ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέθανε ο Νταβίντ Σασόλι: Ο bon viveur που από παρουσιαστής της Rai έφθασε στην κορυφή της Ευρώπης

Μόλις 10 χρόνια ήταν στην πολιτική ο Νταβίντ Σασόλι. Του ήταν αρκετά για να κερδίσει τον σεβασμό όλων και να φτάσει έως τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πατέρας δύο παιδιών, ο Νταβίντ Σασόλι γεννήθηκε τον Μάιο του 1965 στην Τοσκάνη, έγινε ο κεντρικός παρουσιαστής των ειδήσεων του πρώτου καναλιού της RAI, ήταν μανιώδης καπνιστής, bon viveur και ο άνθρωπος που πήγε… κόντρα στους Γάλλους, επιβάλλοντας την τηλεργασία εν καιρώ πανδημίας.

«Ο Νταβίντ Σασόλι πέθανε την 11η Ιανουαρίου στη 0:15 στο ογκολογικό κέντρο θεραπείας του Αβιάνο, στην Ιταλία, όπου νοσηλευόταν από τα τέλη του Δεκεμβρίου», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Ρομπέρτο Κουίλο, σοκάροντας τους πάντες στην Ευρώπη.

Η πορεία του Νταβίντ Σασόλι στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή μοιάζει λίγο με… παραμύθι. Από την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου της RAI, μέσα σε μερικά χρόνια, έφτασε στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου υπό τη «σημαία» της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Η ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Νταβίντ Σασόλι, που εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία για την πολιτική, ήταν έκπληξη για πολλούς.

Ο επί σειρά ετών τηλεοπτικός παρουσιαστής κατέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ύστερα από τα παζάρια των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων και των κυβερνήσεων για το ποιοι θα είναι επικεφαλής των τριών κυριότερων ευρωπαϊκών θεσμών. Την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την εξασφάλισε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (δεξιά), με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι Φιλελεύθεροι με τον Σαρλ Μισέλ, αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι Σοσιαλιστές με τον Νταβίντ Σασόλι.

Νταβίντ Σασόλι: ο κατάλληλος άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή

Η εθνικότητά του, το κόμμα του – δεύτερη συνιστώσα της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών – και η βαθιά γνώση του για τον θεσμό, αφού είχε ήδη υπάρξει αντιπρόεδρος, τον μετέτρεψαν, την τελευταία στιγμή, στον κατάλληλο άνθρωπο την κατάλληλη ώρα.

Τη θητεία του, που κράτησε δυόμισι χρόνια, βάρυνε η υγειονομική κρίση. Πάντως η προσοχή που έδινε στις ομάδες του, που φρόντισε να τηλεργάζονται, το πώς οργάνωσε τα πράγματα, με σύστημα ψηφοφορίας εξ αποστάσεως, καθώς και το ότι μπόρεσε να αντισταθεί στις γαλλικές πιέσεις για να επιστρέψουν οι ευρωπαίοι αιρετοί στο Στρασβούργο, είχαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται με μεγάλο σεβασμό στον θεσμό.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, εν μέσω πανδημίας, έθεσε τα εγκαταλελειμμένα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόσο στο Στρασβούργο όσο και στις Βρυξέλλες, στη διάθεση οργανώσεων που ετοίμαζαν γεύματα για τις οικογένειες που το είχαν ανάγκη, ενώ έδωσε το πράσινο φως για να εγκατασταθούν εκεί κέντρα εξετάσεων για τον κορονοϊό.

Τα πάθη του Νταβίντ Σασόλι

Παρότι ξεπέρασε τη λευχαιμία από την οποία έπασχε, η υγεία του ήταν η αχίλλειος πτέρνα του. Μανιώδης καπνιστής και bon viveur, είχε μπει στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση τον Σεπτέμβριο εξαιτίας πνευμονίας, που τον ανάγκασε να αφήσει κατά μέρος τα καθήκοντά του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αρκετές εβδομάδες.

Στις 9 Νοεμβρίου είχε μιλήσει για την περιπέτεια της υγείας του ανοιχτά.

Στις 26 Δεκεμβρίου μπήκε ξανά σε νοσοκομείο, «εξαιτίας σοβαρής επιπλοκής λόγω δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Γεννημένος στις 30 Μαΐου 1956 στην Τοσκάνη, ο Νταβίντ Σασόλι επέλεξε τη δημοσιογραφία μετά τις σπουδές πολιτικών επιστημών. Άρχισε να συνεργάζεται με εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων προτού, το 1992, να ενταχθεί στο δυναμικό της RAI, της ιταλικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, όπου μετατράπηκε στον βασικό παρουσιαστή του πρώτου καναλιού της.

