ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σοκ με τις αποκαλύψεις για τη Γαλλική Καθολική Εκκλησία – Πάνω από 200 χιλ. παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά μέσα σε 70 χρόνια

Εκπρόσωπος των επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης εκ μέρους κληρικών, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις καταχρήσεις αυτές στους κόλπους της Εκκλησίας που χρονολογούνται από το 1950.

Ο Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ, αρχιεπίσκοπος της Ρενς και επικεφαλής της Συνόδου των Γάλλων Επισκόπων, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του επίσκοποι θέλουν να εκφράσουν στα θύματα την ντροπή τους για την κακοποίηση που αποκαλύφθηκε από την έρευνα.

«Η επιθυμία μου αυτή την ημέρα είναι να σας ζητήσω συγγνώμη, συγγνώμη από την καθεμιά σας και από τον καθένα σας», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.

Σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή, 216.000 παιδιά ή εφηβοι υπέστησαν βία ή σεξουαλικές επιθέσεις εκ μέρους καθολικών κληρικων ή μοναχών στη Γαλλία στο διάστημα από το 1950 έως το 2020.

Από 2.900 έως 3.200 οι παιδεραστές

Σημειώνεται πως πριν λίγες ημέρες δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ζαν-Μαρκ Σοβέ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής που ερευνά την παιδεραστία στην Εκκλησία, πως υπήρξαν «από 2.900 έως 3.200 παιδεραστές», ιερείς ή άνθρωποι που ανήκαν στην καθολική Εκκλησία της Γαλλίας από το 1950.

«Πρόκειται για μια ελάχιστη εκτίμηση» στη βάση της καταγραφής και της καταμέτρησης από αρχεία (Εκκλησία, δικαιοσύνη, αστυνομία δίωξης του εγκλήματος και Τύπος) και των μαρτυριών που ελήφθησαν από την αρχή αυτή, πρόσθεσε. Είναι ένας αριθμός που αναφέρεται σε έναν γενικό πληθυσμό συνολικά 115.000 ιερέων ή ανθρώπων που ανήκαν στην καθολική Εκκλησία της Γαλλίας αυτήν την περίοδο των 70 ετών.

Έπειτα από δυόμιση χρόνια εργασιών, η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τις Σεξουαλικές Κακοποιήσεις στην Εκκλησία (Ciase) παραδίδει την Τρίτη τα συμπεράσματά της σε μια έκθεση, η οποία, των παραρτημάτων περιλαμβανομένων, θα ανέρχεται συνολικά σε «2.500 σελίδες», διευκρίνισε.

Η έκθεση θα δίνει μια ποσοτική κατάσταση του φαινομένου, και ιδίως του αριθμού των θυμάτων. Θα αντιπαραβάλλει τη σεξουαλική βία στην Εκκλησία με εκείνην που έχει ταυτοποιηθεί σε άλλους θεσμούς (αθλητικούς συλλόγους, σχολεία…) και σε οικογενειακό κύκλο.

Η επιτροπή θα αξιολογεί επίσης τους «μηχανισμούς, κυρίως τους θεσμικούς και πολιτισμικούς» που ευνόησαν την παιδεραστία και θα παραθέτει 45 προτάσεις.

 

Διαβάστε επίσης

ΟΗΕ: Πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι χωρίς επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό ως το 2050Κόσμος

Περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν το 2018, μη επαρκή πρόσβαση σε νερό, για τουλάχιστον ένα μήνα. Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε πάνω από 5 δισεκατομμύρια, προ...

Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να αναλάβει η Ευρώπη ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια (βίντεο)Κόσμος

    Την ανάγκη επιτάχυνσης της συζήτησης για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, και την ανάληψη ξεκάθαρων δεσμεύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια αναφορικά με την ενταξιακή τους προοπτι...

Πιο «δίκαιο» διεθνές φορολογικό σύστημα είπε πως θέλει ο Μπάιντεν στην Φον ντερ ΛάιενΚόσμος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη σημασία που αποδίδει σ...

Unicef: Η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων επιδεινώθηκε σημαντικά λόγω της Covid-19Κόσμος

Η επιδημία της covid-19 επιδείνωσε την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα η Unicef. “ Οι επιπτώσεις τις π...