ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συρία: 62 παιδιά έχουν πεθάνει φέτος σε καταυλισμούς στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας

Εξήντα δύο παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους σε δύο καταυλισμούς εκτοπισμένων στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας μέσα στο 2021, καταγγέλλει σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children, υπογραμμίζοντας ότι είναι επείγουσα ανάγκη να επαναπατριστούν τα παιδιά από το εξωτερικό που είναι παγιδευμένα στην ανασφάλεια.

Σε έκθεσή της που τιτλοφορεί «Πότε θα αρχίσω να ζω;» η ΜΚΟ αναφέρεται στις αφόρητες συνθήκες στους καταυλισμούς Αλ Χολ και Ροτζ, υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι – συμπεριλαμβανομένων περίπου 40.000 παιδιών –, ανάμεσά τους πολλά μέλη οικογενειών αλλοδαπών τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Υποσιτισμός, ασθένειες, έλλειψη υγιεινής, έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, πυρκαγιές: 62 παιδιά, ή περίπου δύο κάθε εβδομάδα, έχουν πεθάνει στον καταυλισμό Αλ Χολ από την αρχή της χρονιάς, τονίζει η Save the Children, ενώ 73 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, δολοφονήθηκαν.

Στον Αλ Χολ μόλις το 40% των παιδιών έχουν πρόσβαση στη μόρφωση, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ενώ στον Ροτζ, το 55% των οικογενειών λέει πως είναι ενήμερο πως παιδιά κάτω των 11 ετών εργάζονται.

«Είναι πιο επείγον παρά ποτέ οι ξένες κυβερνήσεις πολίτες των οποίων βρίσκονται στον Αλ Χολ και στον Ροτζ (...) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επαναπατρίσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους», κρίνει η οργάνωση.

Η Save the Children επικρίνει ιδιαίτερα στην έκθεσή της τις χώρες της Ευρώπης, τον Καναδά και την Αυστραλία για την απραξία τους.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, το Λονδίνο δεν έχει επαναπατρίσει παρά τέσσερα παιδιά Βρετανών επί συνόλου περίπου εξήντα που ζουν στους καταυλισμούς, ενώ το Παρίσι έχει επαναπατρίσει 35 παιδιά Γάλλων από τα όχι λιγότερα από 320 που ζουν εκεί.

Τους τελευταίους μήνες, η Γερμανία, η Φινλανδία και το Βέλγιο επαναπάτρισαν μητέρες και παιδιά, «αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι είναι εφικτό να σωθούν ζωές όταν υπάρχει πολιτική βούληση», τονίζει η Save the Children.

«Η βία αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στον Αλ Χολ (...) φόνοι, απόπειρες φόνων, επιθέσεις και εμπρησμοί» καταγράφονται συνεχώς.

Στην έκθεσή της, η ΜΚΟ συμπεριλαμβάνει μαρτυρίες παιδιών, όπως η Μαριάμ, 11 ετών, από τον Λίβανο. «Δεν μπορώ να αντέξω άλλο αυτή τη ζωή. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο εκτός από το περιμένουμε», είπε τον Μάιο.

Το μικρό κορίτσι σκοτώθηκε, η μητέρα του τραυματίστηκε και ο αδελφός του αγνοείται έπειτα από άκαρπη απόπειρα απόδρασης από τον καταυλισμό, σύμφωνα με τη Save the Children.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Κούρδων, οι περισσότερες χώρες αρνούνται να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους, ή κάνουν επαναπατρισμούς με το σταγονόμετρο, εξαιτίας του φόβου ότι θα γίνουν τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφός τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε επίσης

Έρευνα: Ο κόσμος αγαπάει τη Μέρκελ - Ποια χώρα της βάζει κάτω από τη βάσηΚόσμος

Καθώς η «αιώνια» καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τα καθήκοντά της μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, η παγκόσμια κοινή γνώμη για αυτήν παραμέ...

Κορωνοϊός- Έρευνα: Ο εμβολιασμός αποτρέπει τη σοβαρή νόσο να επιτεθεί στο ανοσοποιητικό σύστημαΚόσμος

Η βαριά νόσος Covid-19 υπάρχει πιθανότητα να ωθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να παράγει τα λεγόμενα αυτο-αντισώματα, τα οποία τελικά μπορούν να επιτεθούν στους υγιείς ...

Γερμανία-εκλογές: To SPD φλερτάρει με το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΠράσινουςΚόσμος

Λίγο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Λαρς Κλίνγκμπαϊλ εξέφρασε την σαφή προτίμησή του για έναν κυβερνητικό συνασπισμό ...

Μακρόν-Μπάιντεν: Η κρίση των υποβρυχίων θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχαν «καλύτερες συνομιλίες»Κόσμος

  Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ότι οι «ανοιχτές συνεννοήσεις» μεταξύ συμμάχων θα είχαν βοηθήσει να αποφευχθούν τα π...

Οι 5.787 μέρες της Μέρκελ στην Καγκελαρία- Τα παρασκήνια μιας μεγάλης διαδρομήςΚόσμος

  Η εποχή Μέρκελ οδεύει προς το τέλος της. Μια ασυνήθιστη διαδρομή για μια πολιτικό που μεγάλωσε, σπούδασε και εργάστηκε στην Αν. Γερμανία, μπήκε μετά την Πτώση του Τείχους στο Χρι...