ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Guardian: Εντοπίστηκε “αόρατη εκδοχή” της Όμικρον που δεν πιάνουν τα test – Τα συμπτώματα όσων έχουν νοσήσει

Μία νέα εκδοχή που δεν ανιχνεύεται στα PCR τεστ – τον πιο αξιόπιστο γρήγορο τρόπο επιδημιολογικής επιτήρησης, εντοπίστηκε μεταξύ των μεταλλάξεων της Όμικρον. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι επιστήμονες εντόπισαν τη «stealth» ή «αόρατη» εκδοχή της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία δεν μπορεί να διακριθεί από άλλες παραλλαγές στους μοριακούς ελέγχους (PCR τεστ).


Η «αόρατη Όμικρον» έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την τυπική μετάλλαξη Όμικρον, εξακολουθεί να ανιχνεύεται ως κοροναϊός από όλους τους τύπους διαγνωστικού ελέγχου και μπορεί να αναγνωριστεί ως μετάλλαξη Όμικρον μέσω γονιδιακού ελέγχου, αλλά όχι μέσω PCR τεστ.

Η «αόρατη Όμικρον» εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε γονιδιώματα του ιού που υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά, αλλά δεν αποκλείεται να έχει ήδη εξαπλωθεί ευρύτερα.


Το πώς προέκυψε η νέα «αόρατη» αυτή εκδοχή είναι, για την ώρα, άγνωστο. Ενώ εμπίπτει στην Όμικρον, είναι τόσο γενετικά διακριτή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος (Variant Of Concern-VOC), μια νέα «παραλλαγή ανησυχίας» εάν εξαπλωθεί γρήγορα.

 

Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία για όσους νόσησαν
Την ίδια ώρα από τις έρευνες προκύπτει ότι η μετάλλαξη Όμικρον παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα αλλά με πολύ ήπια συμπτώματα. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαιώνει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν και από αυτήν την παραλλαγή του ιού. «Υπάρχουν 336 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μεγάλη αύξηση από τα 90 της Κυριακής. Κανείς από αυτούς τους ανθρώπους όμως δεν έχει νοσηλευτεί στο νοσοκομείο», αναφέρει ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ.

«Έχουμε μια παραλλαγή που θα μπορούσε να εκτοπίσει ένα πιο επιθετικό στέλεχος, όπως η Δέλτα, και στο καλύτερο σενάριο, να εξελιχθεί σε έναν ιό που θα μοιάζει με κοινό κρυολόγημα» δήλωσε το Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών ΗΠΑ, Πολ Όφιτ.
Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα παραλλαγή έχει αποσπάσει γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα.
«Η παραλλαγή Όμικρον πιθανότατα απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις της συλλέγοντας ένα απόσπασμα γενετικού υλικού από άλλον ιό – πιθανόν αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ προκαλεί μόνο ήπια ή ασυμπτωματική ασθένεια» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η εταιρεία ανάλυσης Δεδομένων «Nference» με έδρα τη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ.

Ο καθηγητής, Ειδικός σε θέματα Εμβολιασμών Άντριαν Χιλ αναφέρει:«Αν έχουμε έναν ιό που δεν προσβάλει τους πνεύμονες, δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση ή νοσηλεία και φυσικά θάνατο, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία στον πληθυσμό πολύ γρήγορα».

Στη Νότια Αφρική το επίκεντρο της νέας παραλλαγή ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύθηκε στο 26,4% από 2,3% πριν από δύο εβδομάδες. Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, όμως, παρουσιάζει ελαφριά συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς, μάλιστα, μπήκαν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους και μόνο μετά από το τεστ βρέθηκε πως έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον.

 

Αναμονή δύο εβδομάδες
Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες για να ξεκλειδώσουν όλα τα μυστικά της Όμικρον και να μπορέσουν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα.

Είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιστημονικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης Δρ Άντονι Φάουτσι. Πρόσθεσε όμως ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει «τουλάχιστον δύο εβδομάδες» ακόμη για να διαπιστωθεί εάν η παραλλαγή αυτή αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι (η Όμικρον) δεν είναι σοβαρότερη από τη Δέλτα», είπε ο γνωστός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι και λιγότερο σοβαρή», πρόσθεσε, σε αυτήν την τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε. «Πιστεύω ότι θα χρειαστούν ακόμη τουλάχιστον δύο εβδομάδες για τη Νότια Αφρική, κατόπιν όταν θα έχουμε περισσότερες μολύνσεις στον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορούσε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δούμε το επίπεδο της σοβαρότητας», υπογράμμισε.

Ο Φάουτσι επισήμανε ότι τα δεδομένα που προέρχονται από τη Νότια Αφρική δεν θα πρέπει να παρερμηνεύονται, εξηγώντας ότι ο πληθυσμός της χώρας αυτής έχει την ιδιαιτερότητα να είναι πολύ νεαρής ηλικίας. Ωστόσο, η νέα παραλλαγή είναι «σαφώς υψηλά μεταδοτική», πιθανότατα περισσότερο από τη Δέλτα, κατέληξε ο Φάουτσι.

Να σημειωθεί, ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων ενημέρωσε ότι στην Ευρώπη καταγράφονται κρούσματα σε άτομα που δεν έχουν επιδημιολογική σχέση με ταξιδιώτες σε αφρικανικές χώρες.

 

 

libre.gr

Διαβάστε επίσης

 Κοροναϊός – Η πανδημία αύξησε το ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου που κατέχουν οι δισεκατομμυριούχοιΚόσμος

Το ποσοστό του πλούτου των νοικοκυριών που ανήκει στους δισεκατομμυριούχους σημείωσε αύξηση-ρεκόρ στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ και οι εκατομμυριούχοι δεν τα πήγαν καθόλου άσχημα...

Με χαμηλά επιτόκια και τη βοήθεια του...θεού ελπίζει ο Ερντογάν ότι θα μειώσει τον πληθωρισμόΚόσμος

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα μειώσει τον πληθωρισμό και την αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών μέσω χαμηλών επιτοκίων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυ...

Chanel – Έξαλλοι οι καταναλωτές με το πανάκριβο χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο «Eίναι ντροπή»Κόσμος

Η πρώτη προσπάθεια της Chanel για ένα ημερολόγιο δεν προκάλεσε την εορταστική ευθυμία που ήλπιζε.   Για να γιορτάσει την 100η επέτειο από το άρωμα και το μπουκάλι της, ο πολυτελής ...

Aπέλυσε 900 υπαλλήλους μέσω... ZoomΚόσμος

Έναν απολύτως ωμό τρόπο επέλεξε η εταιρεία ψηφιακής χορήγησης στεγαστικών δανείων Better.com να δείξει την πόρτα της εξόδου σε 900 εργαζομένους τους. Τους κάλεσε σε μία ψηφιακή συν...

H Γ.Σ. του ΟΗΕ αναγνώρισε την κυβέρνηση Μαδούρο ως νόμιμο εκπρόσωπο της ΒενεζουέλαςΚόσμος

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε την κυβέρνηση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο ως νόμιμο εκπρόσωπο της Βενεζουέλας, όπως δήλωσε τη Δευτέρα (06/12) ο πρέσβης της χώρας,...

Η οικονομική συμφωνία ΗΑΕ και Τουρκίας - Άρθρο του Κωνσταντίνου Παΐδα Κωνσταντίνος Παΐδας

Μία σφοδρή οικονομική κρίση σχεδόν πάντα οφείλεται σε μία βαθιά πολιτική κρίση. Η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της δριμείας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Τ...

ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει λόγος» να αμφιβάλουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από την ΌμικρονΚόσμος

Δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν» τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον από τις σοβαρές μορφές της Covid-19, ε...