Αποφάσισε να κατέβει στην πολιτική το 2009, όταν ο πρώην δήμαρχος Ρώμης, ο Βάλτερ Βελτρόνι, οργάνωσε τη συγχώνευση δύο κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, σχέδιο που υποστήριζε σθεναρά ο Νταβίντ Σασόλι, και γεννήθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Υποψήφιος στις ευρωεκλογές, εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του PD συγκεντρώνοντας 400.000 ψήφους, επιτυχία που τον απομάκρυνε οριστικά από τη μικρή οθόνη και σήμανε την έναρξη της πολιτικής του καριέρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Αποτυχία στη Ρώμη

Επικεφαλής της ομάδας του PD στον θεσμό, αποπειράθηκε να κατέβει στην εθνική πολιτική σκηνή, συμμετέχοντας στην εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος για τη δημαρχία της Ρώμης το 2013 – αλλά είδε να τον κερδίζει ο Ινιάτσο Μαρίνο, ο μετέπειτα δήμαρχος.

Μετά την αποτυχία του εγχειρήματος, ο Νταβίντ Σασόλι αφοσιώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επανεξελέγη το 2014 και έγινε αντιπρόεδρός του, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό του και την ευρωμεσογειακή πολιτική.

Διεκδικούσε την πατρότητα της «μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των σιδηροδρόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» – της νομοθετικής πράξης Σασόλι-Ντάιξμα– που «υιοθετήθηκε το 2017 έπειτα από τρία χρόνια περίπλοκων διαπραγματεύσεων» για το άνοιγμα του ανταγωνισμού στις εθνικές αγορές ως προς τη μεταφορά των επιβατών.

Έλεγε πως ποτέ δεν «θα εγκατέλειπε τελείως την καριέρα του δημοσιογράφου»: συνέχιζε ακόμα να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά, αρθρογραφούσε συχνά.

Συνυπέγραψε το 2013 με τον Φραντσέσκο Σαβέριο Ρομάνο ένα βιβλίο για τα υπουργικά συμβούλια κατά τη διάρκεια της απαγωγής του Άλντο Μόρο την άνοιξη του 1978.

«Τίποτε δεν είναι εφικτό χωρίς τους ανθρώπους, τίποτε δεν διαρκεί χωρίς τους θεσμούς», είχε πει πριν από την εκλογή του στους συναδέλφους του, επικαλούμενος μια φράση του Ζαν Μονέ, ενός από τους ιδρυτές της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit.gr

Διαβάστε επίσης

ΕΜΑ: Οι συνεχείς αναμνηστικές δόσεις μπορεί να βλάπτουν αντί να ωφελούνΚόσμος

  Το σύντομο χρονικό διάστημα ανάμεσα στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου κατά του κοροναϊού, ενδέχεται να υπερφορτώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, δήλωσε την...

«Να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό όπως τη γρίπη»: Η ριζοσπαστική πρόταση της ΙσπανίαςΚόσμος

  «Πρέπει να αξιολογήσουμε την εξέλιξη της Covid σε ενδημική ασθένεια» δηλώνει ο Πέδρο Σάντσεθ - Καλεί την Ευρώπη σε συζήτηση για να αλλάξει το μοντέλο παρακολούθησης και να υιοθετ...

Όμικρον – Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν θα χρειαστεί νέο εμβόλιο, λέει ο ΠΟΥΚόσμος

Παρόλο που οι φαρμακοβιομηχανίες ετοιμάζουν νέα εμβόλια προσαρμοσμένα στην παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Τρίτη ότι παραμέν...

Όμικρον – Θα μολυνθεί ο μισός πληθυσμός της Ευρώπης, προειδοποιεί ο ΠΟΥΚόσμος

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους αναμένεται να προσβληθούν από την παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υ...

Αξιοπρεπή μεταχείριση για τον Τζόκοβιτς ζήτησε η πρωθυπουργός της Σερβίας από τον Αυστραλό ομόλογό τηςΚόσμος

Η πρωθυπουργός της Σερβίας 'Ανα Μπρνάμπιτς συνομίλησε τηλεφωνικά, αργά χθες βράδυ, με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον για την υπόθεση Τζόκοβιτς και ζήτησε να τύχει δίκα...

Η αντιπολίτευση καλεί τον Τζόνσον σε παραίτηση για νέο πάρτι στην Ντάουνινγκ ΣτριτΚόσμος

Η αντιπολίτευση καλεί σε παραίτηση τον Μπόρις Τζόνσον, αυτήν την φορά για ένα φημολογούμενο πάρτι στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ πέρυσι ίσχυαν περιορισμοί πανδημίας, αν...

Έπαιξε με τον Τζόκοβιτς και έχασε: Το Politico για τις γκάφες του Αυστραλού ΠρωθυπουργούΚόσμος

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας «έχασε» την αναμέτρηση με τον  Τζόκοβιτς , σύμφωνα με το Politico. Με τον κορονοϊό να δοκιμάζει τη χώρα του πιέζοντας ασφυκτικά τα νοσοκομεία, την ώρα...