ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στα πρόθυρα του πολέμου η Ουκρανία: Αμερικανοί πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα - Ενίσχυση των στρατευμάτων στα σύνορα

Οριακές είναι οι στρατιωτικές και πολιτικές ισορροπίες γύρω από την Ουκρανική κρίση, με το ενδεχόμενο να ηχήσουν τύμπανα πολέμου στην περιοχή να φαίνεται πιο κοντινό από ποτέ.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ κρίνει την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία "απρόβλεπτη" και καλεί τους αμερικανούς πολίτες στη χώρα να την εγκαταλείψουν άμεσα. Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις της Ουάσινγκτον θέλουν τη Ρωσία να επιτίθεται στην Ουκρανία μέχρι τα μέσα Φλεβάρη.



Το ΝΑΤΟ ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στέλνοντας έξι αμερικανικά μαχητικά F-15 στην Βαλτική ενώ από την πλευρά της, η Μόσχα προειδοποιεί πως η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φθάσει σε ένα επικίνδυνο σημείο.


Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση για τροφοδοσία της Ουκρανίας με θανατηφόρα όπλα, ενώ παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες και για τη συνδρομή τους με εξοπλισμό στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Παρά το γεγονός ότι εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε νωρίτερα να ισχυρίζεται πως υπάρχει ακόμα "διπλωματική διέξοδος", οι δύο πλευρές εμφανίζονται πολύ μακριά στις τοποθετήσεις τους γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επιλυθεί η κρίση.

 

Πρεσβεία ΗΠΑ προς αμερικανούς πολίτες: Αναχωρήστε τώρα από την Ουκρανία
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναχωρήσουν τώρα από τη χώρα, λέγοντας ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία είναι «απρόβλεπτη λόγω της αυξημένης απειλής της ρωσικής στρατιωτικής δράσης».

Η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία «μπορεί να επιδεινωθεί ανά πάσα στιγμή», ανέφερε η πρεσβεία στον ιστότοπό της.

 

Έως τα μέσα Φεβρουαρίου πιθανή επίθεση της Ρωσίας, λέει η Ουάσινγκτον
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναμένουν ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να «χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ» κατά της Ουκρανίας με κάποιο τρόπο, «ίσως» μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν.

«Όλα δείχνουν» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ κάποια στιγμή, ίσως από τώρα έως τα μέσα Φεβρουαρίου», είπε, ενώ τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος πρόεδρος έχει λάβει «την τελική απόφαση» για να προχωρήσει στην επίθεση.

«Δεν ξέρω τι συμβαίνει στο κεφάλι του προέδρου Πούτιν. Υπάρχει μόνο ένα άτομο που το κάνει, και αυτός είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος Πούτιν», εξήγησε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης στο Yalta European Strategy, ένα φόρουμ για το «ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας». «Νομίζω ότι ακόμη και οι άνθρωποι γύρω του δεν ξέρουν τι θα κάνει στο τέλος».

Το νούμερο δύο της αμερικανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, που ξεκινούν στις αρχές Φεβρουαρίου και στην τελετή έναρξης των οποίων θα παρευρεθεί ο Πούτιν, θα μπορούσαν «να έχουν αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμά του και τη σκέψη του».

«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Αγώνες του Πεκίνου ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου με την τελετή έναρξης και ο πρόεδρος Πούτιν θα βρίσκεται εκεί. Νομίζω ότι πιθανότατα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν θα ενθουσιαζόταν αν ο Πούτιν επιλέξει εκείνη τη στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία», υποστήριξε η Σέρμαν.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, παρά τις έντονες διπλωματικές συζητήσεις μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας, «η Ρωσία συνεχίζει αυτή τη στιγμή να κλιμακώνει την απειλή της κατά της Ουκρανίας».

Ως εκ τούτου, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να «πιέζει για διπλωματία», ενώ «προετοιμάζεται για το χειρότερο».

