ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυξήθηκαν οι διώξεις χρηστών για αναρτήσεις στο Διαδίκτυο

Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο αριθμός αριθμός των χωρών όπου χρήστες του διαδικτύου συνελήφθησαν ή υπέστησαν κακομεταχείριση λόγω των αναρτήσεών τους το διάστημα από τον Ιούνιο του 2020 ως τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Freedom House.

Τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά της περιόδου αυτής είναι η διακοπή του διαδικτύου στη Μιανμάρ και στη Λευκορωσία, ωστόσο τα δικαιώματα των χρηστών του διαδικτύου περιορίστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο για ενδέκατη συνεχή χρονιά, υπογράμμισε η ΜΚΟ.

Στην έκθεσή του το Freedom House αποτιμά την ελευθερία που χαίρουν οι χρήστες του διαδικτύου σε διάφορες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς στην πρόσβαση στο ίντερνετ ή την παρουσία φιλοκυβερνητικών «τρολ» που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις διαδικτυακές συζητήσεις.

«Αυτήν τη χρονιά οι χρήστες του διαδικτύου σε 41 χώρες υπέστησαν σωματικές επιθέσεις σε αντίποινα για τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα», τονίζει η έκθεση, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον πιο υψηλό αριθμό από τότε που διατηρεί στοιχεία.

Μεταξύ των παραδειγμάτων που αναφέρει το Freedom House είναι ένας φοιτητής στο Μπανγκλαντές που χρειάστηκε να νοσηλευθεί αφού ξυλοκοπήθηκε επειδή ήταν ύποπτος «για αντικυβερνητική δραστηριότητα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλο ένα περιστατικό που αναφέρεται είναι αυτό ενός Μεξικανού δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε επειδή ανήρτησε στο Facebook βίντεο στο οποίο κατηγορούσε μια συμμορία για φόνους.

Οι συντάκτες της έρευνας επισημαίνουν ότι στις 56 από τις 70 χώρες που εξετάστηκαν πολίτες συνελήφθησαν ή καταδικάστηκαν για τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο, ποσοστό ρεκόρ 80%.

Η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ επικρίνεται έντονα επειδή διέκοψε την πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπλόκαρε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανάγκασε τεχνολογικές εταιρείες να της παραδώσουν προσωπικά δεδομένα χρηστών.

Διακοπές στο διαδίκτυο υπήρξαν και πριν τις εκλογές στην Ουγκάντα τον Ιανουάριο και μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία τον Αύγουστο του 2020.

Συνολικά μέσα σε διάστημα ενός έτους 20 χώρες μπλόκαραν κατά διαστήματα την πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους πολίτες.

Η Ισλανδία βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο με τις χώρες με τη μεγαλύτερη ελευθερία στο διαδίκτυο, μπροστά από την Εσθονία και την Κόστα Ρίκα, καθώς έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που κατέστησε την πρόσβαση στο διαδίκτυο θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών της.

Αντίθετα η Κίνα θεωρείται η χώρα που σέβεται λιγότερο την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο και αυτή που καταστέλλει περισσότερο τους αντιφρονούντες χρήστες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι συντάκτες της έκθεσης κατηγορούν κυβερνήσεις ότι εκμεταλλεύονται τους κανονισμούς των τεχνολογικών επιχειρήσεων για να δικαιολογήσουν τη λήψη κατασταλτικών μέτρων.

Παράλληλα επικρίνουν χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία για τη νομοθεσία τους που αναγκάζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποσύρουν οποιοδήποτε περιεχόμενο θεωρείται προσβλητικό ή ενδέχεται να πλήττει τη δημόσια τάξη.

Εξάλλου σε πολλές χώρες καταρτίζονται νομοθεσίες κατά των μονοπωλίων με στόχο να περιοριστεί η επιρροή των τεχνολογικών γιγάντων όπως η Google, η Apple και η Facebook, μια προσπάθεια την οποία το Freedom House θεωρεί δικαιολογημένη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Στις 29 Σεπτεμβρίου η επίσκεψη Ερντογάν στην Ρωσία, επιβεβαιώνει το ΚρεμλίνοΚόσμος

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ρωσία προετοιμάζεται, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Νωρίτερα σήμερα τ...

Γερμανία: Αντιδράσεις μετά από τη δολοφονία υπαλλήλου με αφορμή διαφωνία για τη χρήση μάσκαςΚόσμος

Η δολοφονία ενός 20χρονου υπαλλήλου πρατηρίου καυσίμων στη Γερμανία, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το Σάββατο από έναν πελάτη επειδή είχε αρνηθεί να τον εξυπηρετήσει στις αγο...

Συμφωνία της Κομισιόν με την Eli Lilly για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτωνΚόσμος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε κοινή σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων για ασθενείς με κορονοϊό. Η σύμβαση υπεγράφη ...

Διέρρευσε στο διαδίκτυο το πιστοποιητικό εμβολιασμού του Μακρόν - Ολα τα προσωπικά στοιχεία του στον αέραΚόσμος

Μετά το πιστοποιητικό εμβολιασμού του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ, και εκείνο του Εμανουέλ Μακρόν διέρρευσε στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Le Figaro», ο κωδικός QR, τ...

Λέκκας για την έκρηξη ηφαιστείου στο νησί Λα Πάλμα: Προκαλεί έκπληξη η σεισμική δραστηριότηταΚόσμος

Έκπληξη από το γεγονός ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πολύ γρήγορα σε ηφαιστειακή επιφανειακή δράση, δηλώνει ο καθηγητής Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας «Παρα...

ΗΠΑ: Οι θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού ξεπέρασαν αυτούς της ισπανικής γρίπηςΚόσμος

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει πλέον στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους Αμερικανούς απ’ ό,τι η πανδημία της ισπανικής γρίπης (1918-19), σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε ...

AUKUS: Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» τους στη Γαλλία έναντι των ΗΠΑΚόσμος

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την «υποστήριξή» τους στη Γαλλία στην κρίση που έχει πυροδοτήσει η τριμερής συμφωνία για την ασφάλεια της Αυστραλίας, του ΗΒ και των Η...

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον θα ξανανοίξει τα σύνορα στους εμβολιασμένους διεθνείς ταξιδιώτεςΚόσμος

Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν την είσοδο από τις "αρχές Νοεμβρίου" σε όλους τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό υπό τον όρο να έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, ανακοίνωσ...