ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεκαπέντε χώρες της ΕΕ θα υποδεχθούν 40.000 Αφγανούς πρόσφυγες

Η Γερμανία και άλλες 14 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύθηκαν να υποδεχθούν κάπου 40.000 Αφγανούς, ανέφερε χθες η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιούανσον αφού συναντήθηκε με τους υπουργούς Εσωτερικών των 27.

«15 κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύθηκαν να προσφέρουν προστασία σε σχεδόν 40.000 Αφγανούς. Αυτό, μαζί με τα καλύτερα μέτρα για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, είναι ο τρόπος που θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο», σημείωσε η κυρία Γιούανσον μέσω Twitter, χρησιμοποιώντας την ετικέτα #MigrationEU.

Σύμφωνα με επιστολή της επιτρόπου προς τους υπουργούς Εσωτερικών των χωρών που συμμετέχουν, μόνο η Γερμανία σκοπεύει να υποδεχθεί 25.000 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.

Κατά τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα 15 κράτη μέλη αυτά έχουν ήδη απομακρύνει περίπου 28.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες. Οι 40.000 για τους οποίους γίνεται λόγος θα προστεθούν στον αριθμό αυτόν. Κατά την επιστολή της κυρίας Γιούανσον, πρόκειται για 38.146 ανθρώπους.

Η επιστολή, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου, αναφέρεται σε σχεδόν 60.000 αιτήσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από χώρες της ΕΕ το 2021 και το 2022.

Ωστόσο αυτός ο αριθμός δεν αφορά μόνο το Αφγανιστάν. Περίπου τα δύο τρίτα των 60.000 αιτήσεων κατατέθηκαν από Αφγανούς που χρειάζονται προστασία, ανέφερε η επίτροπος.

Όταν ανακατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές Ταλιμπάν, την 15η Αυγούστου, τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν αποφασίσει να μην κάνουν καμία δέσμευση για την υποδοχή προσφύγων από το Αφγανιστάν, ώστε να μη δημιουργήσουν, όπως το έθεταν, κίνητρο για να αυξηθεί η παράνομη μετανάστευση.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν χαρακτηρίζεται πλέον δραματική. Η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δύο δεκαετιών. Η οικονομία, ήδη σε άσχημη κατάσταση προτού καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο μισός και πλέον αφγανικός πληθυσμός αδυνατεί να εξασφαλίσει επαρκή ποσότητα τροφής.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης

Φονική κακοκαιρία στις ΗΠΑ: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο ΚεντάκιΚόσμος

    Την απόλυτη καταστροφή άφησαν πίσω τους οι ανεμοστρόβιλοι και οι σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο πέντε πολιτείες στις κεντρικές και νότιες...

Φοιτητές και φοιτήτριες σε Βρετανία και Γερμανία εκδίδονται για να μπορούν να σπουδάσουνΚόσμος

Στην πορνεία καταφεύγουν πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες στη Βρετανία και τη Γερμανία προκειμένου να μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα, αλλά και τα υπέρογκα ενοίκια. Η Λούσι δεν έβλε...

Παραδόσαμε στο ΝΑΤΟ την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Β. ΜακεδονίαςΚόσμος

Η τελετή ανάληψης της αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από το ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων. Όπως ανακοινώθηκε σή...

Φρίκη στη Νέα Υόρκη: Ομογενής δολοφόνησε την σύντροφό του με σπαθί και σκηνοθέτησε ληστείαΚόσμος

Φρίκη προκαλεί το έγκλημα που συνέβη στη Νέα Υόρκη. Ένας ομογενής φέρεται να μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την σύντροφό του με σπαθί μέσα στο σπίτι όπου διέμεναν.     Μάλιστα, σύμφωνα με...

Γερμανία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικόΚόσμος

  Οι γερμανοί βουλευτές υιοθέτησαν σήμερα νόμο που υποχρεώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να εμβολιαστεί κατά της Covid-19, πρώτο βήμα για να επεκταθεί ο υποχρεωτικός χαρα...

Τζούλιαν Ασάνζ: Βρετανικό δικαστήριο υπέρ του αιτήματος των ΗΠΑ για έκδοσή τουΚόσμος

Βρετανικό δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, σε ένα αξιοσημείωτο νομικό πλήγμα για τον άνθρωπο που έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία προσπαθώντας...