ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη στην Ουκρανία – Άκαρπες οι διαβουλεύσεις

Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθεί να ακροβατεί η κρίση στην Ουκρανία, με τις δυτικές χώρες να εντείνουν τις προειδοποιήσεις τους για ρωσική εισβολή, απομακρύνοντας τους πολίτες τους από τη χώρα και τη Μόσχα να αρνείται σταθερά ότι έχει πρόθεση για στρατιωτική κίνηση. 


Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ότι ο κίνδυνος μίας εισβολής είναι υψηλός και επικείμενος ώστε να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, την οποία ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα, σύμφωνα με μαρτυρία που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το προσωπικό των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) άρχισε σήμερα να αποσύρεται οδικώς από το Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία. 

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Χονολολού, αφότου συνάντησε τους υπουργούς Εξωτερικών Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση παραμένει ανοικτή και ότι ο μόνος δρόμος είναι η Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, ο οποίος, μάλιστα, μιλώντας στους Sunday Times, έκανε λόγο για «άρωμα Μονάχου», αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη το 1938 στην πόλη της Βαυαρίας, μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας, η οποία, παρότι είχε σαν στόχο την αποφυγή της σύρραξης, δεν κατάφερε να αποσοβήσει την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Ο Γουάλας προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει 130.000 στρατιώτες και βαρύ οπλισμό στα ουκρανικά σύνορα, μιλώντας για άμεση απειλή εισβολής. 

Υπό αυτό το κλίμα, πάνω από δέκα κράτη αποσύρουν τους πολίτες τους από την Ουκρανία, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία. 

 

Άκαρπες οι διαβουλεύσεις 
Κατα τις χθεσινές επαφές κορυφής, τόσο ο Τζο Μπάιντεν, όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, καθιστώντας σαφή την ετοιμότητα των δυτικών συμμάχων να αντιδράσουν.


Η συνομιλία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ρώσο ομόλογό του είχε διάρκεια μιας ώρας και 2 λεπτών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν άμεσο και βαρύ κόστος στη Ρωσία. Ο Μπάιντεν προέτρεψε τον Πούτιν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μέσω της διπλωματικής οδού.

Αξιωματούχος από το γραφείο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο είπε -σε άτυπη ενημέρωση- ότι «δεν σημειώθηκε θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες», κάτι που ερμηνεύεται ως παραδοχή ότι η Μόσχα συνεχίζει να συγκεντρώνει ισχυρές δυνάμεις στα σύνορα της με την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο επισήμανε ότι ο Πούτιν μετέφερε στον Αμερικανό ομόλογο του την άποψη ότι οι Αμερικανικές αντιδράσεις σε θέματα ασφαλείας που αφορούν στη Ρωσία δεν έχουν λάβει υπόψη βασικές ανησυχίες και ότι η Μόσχα θα απαντήσει σύντομα.

Ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, είπε ότι το τηλεφώνημα έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο «υστερίας» στη Δύση σχετικά με μια επικείμενη ρωσική εισβολή, που -όπως είπε- «είναι παράλογη». Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν για σημαντικές πιθανές κυρώσεις, «αλλά δεν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό». 

 

Αναδημοσίευση από την Καθημερινή, με πληροφορίες από BBC, CNN, Reuters, Sky News

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Οι τρεις δόσεις εμβολίου Pfizer-BioNTech παρέχουν καλύτερη προστασία από τις δύοΚόσμος

Έναν μήνα μετά την τρίτη δόση εμβολίου Pfizer-BioNTech η αποτελεσματικότητά του είναι υψηλότερη σε σχέση με τις δύο δόσεις, όσον αφορά τόσο την αποτροπή της λοίμωξης Covid-19 όσο κ...

Ολλανδία: Έφηβος ξύπνησε από χειρουργείο και είχε ξεχάσει τη μητρική του γλώσσα - Επικοινωνούσε μόνο στα ΑγγλικάΚόσμος

Ένας Ολλανδός έφηβος που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, ξύπνησε από αναισθησία μην μπορώντας να θυμηθεί τη μητρική γλώσσα του, όπως ανέφεραν στα τέλη Ιανουαρίου, γι...

Ουγγαρία: Αναφορά του Όρμπαν σε πιθανή αποχώρηση της χώρας από την ΕΕΚόσμος

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αναφέρθηκε σήμερα για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κατηγόρησε για μισαλλοδοξία, υποσ...

«Κονβόι της Ελευθερίας»: «Υποδοχή» με δακρυγόνα από την αστυνομία στο Παρίσι - Κινητοποίηση και στην Ολλανδία [Βίντεο]Κόσμος

Το γαλλικό «κομβόι της ελευθερίας» κατόρθωσε να μπει στο Παρίσι, παρά την ανάπτυξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που στόχο είχαν να το εμποδίσουν. Μάλιστα,προκειμένου να το σταματή...

Ο Πούτιν δεν είπε τίποτα που υποδηλώνει ότι ετοιμάζει εισβολή, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίαςΚόσμος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είπε τίποτα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που να υποδείκνυε ότι ετοιμάζετ...

Ουκρανία: Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν διάρκειας μίας και πλέον ώραςΚόσμος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησαν σήμερα τηλεφωνικά επί μια και πλέον ώρα για την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. "Η ασφ...