ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κούβα, η μόνη χώρα παγκοσμίως που εμβολιάζει παιδιά από 2 ετών

 

Η Κούβα θα ξεκινήσει τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας μόλις 2 ετών κατά του κορονοϊού αυτήν την εβδομάδα, καθιστώντας την έτσι τη μοναδική χώρα μέχρι στιγμής που εμβολιάζει άτομα τόσο μικρής ηλικίας.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπουν επί του παρόντος εμβολιασμούς σε παιδιά 12 ετών και άνω ενώ οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενδέχεται να εγκρίνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19 για παιδιά 5 έως 12 ετών αργότερα φέτος.

Η Χιλή άρχισε να εμβολιάζει παιδιά 6 ετών και άνω. Η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμβολιάζουν τώρα παιδιά ηλικίας μόλις 3 ετών.

 

H υγειονομική ρυθμιστική αρχή της Κούβας, το Κέντρο Ελέγχου Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών, ενέκρινε τον παιδικό εμβολιασμό στις αρχές Σεπτεμβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, η χώρα άρχισε να χορηγεί το εμβόλιο σε παιδιά ηλικίας 13 έως 17 ετών.

VIA ASSOCIATED PRESS

Τα κρούσματα κορονοϊού έχουν εκτοξευτεί στα ύψη στην νησιωτική χώρα καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται γρήγορα εκεί. Η Κούβα καταγράφει εσχάτως κατά μέσο όρο 70 νέες μολύνσεις την ημέρα για κάθε 100.000 κατοίκους, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στο Δυτικό Ημισφαίριο.

Στα παιδιά χορηγούνται δύο εγχώρια εμβόλια, τα Soberana 2 και Soberana Plus. Κλινικές δοκιμές σε ενήλικες και σε περιορισμένο βαθμό σε παιδιά, έδειξαν ότι ο συνδυασμός τους είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικός στην προστασία από τον κορονοϊό, σύμφωνα με Κουβανούς αξιωματούχους. Αλλά τα δεδομένα από τις δοκιμές δεν έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά ούτε έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους.

VIA ASSOCIATED PRESS

Ο Δρ. Χάρμπας Μπαρμπόσα, βοηθός διευθυντή του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), κάλεσε την Κούβα τον Ιούνιο να «δημοσιεύσει τα δεδομένα με διαφανή τρόπο».

Οι Κουβανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι έχουν υποβάλει τις εργασίες τους σε περιοδικά και αναμένουν τη δημοσίευσή τους. Τόνισαν ότι τα εμβόλια Soberana χρησιμοποιούν τεχνολογία παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιείται ήδη στα εμβόλια της Κούβας κατά άλλων ασθενειών.

«Αυτό δεν είναι εμβόλιο RNA, χωρίς ιστορικό, που χορηγείται σε παιδιά», τόνισε ο Δρ. Βιθέντε Βερέζ, ο επικεφαλής δημιουργός των εμβολίων.

VIA ASSOCIATED PRESS

Οι πρώτες δοκιμές σε παιδιά έδειξαν μόνο τις συνηθισμένες παρενέργειες και «υψηλό βαθμό ασφάλειας, που είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε ο Δρ. Χοσέ Μόγια, εκπρόσωπος του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας στην Κούβα.

Τα σχολεία στην Κούβα έχουν κλείσει στο μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας και το υψηλό κόστος πρόσβασης στο διαδίκτυο έχει καταστήσει αδύνατη τη διαδικτυακή μάθηση για τα περισσότερα παιδιά. Οι εργαζόμενοι και οι απογοητευμένοι γονείς επιθυμούν να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία, αλλά η επαναλειτουργίας του έχει αναβληθεί επανειλημμένα.

Μέχρι στιγμής, το 56% του πληθυσμού της Κούβας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου Covid και μόνο το 37% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Το υπουργείο Υγείας της χώρας στοχεύει να εμβολιάσει πάνω από το 90% του πληθυσμού μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η πανδημία έχει ωθήσει το περίφημο σύστημα υγείας της Κούβας σε οριακό σημείο. Η έλλειψη φαρμάκων, οξυγόνου και τεστ κορονοϊού αύξησαν τις κοινωνικές εντάσεις, προκαλώντας αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Ιούλιο. Το Μεξικό έστειλε προμήθειες οξυγόνου στην Κούβα τον περασμένο μήνα και ακτιβιστές από τις Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν δύο εκατομμύρια σύριγγες.

Οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ έχουν επιβραδύνει την εκστρατεία εμβολιασμού, καθιστώντας πιο περίπλοκη και δαπανηρή την εισαγωγή υλικών.

Η παραγωγή του Soberana 2, εξάλλου, σταμάτησε για μερικές εβδομάδες την περασμένη άνοιξη, όταν οι προμήθειες ενός ζωτικού συστατικού μειώθηκαν αισθητά.

 

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαβάστε επίσης

Γερμανικές εκλογές: Δείχνουν Σολτς οι μετρήσεις- Στη μάχη η Μέρκελ υπέρ του ΛάσετΚόσμος

  Η προεκλογική εκστρατεία του υποψήφιου καγκελάριου των γερμανικών χριστιανικών κομμάτων, Άρμιν Λάσετ, βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ούτε η εμφάνιση του στα ντιμπέιτ με τους υποψήφιους τ...

Ευρωπαϊκό κύμα αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα: Κυβερνητικές παρεμβάσεις σε Ισπανία και ΙταλίαΚόσμος

Ευρωπαϊκή "μάστιγα" η άυξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με την μία χώρα μετά την άλλη να παρεμβένουν με σειρά μέτρων.    Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην...

Γκέιτς – Νέα προειδοποίηση – Δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι για την επόμενη πανδημίαΚόσμος

Για άλλη μια φορά ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε ότι δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε μια νέα πανδημία πέρα από τον κοροναϊό που συνεχίζει να «πολιορκεί» τ...

Τουρκία – Συνεχίζει τις προκλήσεις με παράνομη Navtex – Στο Αιγαίο κοντά στη Λέσβο το ερευνητικό YunusΚόσμος

Συνεχίζει τις προκλήσεις η τουρκική ηγεσία, επιμένοντας στην λογική αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Στέλνει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Yunus, στο Αιγαιο σε δ...

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί την αναγνώριση των ενώσεων ομοφυλοφίλων σε όλες τις χώρες-μέληΚόσμος

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν, σε ένα κείμενο που ενέκριναν , τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στον τομέα της...

Ιταλία – Έκρηξη σε πολυκατοικία λόγω διαρροής φυσικού αερίου – Tρεις τραυματίεςΚόσμος

Tρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον τελευταίο όροφο πολυκατοικίας στην απόκεντρη περιοχή της Ρώμης Τόρε ‘Αντζελα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα σ...