«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια» είτε πρόκειται για «ολική εισβολή» είτε για μερική, γιατί «ένας επιπλέον Ρώσος στρατιώτης που εισβάλλει στην Ουκρανία είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε αντίθεση με όλες τις αρχές της διεθνούς ασφάλειας», επέμεινε.

«Στέλνει επίσης ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι άλλοι αυταρχικοί (σ.σ. ηγέτες) μπορούν να ενεργήσουν με τέτοια ατιμωρησία», προειδοποίησε.

Διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται επίσης «για σενάρια υβριδικών επιθέσεων, ανατροπής, δολιοφθοράς, εκφοβισμού».

 

Απειλεί η Μόσχα: Ο κόσμος έχει φθάσει σε επικίνδυνο σημείο
Η Ρωσία έλαβε προφορικά μερικές απαντήσεις στις προτάσεις της για τις εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά θέλει να ξέρει γιατί η Δύση θεωρεί μέρος των προτάσεων της Μόσχας μη αποδεκτές, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φθάσει σε ένα επικίνδυνο σημείο.

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε την άποψη ότι οι προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, «ακόμα και αν εξετασθούν παράγραφο προς παράγραφο είναι αδύνατον να έχει κανείς αντίρρηση, γιατί η καθεμία (πρόταση) οδηγεί στην ενίσχυση της ασφάλειας, αίρει τις στρατιωτικές εντάσεις και δίνει τη δυνατότητα παρόλα αυτά να περάσουμε σε πιο ορθολογικούς τρόπους ασφαλείας, από το να δημιουργούνται απειλές και κόντρα-απειλές, όπως συμβαίνει στη λεγόμενη ανατολική πτέρυγα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι την παρούσα περίοδο οι ήρεμες από την άποψη της στρατιωτικής ασφάλειας περιοχές, όπως πρωτίστως η περιοχή της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, εξαιτίας της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, μετατρέπονται σε ζώνη στρατιωτικού ανταγωνισμού, κάτι το οποίο δεν το θέλει καμία πλευρά.

 

 

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα μελετήσει προσεκτικά τις απαντήσεις της Δύσης στις ρωσικές προτάσεις και θα καθορίσει τα περαιτέρω βήματά της, εκτιμώντας παράλληλα ότι η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φθάσει σ' ένα τόσο επικίνδυνο σημείο που πρέπει να γίνουν οι πιο ενεργές προσπάθειες για να απομακρυνθεί ο κόσμος από αυτό το σημείο.

Ο ίδιος απέκλεισε αυτή τη στιγμή, το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν εξετάζεται καθώς αυτή τη στιγμή στις σχέσεις Μόσχας -ΝΑΤΟ δεν υπάρχει μια κοινή θετική ατζέντα.

 

Έξι αμερικανικά μαχητικά F-15 αναπτύχθηκαν στην Βαλτική
Έξι αμερικανικά αεροσκάφη F-15 προσγειώθηκαν σήμερα σε μια αεροπορική βάση της Εσθονίας και θα παραμείνουν εκεί για μιάμιση εβδομάδα, καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θέτει δυνάμεις σε ετοιμότητα και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, σε αυτό που η Ρωσία κατήγγειλε ως δυτική «υστερία» ως απάντηση στη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας δεν ανέφερε τα μαχητικά αμερικανικά αεροσκάφη που αναπτύχθηκαν στην Εσθονία.

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περισσότερα από 5,4 δισ. δολάρια στην ενίσχυση της Ουκρανίας  AP
«Τα έξι μαχητικά αεροσκάφη θα αναπτυχθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος στην αεροπορική βάση Αμάρι στην Εσθονία.

Τα F-15 θα ενισχύσουν την αποστολή του ΝΑΤΟ στην Αεροπορική Αστυνόμευση της Βαλτικής, δήλωσε η Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (Allied Air Command).

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία -χώρες της Βαλτικής πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αλλά σήμερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δεν χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη και βασίζονται στο ΝΑΤΟ για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου τους.

