 

Πώς θα απαντήσει η Δύση
Όπως τονίζει ο ερευνητής, η Δύση θα εξοργιστεί με την απόφαση Πούτιν. Αναμένεται να απαντήσει στη ρωσική απόφαση με κυρώσεις, ενώ οι συγκρούσεις θα ενταθούν στην περιοχή.

«Το σημαντικό είναι η φύση και το μέγεθος των κυρώσεων» σύμφωνα με τον κ. Τζήμα.
Υπάρχει το σενάριο να αποφασίσει η Ουκρανία να μπει σε μια λογική διαβούλευσης με τη Ρωσία και τους ρωσόφωνους στα ανατολικά, γεγονός που κατά τον αναλυτή είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Ένα άλλο πιθανό σενάριο θα ήταν να αποκοπεί η Ευρώπη από την κοινή γραμμή με τις ΗΠΑ και να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, χωρίς τους Αμερικανούς.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αναγνώριση «θα υπονόμευε περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έθετε υπό περαιτέρω αμφισβήτηση την δέσμευση της Ρωσίας, ότι θα εξακολουθήσει να εμπλέκεται στις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής επίλυσης αυτής της κρίσης». Είπε ακόμη ότι θα απαιτούσε μία «άμεση και ισχυρή» απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της.

Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, δύο περιοχών που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία, μετά τον πόλεμο του 2008. Τους παρείχε εκτεταμένη δημοσιονομική υποστήριξη, έδωσε ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους και εγκατέστησε χιλιάδες στρατιώτες σε αυτά τα εδάφη.

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά για τη Μόσχα;
Στην περίπτωση της Γεωργίας, η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας για να δικαιολογήσει μία απεριόριστη στρατιωτική παρουσία στη γειτονική πρώην σοβιετική δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να ματαιώσει τις φιλοδοξίες της Γεωργίαςγια ένταξη στο ΝΑΤΟ αμφισβητώντας τον πλήρη έλεγχο των εδαφών της. Κάτι ανάλογο φιλοδοξεί να κάνει και στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Στον αντίποδα, η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με κυρώσεις και τη διεθνή καταδίκη για την εγκατάλειψη της διαδικασίας του Μινσκ αφότου επί μεγάλο χρονικό διάστημα διακήρυσσε ότι ήταν δεσμευμένη σε αυτήν. Παράλληλα η Ρωσία θα φέρεται υπεύθυνη για δύο περιοχές που έχουν καταστραφεί από έναν οκταετή πόλεμο και χρειάζονται τεράστια οικονομική βοήθεια.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολιάζοντας την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, σε ανάρτησή της στο twitter, έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ.

Συγκεκριμένα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε: «Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία».

 

 


Σαρλ Μισέλ:Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα
Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Σαρλ Μισέλ, σχετικά με την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγραψε στην ανάρτησή του: «Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη».

 


Ο Μπόρις Τζόνσον καταγγέλλει “κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας” της Ουκρανίας
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία από τη Μόσχα ως “κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας” της χώρας και “αποκήρυξη” των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.

“Αυτό είναι σαφέστατα αντίθετο με το διεθνές δίκαιο. Είναι κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας, είναι αποκήρυξη των συμφωνιών του Μινσκ”, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, θεωρώντας αυτό “κακό οιωνό” για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Σολτς καταδικάζει την απειλή Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία περιοχών της Ουκρανίας
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, πριν από το διάγγελμα Πούτιν καταδίκασε τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές (σ.σ. Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του. Όπως αναφέρει η γερμανική καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς είπε στον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστούσε «μονομερή παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ που αποσκοπούν στον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

 

Πληροφορίες από sputniknews.gr και enikos.gr 

Διαβάστε επίσης

Οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν σήμερα τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της ΡωσίαςΚόσμος

Η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει σήμερα να επιβάλει τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού η Μόσχα αναγνώρισε τις αυτονομιστικές επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμ...

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα ανακοινώσει «μεγάλο πακέτο κυρώσεων» στη ΡωσίαΚόσμος

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί σε συνεδρίαση στενού κλιμακίου του υπουργικού του συμβουλίου αφιερωμένη στην κρίση στην Ουκρανία, κατά τη ...

Κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία - Aνησυχία για τον κίνδυνο «μείζονος» σύρραξηςΚόσμος

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος κυρίως των δυτικών κρατών-μελών του, συγκλήθηκε για μια κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των π...

Διάγγελμα Πούτιν: Ανακοίνωσε την ανεξαρτησία Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – Πως αντιδρά η ΕυρώπηΚόσμος

Με Διάγγελμα του ο Βλαντίμιρ Πούτινανακοίνωσε την απόφαση στο ζήτημα της αναγνώρισης από τη Ρωσία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ». ...

Βρετανία: «Ζώντας με τον κορονοϊό», η νέα στρατηγική Τζόνσον - Από την Πέμπτη καταργούνται όλα τα μέτραΚόσμος

«Από τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης περνάμε στην προσωπική ευθύνη του καθενός». Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Μπόρις Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο παρουσιάζοντας την στρατηγικ...

Η απόφαση για την αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ θα παρθεί σήμερα - Συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ την ΠέμπτηΚόσμος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην νοτιοανατολική Ουκρανία, με την κατάσταση να επιδεινώνεται εν μέσω βομβαρδισμών στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λου...

Απίστευτο: Δίδυμες παντρεύτηκαν δίδυμους και γέννησαν, την ίδια στιγμή, παιδιά που είναι γενετικά αδέρφια κι όχι ξαδέρφια  Κόσμος

Δύο αδερφές έχουν αφήσει τον πλανήτη σαστησμένο δηλώνοντας ότι οι δύο γιοι τους είναι αδέρφια, ξαδέρφια και δίδυμα. Η Brittany και η Briana είναι πανομοιότυπα δίδυμα που παντρεύτηκ...

McDonald’s: Δισεκατομμυριούχος ακτιβιστής πιέζει την εταιρεία για τις «αισχρές» συνθήκες στα χοιροστάσιαΚόσμος

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της McDonald’s για τις συνθήκες διαβίωσης των χοίρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων της εταιρείας. Ορμώμενος από φιλοζωι...

 Ουκρανία: Κλιμακώνεται η κρίση - Αλληλοκατηγορίες Μόσχας, Κιέβου, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Ρωσία Κόσμος

Αμείωτη παραμένει η ένταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα με τις αλληλοκατηγορίες και τις αντικρουόμενες δηλώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass ανέφερ...