ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι πλήρως εμβολιασμένοι αντιπροσωπεύουν το 1,2% των θανάτων από Covid-19 στην Αγγλία

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Guardian, οι άνθρωποι που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,2% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τον Covid-19 στην Αγγλία τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους.

Τα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS), έρχονται ως απόδειξη της αποτελεσματικότητας του εμβολίου και της επιτυχίας του προγράμματος εμβολιασμών στην Αγγλία.

Τα στοιχεία δείχνουν συνολικά 51.281 θανάτους από Covid-19 στην Αγγλία μεταξύ 2 Ιανουαρίου και 2 Ιουλίου, εκ των οποίων οι 38.964 ήταν ανεμβολίαστοι.

Από τους συνολικούς θανάτους που σχετίζονται με τον Covid, οι 458 (περίπου 0,9%) ήταν άνθρωποι που πέθαναν τουλάχιστον 21 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου. Μόνο 256 θάνατοι (0,5%) αφορούσαν ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί πλήρως και είχαν το πρώτο θετικό τεστ PCR τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό κατά του Covid-19 και οι υγειονομικές αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι αναμένονται ορισμένοι θάνατοι εμβολιασμένων ατόμων. Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) έχει εκτιμήσει ότι η αποτελεσματικότητα δύο δόσεων κατά της εισαγωγής στο νοσοκομείο με λοιμώξεις από την παραλλαγή Delta - που είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου - ήταν περίπου 94%.

Ωστόσο, τα στοιχεία της Δευτέρας υπογραμμίζουν ότι ο κίνδυνος θανάτου που σχετίζεται με τον Covid-19 είναι σταθερά χαμηλότερος για άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις σε σύγκριση με μία δόση ή καθόλου εμβολιασμό.

Μια λεπτομερής ανάλυση των δεδομένων έγινε διαθέσιμη για 252 από τα 256 άτομα που πέθαναν αφού έλαβαν και τα δύο τσιμπίματα και τα οποία βρέθηκαν θετικά για πρώτη φορά τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Είναι αυτό που το ONS περιγράφει ως «σημαντικούς» θανάτους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι λίγο περισσότερο από τα τρία τέταρτα αυτών των θανάτων (76,6%) συνέβησαν σε εκείνους που ήταν κλινικά εξαιρετικά ευάλωτοι - ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό από ό, τι για άλλους θανάτους από Covid-19 (74,5%) και θανάτους χωρίς τον Covid-19 (69,7%).

Από τους αρχικούς θανάτους, το 61,1% συνέβη σε άνδρες, ποσοστό υψηλότερο από ό, τι για άλλους θανάτους από Covid-19 (52,2%) και θανάτους που δεν αφορούν τον Covid-19 (48,5%), ενώ το 13% ήταν μεταξύ ατόμων που είχαν ανοσοκαταστολή.

 

Ο Δρ Ντάνκαν Ρόμπερτσον, αναλυτής δεδομένων στο Πανεπιστήμιο Loughborough που επικεντρώνεται στη μοντελοποίηση και ανάλυση του Covid-19, δήλωσε: «Εξ ορισμού, καθώς αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων, λιγότεροι παραμένουν στην κατηγορία των μη εμβολιασμένων. Σε ακραίες περιπτώσεις, εάν όλοι εμβολιάζονταν, το 100% των θανάτων θα ήταν από εμβολιασμένα άτομα, όπως ακριβώς πριν από την κυκλοφορία του εμβολίου, το 0% των θανάτων θα ήταν εμβολιασμένων ανθρώπων ».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που είναι σαφές από τα δεδομένα του ONS είναι η σημασία του πλήρους εμβολιασμού - ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει πολύ υψηλή - αλλά όχι τέλεια - προστασία από το θάνατο, όπου μόνο η πρώτη δόση προσφέρει σημαντικά λιγότερη προστασία».

Τα δεδομένα του PNS ήρθαν λίγες ημέρες αφότου η Public Health England δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν την κατάσταση εμβολιασμού ατόμων που έχουν μολυνθεί, νοσηλεύονται και πεθαίνουν.

