ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

ΝΑΤΟ: Οι χώρες-πρωταθλήτριες στις στρατιωτικές δαπάνες το 2021 - Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Αυτές είναι οι χώρες που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα για το ΝΑΤΟ και η θέση της Ελλάδας προκαλεί -τουλάχιστον- αίσθηση.
Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Ελλάδα στις στρατιωτικές δαπάνες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ αφού η χώρα πλήρωσε για το 2021, 8 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,82% του ΑΕΠ της!
Με το ποσό που διέθεσε η χώρα, ξεπέρασε ακόμη και τις ΗΠΑ ως προς το ποσοστό δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ, και βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

 Οι ΗΠΑ δαπάνησαν 811,1 δισ. δολάρια που παρότι μεγαλύτερο σε απόλυτους αριθμούς, αντιστοιχεί στο 3,52% του ΑΕΠ τους. Οι δαπάνες της εν λόγω χώρας μάλιστα αντιπροσωπεύουν περίπου το 69% των στρατιωτικών δαπανών της συμμαχίας.
Ενδεικτικό των τεράστιων ποσών που δαπανά ετησίως η Ελλάδα για το ΝΑΤΟ, είναι ότι ο ελάχιστος στόχος που θέτει η στρατιωτική συμμαχία είναι 2%, ποσοστό μάλιστα που κάποιες χώρες του οργανισμού δεν κατορθώνουν καν να καλύψουν.
Τη λίστα με τις πέντε χώρες του ΝΑΤΟ με το μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών για την άμυνα ως προς το ΑΕΠ τους, συμπληρώνουν η Κροατία στην τρίτη θέση, ενώ ακολουθούν η Βρετανία και η Εσθονία.
Με βάση τον πίνακα, δεν θα ήταν αδόκιμος ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα αποδεικνύεται -τουλάχιστον για το 2021- ως ο «καλύτερος μαθητής» του ΝΑΤΟ καθώς μεσούσης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που προκάλεσαν τα μέτρα περιορισμού, κατόρθωσε να δαπανήσει 8 δισ. δολάρια!

 

 

Πηγή: sputniknews.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Τα τελευταία χρόνια η αεροδιαστημική βιομηχανία προσπαθεί να κατασκευάσει ένα νέο τύπο αεροσκαφών τα οποία να συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά συμβατικών αεροπλάνων και διαστημοπλοίων....

image descriptionΚόσμος

Η Δύση «επιθυμεί πολύ κάποια πραγματική προβοκάτσια» στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας στη ρωσική Κρατική Δούμα (κάτω Βουλή) ότι «οι ...

image descriptionΚόσμος

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την πρόταση που είχε υποβάλλει η Κομισιόν στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 για την υιοθέτηση ενός κοινού φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, πρ...