ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αδελφός του Ασάνζ φοβάται πως θα τον δει να πεθαίνει κατά τη διάρκεια της δικαστικής μάχης

Ο αδελφός του Τζούλιαν Ασάνζ, ο Γκάμπριελ Σίπτον, δήλωσε χθες Δευτέρα στη Νέα Υόρκη ότι φοβάται πως ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks θα πεθάνει κατά τη διάρκεια της δικαστικής μάχης για να αποτραπεί η έκδοσή του από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ.

Ο κ. Σίπτον, κινηματογραφικός παραγωγός, συμμετείχε σε διαδήλωση μπροστά στο προξενείο του ΗΒ στο Μανχάταν, μαζί με άλλους περίπου τριάντα ανθρώπους, ανάμεσά τους την αμερικανίδα ηθοποιό Σούζαν Σάραντον και τον βρετανό μουσικό -συνιδρυτή του θρυλικού συγκροτήματος Pink Floyd- Ρότζερ Ουότερς. 

Ο Γκάμπριελ Σίπτον δήλωσε «πολύ ανήσυχος για αυτό που κρέμεται πάνω από το κεφάλι του Τζούλιαν και αυξάνει την πίεση» γι’ αυτόν.

«Ζούμε με τον φόβο πως δεν θα το αντέξει, πως θα πεθάνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας» που συνεχίζεται στα δικαστήρια, πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σίπτον εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση της υγείας του 50χρονου αδελφού του. Εξάλλου η αρραβωνιαστικιά του Τζούλιαν Ασάνζ, η Στέλλα Μόρις, αποκάλυψε στη βρετανική εφημερίδα Mail on Sunday ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks υπέστη στα τέλη Οκτωβρίου «μικρό εγκεφαλικό» στη φυλακή (25051174).

Ο κ. Ασάνζ κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο μετά τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού πέρασε επτά χρόνια αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου είχε καταφύγει ενώ ήταν ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους.

Για τον αδελφό του, ο Τζούλιαν Ασάνζ «δεν είναι πια ο άνθρωπος που ήταν όταν ξεκίνησαν όλα αυτά», μολαταύτα «παραμένει δυνατός και μαχητής».
Οι συγγενείς και οι υποστηρικτές του ιδρυτή του WikiLeaks εκφράστηκαν μετά τη μείζονα νίκη που κατήγαγαν την Παρασκευή οι αρχές των ΗΠΑ στη δικαστική μάχη για να εξασφαλίσουν την έκδοσή του, καθώς εφετείο ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση που την απέκλειε (25041259).
Πάντως ο Τζούλιαν Ασάνζ σκοπεύει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι αρχές των ΗΠΑ θέλουν να τον δικάσουν επειδή έφερε στο φως, από το 2010 και μετά, πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και άκρως απόρρητα ντοκουμέντα για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ο Αυστραλός, που διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη κυρίως για κατασκοπεία, διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή 175 ετών εάν καταδικαστεί. Η υπόθεση, τονίζουν οι υποστηρικτές του, αποτελεί πολύ σοβαρή επίθεση κατά της ελευθεροτυπίας.

Για τον καλλιτέχνη Ρότζερ Ουότερς, «η ζωή μας, η ελευθερία μας (...), η δημοκρατία (...) εξαρτώνται απόλυτα από το τι θα συμβεί στον Τζούλιαν Ασάνζ», ενώ σύμφωνα με την Σούζαν Σάραντον, «ό,τι κι αν νομίζετε για τον Τζούλιαν Ασάνζ, η υπόθεση αυτή αφορά την ελευθερία της πληροφόρησης και τη δημοσιογραφία».

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αμερικανική μελέτη: Η Όμικρον μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων - Αναγκαίες οι ενισχυτικές δόσειςΚόσμος

 Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, είναι πιθανότατα αρκετά χαμηλότερη από ό,τι έναντι...

Δανία: Πρώην υπουργός καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο μηνών για τον χωρισμό ζευγαριών αιτούντων άσυλοΚόσμος

Η πρώην υπουργός Ενσωμάτωσης της Δανίας καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση δύο μηνών από ειδικό δικαστήριο, το οποίο έκρινε πως ήταν ένοχη για τον παράνομο χωρισμό ζευγαριών αιτούντω...

Μπόνους 1.500 ευρώ ανά υπάλληλο από γερμανική εταιρεία για εμβολιασμό, χρήση ποδηλάτου και γυμναστηρίουΚόσμος

Η γερμανική εταιρείας Salvia με έδρα το Eislingen, καταβάλλει έως και 1.500 ευρώ μπόνους στο τέλος του έτους στους υπαλλήλους, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στο σύστημα διαχείρισης ...

ΗΠΑ: Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ξεπεράσει τους 100 - Εικόνες απόλυτης καταστροφής στο ΚεντάκιΚόσμος

Ο αριθμός των νεκρών από τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο πέντε πολιτείες στις κεντρικές και νότιες ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσει τους εκατό, ενώ...

Κωνσταντινούπολη: Στους δρόμους για την οικονομία - «Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας»Κόσμος

      Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν για τον πληθωρισμό και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, σε μια πρώτη μεγάλη συ...