«Ενώ τα στοιχεία για την προστασία από τη μόλυνση χρειάζονται προσεκτική ερμηνεία, ιδιαίτερα στις εκτιμήσεις του πληθυσμού σε κάθε ηλικιακή κατηγορία, είναι σαφές ότι η προστασία από το εμβόλιο κατά του θανάτου είναι πολύ υψηλή μετά τη δεύτερη δόση», πρόσθεσε ο Δρ Robertson, ο οποίος τόνισε ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά να γίνουν για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια φθάνουν σε εκείνα σε ομάδες όπου είχε ήδη υπάρξει σημαντική πρόσληψη.

Υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο άτομα άνω των 60 ετών που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα, επεσήμανε. Μόνο τα δύο τρίτα των μαύρων άνω των 50 ετών έχουν εμβολιαστεί σε σύγκριση με περισσότερα από 9 στα 10 λευκών άνω των 50 ετών. Οι άνθρωποι έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να μην εμβολιαστούν πλήρως εάν ζουν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, σε σύγκριση με εκείνους που ζουν στις λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές.

 

Πληροφορίες από Guardian 

 

Διαβάστε επίσης

Τουρκία – Συνεχίζει τις προκλήσεις με παράνομη Navtex – Στο Αιγαίο κοντά στη Λέσβο το ερευνητικό YunusΚόσμος

Συνεχίζει τις προκλήσεις η τουρκική ηγεσία, επιμένοντας στην λογική αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Στέλνει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Yunus, στο Αιγαιο σε δ...

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί την αναγνώριση των ενώσεων ομοφυλοφίλων σε όλες τις χώρες-μέληΚόσμος

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν, σε ένα κείμενο που ενέκριναν , τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στον τομέα της...

Ιταλία – Έκρηξη σε πολυκατοικία λόγω διαρροής φυσικού αερίου – Tρεις τραυματίεςΚόσμος

Tρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον τελευταίο όροφο πολυκατοικίας στην απόκεντρη περιοχή της Ρώμης Τόρε ‘Αντζελα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα σ...

Πέθανε από καρκίνο ο «σύγχρονος Ταρζάν»: Είχε ζήσει για 41 χρόνια στη ζούγκλαΚόσμος

Έφυγε από τη ζωή στα 52 του χρόνια ο Χο Βαν Λανγκ, που είχε χαρακτηριστεί ως ο... σύγχρονος Ταρζάν. Ο Βιετναμέζος είχε ζήσει για 41 έτη στη ζούγκλα, αποκομμένος από τον πολιτισμό, ...

Οι ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών έχουν διπλασιαστεί, σε σχέση με τη δεκαετία του ‘80Κόσμος

Ο αριθμός των ακραία θερμών ημερών στον κόσμο, με θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου, έχει διπλασιαστεί στην εποχή μας σε σχέση με τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με μια νέα ανάλ...

ΠΟΥ και FDA: Δεν δικαιολογείται επί του παρόντος η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στο σύνολο του πληθυσμούΚόσμος

Η χορήγηση μιας τρίτης, αναμνηστικής δόσης εμβολίων για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 στο σύνολο του πληθυσμού δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένο...

H Γερμανία ψάχνει επειγόντως... έως 80.000 οδηγούς - Προειδοποιήσεις για άδεια ράφιαΚόσμος

Για μία ακόμη φορά ο γερμανικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μεταφορών (BGL) απευθύνει έκκληση για να καλυφθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο. Συγκεκριμένα, όπως δηλώνει o ...

Πλάνο τριών δόσεων εμβολιασμού – Τι δείχνουν οι μελέτες – Γιατί άλλαξε γνώμη ο ΦάουτσιΚόσμος

  Λίγους μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού των πολιτών κατά του SARS-COV-2, άρχισε η συζήτηση για την πιθανότητα τα εμβόλια για τη νόσο COVID-19 να χρειάζονται τρεις δόσεις αντ...