ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γερμανία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

 

Οι γερμανοί βουλευτές υιοθέτησαν σήμερα νόμο που υποχρεώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να εμβολιαστεί κατά της Covid-19, πρώτο βήμα για να επεκταθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού στο σύνολο του πληθυσμού, κάτι που αναμένεται να γίνει στη Γερμανία στην αρχή της ερχόμενης χρονιάς.

 

Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει στόχο να προστατευθούν οι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Μπούντεσταγκ, όπου οι σοσιαλδημοκράτες, οι οικολόγοι και οι φιλελεύθεροι έχουν την πλειοψηφία, με 571 ψήφους υπέρ και 80 κατά.

Στο εξής όλοι όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και τους οίκους φροντίδας οφείλουν να είναι εμβολιασμένοι ή να έχουν ιαθεί από την Covid-19. Το μέτρο αφορά επίσης το προσωπικό ιδρυμάτων που υποδέχονται πρόσωπα με ειδικές ανάγκες, τις κλινικές ημέρας, τα ιατρεία, τις υπηρεσίες διάσωσης ή τα κοινωνικοεκπαιδευτικά κέντρα.

Στο νομοσχέδιο υπογραμμίζεται ότι οι επαγγελματίες της υγείας έχουν «ιδιαίτερη ευθύνη», επειδή βρίσκονται «σε στενή και εντατική επαφή με ομάδες προσώπων που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρής ή θανάσιμης εξέλιξης της νόσου».

Οι μισθωτοί αυτοί θα έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022 για να αποδείξουν τον πλήρη εμβολιασμό τους, διαφορετικά δεν θα μπορούν πλέον να εργάζονται.

Ιατρικά ιδρύματα, ιδιαίτερα οίκοι ευγηρίας στη Σαξονία Άνχαλτ και στο Βραδεμβούργο, αποδείχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες εστίες μόλυνσης από το νέο κορονοϊό, με υψηλό αριθμό θανάτων μεταξύ των τροφίμων. Η αλυσίδα των μολύνσεων ξεκίνησε σε μερικές περιπτώσεις από ένα μη εμβολιασμένο εργαζόμενο, με αποτέλεσμα να αρχίσει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του εμβολιασμού για όλους.

Μολονότι τα δεδομένα για τα επαγγέλματα αυτά παραμένουν ατελή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι κατά μέσο όρο περισσότερο εμβολιασμένο (90%) απ' ό,τι ο γενικός πληθυσμός (69,3%), σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Με αυτή την απόφαση, η Γερμανία ακολουθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία ή η Βρετανία, που έχουν ήδη νομοθετήσει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του εμβολιασμού όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Καθώς πλήττεται από ένα νέο ισχυρό κύμα κρουσμάτων, η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει περισσότερο. Ο νέος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς σκοπεύει να ζητήσει από το κοινοβούλιο να αποφανθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του εμβολιασμού για όλους που, αν εγκριθεί, θα τεθεί σε ισχύ το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, το 68% των Γερμανών τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού χαρακτήρα του εμβολιασμού για όλους τους ενηλίκους, ένα ποσοστό το οποίο αυξάνεται.

Εντούτοις οι αρχές εκφράζουν φόβους μήπως το μέτρο αυτό υποδαυλίσει το θυμό αυτών που είναι αντίθετοι στους υγειονομικούς περιορισμούς, οι οποίοι κινητοποιούνται κατά χιλιάδες από την αρχή της πανδημίας.

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ προειδοποιεί σήμερα στο περιοδικό Spiegel πως τα πρόστιμα γι' αυτούς που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν είναι «αναπόφευκτα».

 
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Φονική κακοκαιρία στις ΗΠΑ: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο ΚεντάκιΚόσμος

    Την απόλυτη καταστροφή άφησαν πίσω τους οι ανεμοστρόβιλοι και οι σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο πέντε πολιτείες στις κεντρικές και νότιες...

Φοιτητές και φοιτήτριες σε Βρετανία και Γερμανία εκδίδονται για να μπορούν να σπουδάσουνΚόσμος

Στην πορνεία καταφεύγουν πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες στη Βρετανία και τη Γερμανία προκειμένου να μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα, αλλά και τα υπέρογκα ενοίκια. Η Λούσι δεν έβλε...

Παραδόσαμε στο ΝΑΤΟ την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Β. ΜακεδονίαςΚόσμος

Η τελετή ανάληψης της αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από το ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων. Όπως ανακοινώθηκε σή...

Φρίκη στη Νέα Υόρκη: Ομογενής δολοφόνησε την σύντροφό του με σπαθί και σκηνοθέτησε ληστείαΚόσμος

Φρίκη προκαλεί το έγκλημα που συνέβη στη Νέα Υόρκη. Ένας ομογενής φέρεται να μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την σύντροφό του με σπαθί μέσα στο σπίτι όπου διέμεναν.     Μάλιστα, σύμφωνα με...

Τζούλιαν Ασάνζ: Βρετανικό δικαστήριο υπέρ του αιτήματος των ΗΠΑ για έκδοσή τουΚόσμος

Βρετανικό δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, σε ένα αξιοσημείωτο νομικό πλήγμα για τον άνθρωπο που έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία προσπαθώντας...