ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα βήμα πιο κοντά σε κυβέρνηση η Γερμανία

Η Γερμανία έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην μετά τη Μέρκελ εποχή την περασμένη Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, τρεις εβδομάδες μετά τις γενικές εκλογές, ηγέτες τριών κομμάτων-των Κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της χώρας. Εάν τα καταφέρουν, θα είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος συνασπισμός κυβερνά τη Γερμανία και θα σημάνει το τέλος 16 ετών διακυβερνητικής κυβέρνησης υπό τη Μέρκελ.

Με την παλαίμαχο καγκελάριο να μην διεκδικεί επανεκλογή στο ψηφοδέλτιο του περασμένου μήνα, το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU γνωστό ως Ένωση έπεσε στο χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα. Αυτό έθεσε τους πρώτους σοσιαλδημοκράτες και τον υποψήφιο για καγκελάριο, τον υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz, στην πολική θέση να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να υπογράψουν μια συμφωνία συνασπισμού με τους Πράσινους και το FDP.


Μετά από πολλές διερευνητικές συνομιλίες, τα τρία μέρη ανακοίνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής ότι είναι έτοιμα να κάνουν το επόμενο βήμα, δημοσιεύοντας ένα περίγραμμα του οράματός τους για έναν «συνασπισμό προόδου». 

Τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν αύξηση του κατώτατου μισθού και σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα οκτώ χρόνια νωρίτερα από ό, τι προβλέπεται σήμερα, ενώ εργάζεστε με τους υπάρχοντες δημοσιονομικούς κανόνες και δεν αυξάνουν τους φόρους εισοδήματος ή εταιρειών.

Ο Scholz, εμφανιζόμενος μαζί με τους ηγέτες των Πρασίνων και του FDP, είπε ότι η ανακοίνωση είναι “πολύ καλό αποτέλεσμα”, τονίζοντας ότι έχει αναπτυχθεί μια κοινή βάση εμπιστοσύνης μεταξύ των βασικών παικτών.

Είπε ότι οι μέχρι τώρα συνομιλίες κατέστησαν σαφές “ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση στη Γερμανία που μπορεί να διασφαλίσει ότι θα σημειώσουμε πρόοδο, την πρόοδο που είναι δυνατή και απαραίτητη”.

Ένας συνασπισμός «φανάρι» – που ονομάστηκε έτσι λόγω των αντίστοιχων χρωμάτων των κομμάτων – θα έφερε δύο κόμματα που δεν συμμετείχαν στην απερχόμενη κυβέρνηση: τους Πράσινους και το FDP. Και οι δύο έχουν υποσχεθεί να αναλάβουν πιο τολμηρές ενέργειες για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία, είτε πρόκειται για κλιματική αλλαγή είτε για αναθεώρηση της ψηφιακής υποδομής της χώρας.

Τα τρία μέρη «βλέπουν ότι η Γερμανία χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα», έγραψαν σε κοινή δήλωσή τους. «Αισθανόμαστε αφοσιωμένοι στην πρόοδο. Είμαστε ενωμένοι με την πεποίθηση ότι βλέπουμε την ευκαιρία στην αλλαγή ».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να συνθέσουμε μια φιλόδοξη και βιώσιμη συμφωνία συνασπισμού», συνέχισαν, περιγράφοντας τις βασικές προτεραιότητες και το πλαίσιο για μια συμφωνία συνασπισμού σε ένα έγγραφο 12 σελίδων. Σκοπεύουν να προχωρήσουν σε συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα μόλις τα αντίστοιχα κόμματα τους εγκρίνουν την κίνηση.

Μεταξύ των προτάσεων πολιτικής συμπεριλαμβάνονται και θέσεις που ικανοποιούν κάθε ένα από τα εμπλεκόμενα κόμματα, εξομαλύνοντας έτσι ορισμένες από τις αναμενόμενες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των προτεραιοτήτων τους – αν και με αρκετό περιθώριο για να επιτρέψει την αναθεώρηση και περαιτέρω συμβιβασμό αργότερα στη διαδικασία.

Σχεδιάζουν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό στα 12 ευρώ την ώρα και να εξαλείψουν την χρήση άνθρακα «ιδανικά» έως το 2030, κάτι για το οποίο υποστήριξαν το SPD και οι Πράσινοι.

Η ανακοίνωση της Παρασκευής έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την πρώτη συνάντηση των τριών μερών για προκαταρκτικές συνομιλίες. Λίγο μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα, οι Πράσινοι και το FDP πραγματοποίησαν διμερείς συνομιλίες τόσο με το SPD όσο και με την Ένωση, επιλέγοντας τελικά να προχωρήσουν με το SPD.

Το SPD κέρδισε το 25,7 % των ψήφων στις εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου, κερδίζοντας ελάχιστα την Ένωση, η οποία μειώθηκε στο μόλις 24,1 %. Οι Πράσινοι και το FDP αύξησαν το ποσοστό ψήφου τους στο 14,8 % και 11,5 %, αντίστοιχα.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης

Γερμανόφωνος Τύπος: Ο Ερντογάν χάνει τον σημαντικότερο σύμμαχό του, την ΜέρκελΚόσμος

Ο γερμανόφωνος Τύπος θεωρεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος χάνει στο πρόσωπό της Μέρκελ, που αποχωρεί από την καγκελαρία, έναν υποστηρικτή, επισημαίνοντας τα στοιχεία μελαγχολίας είχε η απ...

Ο Μακρόν καταδικάζει την «ασυγχώρητη» σφαγή των Αλγερινών πριν από 60 χρόνια στο ΠαρίσιΚόσμος

«Ασυγχώρητο έγκλημα» χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την αιματηρή καταστολή της κινητοποίησης Αλγερινών διαδηλωτών, πριν από 60 χρόνια στο Παρίσι. Στις 17 Οκτωβρίου 1...

Μωρό 6,3 κιλά γεννήθηκε στην ΑριζόναΚόσμος

Μπορεί τα  μωρά να γεννιούνται συνήθως γύρω στα τρία, τριάμισι κιλά , ωστόσο στην περίπτωση ενώ νεογέννητου από την Αριζόνα, το νούμερο πήγε πολύ πάνω. Συγκεκριμένα, ο  μικρός Φίνλ...

Μυστηριώδεις θάνατοι 4 Ρώσων τουριστών σε σάουνα ξενοδοχείου στην Αλβανία Κόσμος

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τον θάνατο τεσσάρων Ρώσων στην Αλβανία.   Οι Ρώσοι τουρίστες βρέθηκαν νεκροί το βράδυ της Παρασκευής στη σάουνα ενός ξενοδοχείου που βρίσκεται στο χωριό Κε...

Όσο αυξάνονται σε μια οικογένεια οι εμβολιασμένοι, τόσο προστατεύονται και τα ανεμβολίαστα μέληΚόσμος

Μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη συσχετίζει τον αριθμό των εμβολιασμένων σε μια οικογένεια με τη μείωση της πιθανότητας μετάδοσης του κορονοϊού και στα ανεμβολίαστα μέλη της. Ο...