ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καζακστάν – Έκρηξη και νέοι πυροβολισμοί κοντά στην κεντρική πλατεία της Αλμάτι

Μια έκρηξη και πυροβολισμοί ακούστηκαν δίπλα στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP.

Στρατιωτικά οχήματα εθεάθησαν να κατευθύνονται προς την πλατεία, σύμφωνα με το Reuters, με τις αγριότητες να συνεχίζονται δίχως σταματημό.

 

Βία και καταστολή στο Καζακστάν

Η αστυνομία στο Καζακστάν συνέλαβε περίπου 2000 ανθρώπους στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας Αλμάτι, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

«Οι αστυνομικοί στο Αλμάτι ξεκίνησαν να καθαρίζουν τους δρόμους (…). Συνολικά, περίπου 2000 άνθρωποι οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα”, επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία TASS και Ria Novosti.

Νωρίτερα, η αστυνομία έκανε γνωστό πως «εξουδετέρωσε» δεκάδες ταραξίες, με τη χώρα να βιώνει τη μεγαλύτερη αναταραχή εδώ και δεκαετίες.

Από το πρωί στη χώρα αναπτύσσονται ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μετά από πρόσκληση του προέδρου του Καζακστάν που βλέπει τη χώρα να βυθίζεται στην κρίση και την αστάθεια.

Επιπλέον, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε πως το Καζακστάν ανέστειλε προσωρινά την είσοδο στη χώρα των ξένων. Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται την πρεσβεία του Καζακστάν στο Ουζμπεκιστάν.

ΕΕ: Η ρωσική παρέμβαση στο Καζακστάν πρέπει να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία σήμερα να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία του Καζακστάν, την ώρα που η Ρωσία στέλνει αλεξιπτωτιστές να βοηθήσουν να κατασταλεί η εξέγερση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές.

«Η βία πρέπει να σταματήσει. Καλούμε, επίσης, για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης. Τώρα, προφανώς, η ΕΕ είναι έτοιμη και πρόθυμη να στηρίζει έναν διάλογο στη χώρα», τόνισε ένας εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν.

Νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαβουλευτεί με το Καζακστάν και άλλους συμμάχους σχετικά με το ενδεχόμενο επιπλέον κινήσεων για να στηρίξει την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση εκεί και να απελευθερώσει κρίσιμες υποδομές.

Γρ

Διαβάστε επίσης

 Νότια Κορέα – Υποψήφιος πρόεδρος υπόσχεται… θεραπείες κατά της τριχόπτωσηςΚόσμος

Ο υποψήφιος πρόεδρος με το κυβερνών κόμμα της Νότιας Κορέας έγινε η αιτία για έναν τεταμένο διάλογο στη χώρα, αφού πρότεινε ότι οι… θεραπείες κατά της τριχόπτωσης θα πρέπει να καλύ...

Αιματοχυσία στο Καζακστάν: Πιθανόν εκατοντάδες οι νεκροί - Τι προσδοκά ο Πούτιν με την παρέμβασή τουΚόσμος

Οι συγκρούσεις έχουν διακοπεί, αλλά η ένταση παραμένει  στο Αλμάτι και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει νέα «μάχη»  - Ανήσυχη παρακολουθεί  τις εξελίξεις η Δύση, ιδίως εξαιτίας τ...

Ποιες χώρες κερδίζουν το στοίχημα του εμβολιασμού -Σε ποια θέση είναι η ΕλλάδαΚόσμος

Υπό την απειλή της μετάλλαξης Όμικρον, οι πολίτες σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού έχει θορυβήσει κυβερνήσεις, ειδικούς κ...

Επεμβαίνει η Ρωσία στο ΚαζακστάνΚόσμος

Το βράδυ της Τετάρτης οι οργισμένες κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και δεν ήταν πάντοτε ειρηνικές. Σε κεντρικά σημεία της πόλης το πλήθος έσπασε βιτρίνες και άρχισε να λεηλατεί καταστ...

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες σε μια μάχη μεταξύ της δημοκρατίας και του αυταρχισμούΚόσμος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε σήμερα τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ ότι συνιστά μια συνεχή απειλή για την αμερικανική δημοκρατία κι ότι «επιχείρησε να εμποδίσει μια ...

ΗΠΑ – Αυτοκτόνησαν μέσα σε 48 ώρες και οι δύο γονείς αφήνοντας ορφανό το παιδί τουςΚόσμος

Σε σοκ βρίσκεται η κοινωνία της Σάντα Λουτσία στην Φλόριντα. Ενα ζευγάρι αστυνομικών, ο Κλέιτον Όστιν και η Βικτόρια Πατσέκο, οι οποίο υπηρετούσαν και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ...