ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χριστούγεννα στη σκιά της «Όμικρον» – Επαναφορά αυστηρών μέτρων σε πολλές χώρες

Η Βρετανία αρνήθηκε σήμερα να αποκλείσει περιορισμούς σε συναθροίσεις, μία ημέρα αφού η Ολλανδία επέβαλε τέταρτο lockdown το οποίο προκάλεσε η γρήγορη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού, και ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν την επιβολή μέτρων για τα Χριστούγεννα.

Οι μολύνσεις της Όμικρον πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καταγράφοντας διπλασιασμό κάθε δύο με τρεις ημέρες στο Λονδίνο και άλλες περιοχές και καταφέρνοντας σοβαρό πλήγμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που φοβούνται τον αντίκτυπο στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε νότιες χώρες της αφρικανικής ηπείρου και στο Χονγκ Κονγκ και έως τώρα έχει αναφερθεί σε τουλάχιστον 89 χώρες. Η σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί παραμένει ασαφής.

Η μια μετά την άλλη χώρες λαμβάνουν μέτρα

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε το Σάββατο lockdown, δίνοντας εντολή να κλείσουν όλα τα καταστήματα που δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες, καθώς επίσης τα εστιατόρια, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, τα μουσεία και άλλοι δημόσιοι χώροι από χθες, Κυριακή, και έως τουλάχιστον τις 14 Ιανουαρίου.

Δώδεκα άνθρωποι στη Βρετανία έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της παραλλαγής Όμικρον, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ, αρνούμενος να αποκλείσει την αυστηροποίηση των κοινωνικών περιορισμών πριν από τα Χριστούγεννα. Ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζάβιντ, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία. Η όποια απόφαση για περιορισμούς στις χριστουγεννιάτικες συναθροίσεις θα ληφθεί με υψηλό πολιτικό κόστος για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, του οποίου η εξουσία έχει υπονομευθεί από ερωτήματα για το εάν ο ίδιος και στελέχη του παραβίασαν πέρυσι τους κανόνες για το lockdown.

Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε χθες σε ανακοίνωση ότι είναι απαραίτητο να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές, με τα στοιχεία να δείχνουν έως τώρα ότι οι ενισχυτικές δόσεις από μόνες τους δεν επαρκούν να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν στις 8 το βράδυ και ότι μειώνεται η πληρότητα των χώρων σε δημόσιες εκδηλώσεις. Η Ιταλία επίσης εξετάζει νέα μέτρα για να αποφευχθεί η αύξηση στα κρούσματα, όπως έγραψαν χθες εφημερίδες.

Οι μετοχές σημείωσαν πτώση και οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν πάνω από 3% σήμερα. Οι ευρωπαϊκές και οι βρετανικές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλό δύο εβδομάδων, σημειώνοντας απώλειες 1,9% και 1,8% αντίστοιχα.

Το Ισραήλ προσέθεσε τις ΗΠΑ στον κατάλογό του με τις χώρες στις οποίες απαγορεύει τα ταξίδια, επικαλούμενο τις ανησυχίες για την Όμικρον. Ο Αμερικανός επιδημιολόγος Ανθονι Φάουτσι δήλωσε ότι η Όμικρον «σαρώνει όλο τον κόσμο» και κάλεσε τους Αμερικανούς να κάνουν ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου.

Από την αρχή του μήνα, ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 50%, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης κατέγραψε την τρίτη συνεχή ημέρα αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων, με πάνω από τα μισά να επιβεβαιώνονται στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Η Ταϊλάνδη εξετάζει την περίπτωση να επαναφέρει την υποχρεωτική καραντίνα για ξένους επισκέπτες καθώς το υπουργείο Υγείας ανέφερε την πρώτη περίπτωση στη χώρα τοπικής μετάδοσης του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κοροναϊού.

Πάνω από 274,24 εκατ. κρούσματα κοροναϊού έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο από τότε που οι πρώτες μολύνσεις ταυτοποιήθηκαν στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. Πάνω από 5,65 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Βρετανός καθηγητής σε BBC: Η Όμικρον έρχεται πάνω μας σαν τρένο μεγάλης ταχύτηταςΚόσμος

«Συναγερμός» έχει σημάνει στη Βρετανία καθώς δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της παραλλαγής Όμικρον, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ, αρνούμ...

Αναμνηστική δόση – «Αποτελεσματικό στην Όμικρον» το υφιστάμενο εμβόλιο της ModernaΚόσμος

Η Moderna Inc ανακοίνωσε σήμερα πως η ενισχυτική δόση του εμβολίου της κατά της Covid-19 φαίνεται  ότι προστατεύει από την ταχέως μεταδιδόμενη παραλλαγή Όμικρον και ότι η τρέχουσα ...

Μεσόγειος: Δύο πλοία με 300 διασωθέντες μετανάστες αναζητούν ασφαλές λιμάνιΚόσμος

Δύο πλοία γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που εκτελούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο κι έχουν επιβιβάσει σχεδόν 300 ανθρώπους δυσκολεύονται να βρουν λιμάνι ν...

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Χιλής Γκ. Μπόριτς υπόσχεται περισσότερα «κοινωνικά δικαιώματα»Κόσμος

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, ο οποίος επικράτησε με πρόγραμμα που εξαγγέλλει την κοινωνική και φορολογική μεταμόρφωση της χώρας, υποσχέθηκε χθες Κυριακή το...

Μεγάλη αλλαγή σελίδας στη Χιλή – Ο 35χρονος αριστερός Γκαμπριέλ Μπόριτς στην ηγεσία της χώραςΚόσμος

  Στη Χιλή ένας 35χρονος αριστερός αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, ο οποίος επικράτησε με πρόγραμμα που εξαγγέλλει την κοινωνικ...

Συμφωνία Κομισιόν με την BioNtech-Pfizer για επιτάχυνση στην παράδοση των δόσεων εμβολίουΚόσμος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με την BioNtech-Pfizer να επιταχύνει την παράδοση του εμβολίου της στα κράτη μέλη, ξεκινώντας εντός λίγων εβδομάδων. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Bio...