Το ΝΑΤΟ είχε προαναγγείλει ότι η Δανία θα αναπτύξει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε μια κοντινή αεροπορική βάση της Λιθουανίας στο Σιαουλιάι την Πέμπτη.

«Τα αεροσκάφη σχεδιάζουν να συνεργαστούν με άλλα συμμαχικά έθνη σε όλη τη Βαλτική, ασκώντας εκπαιδευτικούς ελιγμούς αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους επιπρόσθετα, στις αποστολές εναέριας αστυνόμευσης», ανέφερε σε ανακοίνωση η Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση.

Οι εντάσεις επιδεινώνονται καθώς η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της γειτονικής της χώρας, περιβάλλοντας την Ουκρανία από βορρά, ανατολικά και νότια.

 

Ρωσία: Όπλα στις περιοχές των αυτονομιστών στην Ουκρανία θέλει ο ΓΓ του κυβερνώντος κόμματος
Η Ρωσία πρέπει να βοηθήσει τις αυτοανακηρυχθείσες από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ με την μορφή της αποστολής ορισμένων τύπων όπλων για να αναβαθμίσουν την αμυντική τους ικανότητα ενώπιον του ενδεχόμενου μιας επίθεσης από το Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) και γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας» Αντρέι Τουρτσάκ.

«Θεωρώ ότι σ’ αυτές τις συνθήκες η Ρωσία πρέπει να παράσχει στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέντσκ και Λουγκάνσκ την αναγκαία βοήθεια με τη μορφή της αποστολής ορισμένων εξοπλισμών για να αναβαθμίσουν την αμυντική τους ικανότητα και να αναχαιτίσουν τη στρατιωτική επίθεση που εμφανώς ετοιμάζει το Κίεβο», δήλωσε ο Τουρτσάκ, τις δηλώσεις του οποίου μετέδιδε το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία24».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» αντιμετωπίζει με μεγάλη ανησυχία «την τροφοδοσία της Ουκρανίας με δυτικά θανατηφόρα όπλα». «Σχεδόν όλες οι κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ το κάνουν αυτό, και μάλιστα σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Φανταστείτε ότι μόνο φέτος και μόνο από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες πτήσεις προς την Ουκρανία. (Στέλνονται) συστήματα ρουκετών, εκτοξευτές χειροβομβίδων, φορητά όπλα, νάρκες, πυρομαχικά και πολλά, πολλά άλλα», δήλωσε ο Τουρτσάκ, προσθέτοντας ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «δεν αρνούνται ότι ασχολούνται με αυτό» (την αποστολή όπλων).

«Επιπλέον, με αυτό το πρόσχημα καταφθάνουν στην Ουκρανία μεγάλος αριθμός εκπαιδευτών και στρατιωτικά στελέχη του ΝΑΤΟ. Μεταξύ άλλων, εκπαιδεύουν διάφορες ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες στον πόλεμο των πόλεων. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των βομβαρδισμών στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ έχει πολλαπλασιαστεί, σκοτώνονται άμαχοι, ενώ την ίδια στιγμή οι δυτικοί καθοδηγητές πιέζουν την ουκρανική χούντα να εισβάλει άμεσα στο Ντονμπάς, εξοπλίζοντας το Εθνικό Μέτωπο, για το οποίο ο Μπαντέρα και ο Χίτλερ είναι ήρωες και η σβάστικα είναι το σεβαστό τους σύμβολο», δήλωσε ο Τουρτσάκ.

 

 

Οι δηλώσεις του Τουρτσάκ γίνονται λίγες μέρες μετά την πρόταση που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) με την οποία ζητούσε από τον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε καταθέσει την πρόταση αυτή στις 19 Ιανουαρίου στην Κρατική Δούμα. Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν είχε δηλώσει ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για το εν λόγω ζήτημα με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων και ότι εν συνεχεία σχεδιάζει να συζητήσει την πρόταση στο Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, από την πλευρά του, αναφερόμενος στην εν λόγω πρόταση, είχε ζητήσει από του κομμουνιστές να μην προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικούς πόντους μ’ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

 

Το Βερολίνο στέλνει 5.000 στρατιωτικά κράνη στην Ουκρανία
Η Γερμανία προμηθεύει τις ουκρανικές δυνάμεις με 5.000 στρατιωτικά κράνη, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ολοκληρώσαμε μια αξιολόγηση ως απάντηση σε αίτημα της ουκρανικής πλευράς για την παράδοση 5.000 στρατιωτικών κρανών», είπε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν μπορώ να σας πω τίποτα για το χρονοδιάγραμμα ακόμα».

Το Βερολίνο έχει αρνηθεί να πουλήσει όπλα στην Ουκρανία.

 

Εκπρόσωπος ΝΑΤΟ: Υπάρχει ακόμα "διπλωματική διέξοδος"
Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να στείλει τη «γραπτή» απάντησή του στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα. Αυτό ανακoίνωσε, μέσω του twitter η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου.

Αναφερόμενη σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ επισημαίνει ότι υπάρχει ακόμα «διπλωματική διέξοδος» στην κρίση που προκλήθηκε λόγω της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζεται ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποκλιμακώσει και να δεσμευτεί με καλή πίστη στις πολιτικές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ. "Το ΝΑΤΟ θα στείλει τις γραπτές προτάσεις του στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα", αναφέρει η εκπρόσωπος.

 

 

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Νοσοκομείο αρνήθηκε μεταμόσχευση καρδιάς σε ανεμβολίαστο ασθενήΚόσμος

Αμερικανικό νοσοκομείο απέρριψε ασθενή με επείγουσα ανάγκη μεταμόσχευσης καρδιάς εν μέρει εξαιτίας της επιλογής του να μην εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Ο Φέργκιουσον, 31 ετών αφ...

ΠΟΥ: Παγκόσμιος κίνδυνος από την παραλλαγή Όμικρον - Πάνω από 21 εκατομ. νέα κρούσματα το τελευταίο 7ημεροΚόσμος

  Το επίπεδο του κινδύνου που εγείρει η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 παραμένει πολύ υψηλό, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο του, κ...

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας, άλλες υιοθετούν πιο αυστηρούς κανόνεςΚόσμος

  Η Δανία και η Αυστρία έγιναν σήμερα οι τελευταίες χώρες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς της COVID-19, ακολουθώντας αντίστοιχες κινήσεις από τη Βρετανία, την Ιρλανδία και της Ολλ...

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Άνδρας πυροβολεί ασθενή μέσα σε νοσοκομείο - Σοκαριστικό βίντεοΚόσμος

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα των επειγόντων περιστατικών, του Νοσοκομείου «Jacob» στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Τρίτης. Ένας άντρας με μαύρα ρούχα και κουκο...

Όμικρον: Αυτός είναι ο λόγος που είναι ηπιότερη από την ΔΕΛΤΑ – Ευοίωνα νέα για τα φάρμακαΚόσμος

Μπορεί η παραλλαγή Όμικρον να ξεφεύγει από τα αντισώματα που έχουν δημιουργηθεί από τον εμβολιασμό ή προηγούμενη νόσηση – κάτι που δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί συμβαίνει, όμως από τη...

Βρετανία: Στην κόψη του ξυραφιού η θέση του Τζόνσον- «Έρχεται» η έρευνα για το σκάνδαλο «partygate»Κόσμος

    Στους ρυθμούς της Σου Γκρέι κινείται η Βρετανία, καθώς ολοκήρωσε την διερεύνηση του «partygate» σκανδάλου που  συγκλόνισε την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.  Καθώς ετοιμάζεται ν...

Εμβολιασμός και μόλυνση από κορονοϊό - με οποιαδήποτε σειρά - παρέχει «σούπερ» ανοσίαΚόσμος

Είτε κάποιος αρρωστήσει με Covid-19 μετά τον εμβολιασμό του, είτε πρώτα αρρωστήσει από κορονοϊό και μετά εμβολιαστεί, ο συνδυασμός αυτός - με οποιαδήποτε χρονική σειρά - παρέχει εξ...